Doğal gaz yatakları işletilecek! Aliyev’den ‘sonlandırın’ çağrısı sonrasında Açıklama; Güney Gaz Koridoru genişleyecek mi?

Güney Gaz Koridoru 11. Danışma Kurulu Bakanlar Toplantısı’nda konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azeri-Çırak-Güneşli ve Abşeron gibi yatakların işletilmesiyle üretimi artıracaklarını belirterek, ‘Maden projelerine finansmanı durdurmaya karar veren uluslararası finans kuruluşlarının bu politikalarını sonlandırması gerekiyor.’ diye konuştu.
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Güney Gaz Koridoru 11. Danışma Kurulu ve Yeşil Enerji Danışma Konseyi 3. Bakanlar Toplantısı düzenlendi.
Toplantıya Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yanı sıra Avrupa Birliği (AB) Enerji ve Konut Komiseri Dan Jorgensen ile ABD, Bulgaristan, Romanya, Slovenya, Bosna Hersek, Moldova, İtalya, Gürcistan, Karadağ, Sırbistan, Hırvatistan, Özbekistan, Birleşik Arap Emirlikleri’nin aralarında bulunduğu 24 ülkeden bakanlar ve üst düzey yetkililer katıldı.
Toplantıda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da yer aldı.
Aliyev, yaptığı konuşmada, Güney Gaz Koridoru sürecine katılan ülkelerin sayısının arttığını ve güçlü işbirliği kurarak başarı hikayesi yazdıklarını söyledi.
Enerji güvenliğinin hiç olmadığı kadar ulusal güvenliğin ayrılmaz parçası haline geldiğini vurgulayan Aliyev, bugün sanayi güvenliğinin de gündemde olduğunu, sanayi güvenliği için ise enerji kaynaklarına ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.
Aliyev, ülkesinin doğal gaz ihracatına değinerek, “Azerbaycan, enerji alanında Avrupa’nın güvenilir ortak ve gaz sağlayıcısıdır. Bugün 12 ülkeye gaz satıyoruz. Bunlardan 10’u Avrupa ülkesidir, 8’i ise AB üyesidir. Avrupa’ya gaz tedariki coğrafyamız genişleyecektir zira bazı Avrupa ülkelerinde gaz dağıtım şebekelerinin kurulması için çalışmalarımız sürüyor. Bazılarında var, bazılarında ise genişletilmesi gerekiyor. Azerbaycan, bunu yapmayı planlıyor. Dolayısıyla Azerbaycan’ın Avrupa’da gaz tedarik coğrafyası artacaktır.” ifadelerini kullandı.
“MADEN PROJELERİNE FİNANSMANI DURDURMAYA KARAR VEREN ULUSLARARASI FİNANS KURULUŞLARININ BU POLİTİKALARINI SONLANDIRMASI GEREKİYOR”
Güney Kafkasya Boru Hattı, TANAP ve TAP’tan oluşan Güney Gaz Koridoru’nun tam gücüyle çalıştığının altını çizen Aliyev, bu hattın iletim kapasitesinin genişletilmesi gerektiğini ifade etti.
Aliyev, Azeri-Çırak-Güneşli ve Abşeron gibi yatakların işletilmesiyle üretimi artıracaklarını belirterek, “Fakat bunun için Güney Gaz Koridoru’nun genişletilmesi ve güvenilir ortaklık gereklidir. Bunun için finansal kaynak gerekiyor. Maden projelerine finansmanı durdurmaya karar veren uluslararası finans kuruluşlarının bu politikalarını sonlandırması gerekiyor.” dedi.
Ülkesinin yeşil enerji projelerine de değinen Aliyev, bu sayede tasarruf edeceklerini ve daha fazla doğal gaz ihracatı olanağına sahip olacaklarını sözlerine ekledi.
Aliyev’den önemli açıklama: Güney Gaz Koridoru genişleyecek mi?
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Güney Kafkasya Boru Hattı, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı, (TAP) Güney Gaz Koridoru’nun üç ayrılmaz parçasıdır. Onlar tam kapasiteyle çalışıyorlar ve bizim onları büyütmemiz lazım” açıklamalarında bulundu.
Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu 11. Bakanlar Toplantısı ve Yeşil Enerji Danışma Konseyi 3. Bakanlar Toplantısı, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirildi.
Türkiye’yi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın temsil ettiği toplantıya Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov ve Avrupa Birliği (AB) Enerji Konut Komiseri Dan Jorgensen’in yanı sıra ABD, Romanya, Slovenya, Bosna Hersek, Moldova, Hırvatistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dahil 24 ülkeden bakanlar ve yetkililer katıldı.
“Azerbaycan ham petrol, doğal gaz, petrol ürünleri ve gübre üreticisi ve ihracatçısıdır”
Enerji güvenliğinin bugün her zamankinden daha çok ulusal güvenliğin, ülkelerin güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu ve artık endüstriyel güvenlikten de bahsedebildiklerini belirten Aliyev, “Çünkü sanayinin gelişmesi için enerji kaynaklarına, petrokimya ürünlerine ve gübreye ihtiyacımız var. Azerbaycan ham petrol, doğal gaz, petrol ürünleri ve gübre üreticisi ve ihracatçısıdır” dedi.
Azerbaycan’ın bugün 12 ülkeye doğal gaz ihraç ettiğin belirten Aliyev, “Bu ülkelerden 10’u Avrupa ülkesi, 8’i ise Avrupa Birliği üyesi. Bizim gaz tedarikimizin Avrupa’daki coğrafyası kesin olarak genişleyecek. Çünkü artık bazı Avrupa ülkelerinde gaz dağıtım şebekesinin oluşturulması üzerinde çalışıyoruz. Bazı ülkelerde bu şebeke mevcut, diğerlerinde ise genişletilmesi gerekiyor. Azerbaycan da bunu yapmayı planlıyor. Dolayısıyla, gaz tedarik coğrafyamız kesin olarak genişleyecek” ifadelerini kullandı.
“Güney Kafkasya Boru Hattı, TANAP ve TAP, Güney Gaz koridorunun üç ayrılmaz parçası”
Güney Gaz Koridoru’nun şu anda tam kapasiteyle çalıştığını ifade eden Aliyev, “Güney Kafkasya Boru Hattı, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) Güney Gaz Koridoru’nun üç ayrılmaz parçasıdır. Onlar tam kapasiteyle çalışıyorlar ve bizim onları büyütmemiz lazım. Bunun için de elbette fona ihtiyacımız var. Burada önemli bir noktaya geliyoruz. Uluslararası mali finans kuruluşları, yani özellikle yeraltı kaynaklarıyla ilgili projelere artık finansman sağlamama kararı alan uluslararası mali kuruluşların bu politikalarını durdurması gerektiğini defalarca ifade ettik” dedi.
Azeri-Çırak-Güneşli (AÇG) ve Abşeron, Şahdeniz’in bir çok ülkelerin enerji güvenliklerine katkı sağladığını belirten Aliyev, “Birkaç yıl içinde bu alanlar geliştirilecek, sözleşmeler imzalanacak, programlar gerçekleştirilecek. Boru hatlarının döşenmesi, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Supsa petrol boru hattı, ayrıca doğalgaz boru hatları da, hepsi bir arada. Bunu tüm katılımcılarla yaptık” ifadelerini kullandı.
“Yeni üretimlerin yeni yerlerden başlamasını bekliyoruz”
Avrupa’nın, Azerbaycan’ın doğal gazına ihtiyaç duyacağından emin olması gerektiğini ifade eden Aliyev, “Yani birkaç yıl boyunca pazarın oluşacağından emin olmamız gerekiyor. Eğer böyle bir garantimiz olmazsa yatırımcı yatırım yapmaz, ülkeye yatırım yapmaz. Dolayısıyla çok büyük bir doğalgaz sıkıntısı yaşanacak. Rezervlerimiz belli. Yeni üretimlerin yeni yerlerden başlamasını bekliyoruz” dedi.
Azerbaycan’ın enerji güvenliğinde ortaklıkta daha önemli rol oynayacağını belirten Aliyev, “Bugün artık yatırımcılarımızla imzalanmış anlaşmalarımız var. Bunlar, güneş ve rüzgar enerji santrallerine ait anlaşmalardır ve 2030 yılına kadar 6 GW güneş ve rüzgar enerjisi sağlayacak. Doğal gazdan tasarruf etme imkanı sağlayacağını da belirtmeliyim. Biz bu gazı şu anda iç tüketimde kullanıyoruz ve o gaz ihracata yönlendirilecek. Aynı zamanda, kendi yatırımlarımızla hidroenerji potansiyelimizi artırıyoruz, özellikle de Doğu Zengezur ve Karabağ bölgelerinde. Bu çalışmaları Ermenistan’ın işgalinden kurtarılmış topraklarda yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Türkgün