Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 16°C
Çar 19°C
Per 21°C

Yerli denizaltı projesinde ve Altay tankında kritik gelişme!

Yerli denizaltı projesinde ve Altay tankında kritik gelişme!
11/01/2021 23:39
A+
A-

Türk donanmasının gücüne güç katacak! Yerli denizaltı projesinde kritik gelişme
Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında Piri Reis denizaltısı suya indirilecek, Hızır Reis denizaltısı ise havuza çekilecek.

Savunma Sanayii Başkanlığı resmi Twitter hesabından paylaştığı, “Türk Savunma Sanayii 2021 Hedefleri” videosunda savunma sanayii projelerindeki 2021 yılı eylem planına yer verildi. Paylaşılan videoda Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilen 1. denizaltı olan Piri Reis’in suya indirileceği ve inşa edilen 2. denizaltı olan Hızır Reis’in havuza çekileceği açıklandı.

İnşa edilecek denizaltılar tasarımsal olarak Almanya’nın Type-214 denizaltılarını esas alır. Bu kapsamda inşa edilecek denizaltılar TCG Piri Reis, TCG Hızır Reis, TCG Murat Reis, TCG Aydın Reis, TCG Seydiali Reis ve TCG Selman Reis isimlerini alacaktır.

Reis Sınıfı Denizaltı Projesi (Type-214 TN)
Uluslararası literatürde Type-214TN (Turkish Navy) olarak geçen denizaltılar ilk olarak Cerbe Sınıfı olarak adlandırılmışlardır. Revizyon sürecinden sonra bugünkü adı olan Reis Sınıfı olarak adlandırılmaya başlanmışlardır. Havadan bağımsız tahrik sistemine (AIP) sahip 6 adet Yeni Tip denizaltının azami yerli katkı ile Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilerek tedarik edilmesi amaçlanmaktadır.

Reis sınıfı denizaltı tedarik projesi Haziran 2005 tarihli Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) kararıyla başlatılmıştır. Yürütülen projenin toplam maliyetinin ~2,2 milyar avro olması beklenmektedir.

Sınıfının ilk denizaltısı olan TCG Piri Reis (S-330) denizaltısının havuza indirilmesi 22 Aralık 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle gerçekleştirildi. TCG Piri Reis denizaltısının bundan sonraki aşamada havuzda donatım faaliyetleri devam edecek ve denizaltı sırasıyla Fabrika Kabul (FAT), Liman Kabul (HAT) ve Deniz Kabul (SAT) Testlerinin ardından 2022 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hizmetine girecek.

 

HAVELSAN’dan Yeni Tip Denizaltı Projesindeki 6 denizaltıya Bilgi Dağıtım Sistemi
HAVELSAN tarafından gerçekleştirilen Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi (DBDS) üretimleri, 6 denizaltı için başarıyla gerçekleştirildi.

Savunma Sanayii Başkanlığı’nın, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacına binaen başlattığı proje kapsamında, ilk denizaltı için DBDS geliştirmesi 2011 yılı Eylül ayında başlatılmıştı. DBDS sistemlerinin geliştirme, üretim ve testleri için HAVELSAN’da 9 yıl boyunca ortalama 20 kişilik Donanım ve Gömülü Yazılım Geliştirme ekibi emek verdi.

Son fabrika kabul testlerinin başarıyla tamamlanmasının ardından, TCG Piri Reis, TCG Hızır Reis, TCG Murat Reis, TCG Aydın Reis, TCG Seydiali Reis ve TCG Selman Reis denizaltılarının denizaltı bilgi dağıtım sistemleri tamamlanmış oldu.

Yeni Tip Denizaltı Projesi
Havadan bağımsız tahrik sistemine (AIP) sahip 6 adet Yeni Tip Denizaltının azami yerli katkı ile Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilerek tedarik edilmesi amaçlanan proje ile denizaltı inşası, entegrasyonu ve sistemleri konusunda bilgi birikimi ve tecrübe oluşturulması planlanmıştır.

Reis Sınıfı Denizaltı Genel Özellikler:

– Uzunluk: 67,6 m (standart denizaltılardan yaklaşık 3 m daha uzun)

– Tekne diş çapı: 6,3 m

– Yükseklik: 13,1 m (periskoplar hariç)

– Su altı (dalış durumda) deplasman: 2.013 ton

– Hız (satıhta): 10+ knot

– Hız (dalış durumda): 20+ knot

– Mürettebat: 27

Altay tankında kritik gelişme! Tarih belli oldu

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Altay tankının yerli motoru için ilk ateşleme faaliyetinin 2021 yılı içerisinde gerçekleştirileceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nda, Prof. Dr. İsmail Demir liderliğinde kurumun 2020 yılı faaliyetlerinin anlatıldığı toplantı düzenledi. Toplantı esnasında Başkan Demir tarafından yapılan açıklamada, Altay Ana Muharebe Tankı için BMC POWER tarafından geliştirilen Yerli Güç Grubu BATU’nun ilk ateşlemesinin, 2021 yılı içerisinde gerçekleştirileceği belirtildi.

Altay Ana Muharebe Tankı için Güç Grubu Geliştirilmesi (BATU) Projesi Sözleşmesi, 13 Haziran 2018 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı’nda imzalanmıştı. BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile imzalanan sözleşme kapsamında güç grubu, BMC POWER tarafından geliştirilecek.

Altay Ana Muharebe Tankı, halihazırda Alman menşeli MTU MT883 motoru ile RENK HSWL 295 transmisyonundan oluşan güç grubunu kullanmakta. Almanya’nın güç grubu ile ilgili ambargosundan ötürü Altay Tankı, henüz seri üretime geçemedi.

Bilindiği üzere Altay Ana Muharebe Tankı seri üretim sözleşmesi, 9 Kasım 2018 tarihinde, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile BMC Otomotiv arasında imzalanmıştı. İmzalanan anlaşma kapsamında BMC ilk aşamada, 40 adet ALTAY-T1 ve 210 adet ALTAY-T2 olmak üzere toplam 250 adet ALTAY tankının üretimini gerçekleştirecekti.

Proje kapsamında; ilk seri üretim tank, T0+24’üncü ayda teslim edilecek ve ALTAY-T1 teslimatları T0+39’uncu ayda bitirilecekti. Bununla birlikte, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in direktifleri doğrultusunda sözleşme kapsamında olmayan bir adet ALTAY-T1 konfigürasyonundaki tanıtım tankının, T0+18’inci ayda tamamlanması kararlaştırılmıştı. İlk Altay-T2 tankı ise T0+49’uncu ayda teslim edilecek ve T0+87’nci ayda 250 adet tankın teslimatları tamamlanacaktı.

Kaynak: Türkgün