Dolar 32,5005
Euro 34,9292
Altın 2.432,98
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Venezelua’da tarım..!

02/08/2022 13:02
A+
A-

Venezelua’da tarım..!

Değerli okur:

Bildiğiniz üzere Hollanda dünyada en çok tarım ürünleri ve tarım makinaları ihraç eden ülkelerin başında geliyor..
Peki, topraklarının neredeyse yarısı deniz seviyesinden aşağıda olan ve sanayi bölgeleri, yerleşim veya dağ-tepe, orman vs alanlar ile açılmış su kanalları yüzünden ancak Antalya’nın toplam yüzölçümü kadar bir alanı ekilebilir arazi olan bu küçücük ülke bunu nasıl başarıyor?

Sebebi çok basit..!

Güneşli günlerin hemen hemen olmadığı ülkede iklim koşulları yüzünden adeta çiçek çeşitleri ve laleden başka (ki onun soğanını da bizden çalmışlar) başka ürün yetiştiremeyen Hollanda yerkürede sömürgeciliğin başat aktörlerinden biridir..
Ki, 14’üncü Y.Y’dan itibaren Afrika, Asya ve Amerika’da birçok ülkeyi egemenliği altına almış, yönetimindeki ülkelerin adeta kanını emmiş, (mesela Endonezya’yı 350, G. Afrika Cumhuriyetini yaklaşık 300 yıl sömürerek) bütün kaynaklarını kendi emirlerinde kullanmış; yüzbinlerce insanı köle yapmış veya acımasızca katletmiş, soykırımcı bir ülkedir..

İşte, bizden birçok kişinin öykündüğü bu medeni(!) Avrupa ülkesi sömürgecilikten elde ettiği devasa kapital/sermaye ile tarım ürünleri yetiştiren çeşitli ülkelerden sebze-meyve, hububat vs. alıp(ithal edip); ulaştığı teknoloji sayesinde çok güzel paketleme yaparak ve ayrıca ürün kaybını önlemek üzere emtialara gerekli korumaları sağlayıp, bu ürünleri PAZARLAMAKTADIR…

Yani, Hollanda bir nevi tarım ürünü al-satçısıdır…

Buraya bir parantez açalım..
Yani aynı zamanda günümüzde hala sömürgeleri bulunan melanet merkezi Hollanda’da, evlilik dahil eşcinsellik ile uyuşturucu kullanmak serbesttir! Türk düşmanlığının had safhada olduğu bu ülke, eli kanlı PKK/PYD terör örgütünün de bir numaralı koruyucu annelerinin başında gelmektedir..
İşte bu ülke sömürgeleri dahil işgücü ve akaryakıt ücretlerinin düşük olduğu dünyanın çeşitli ülkelerinde ya arazi kiralayıp ürün elde etmekte yada ucuza alıp, pahalıya pazarlamaktadır…

Bu kısa açıklama ve bilgiler sonrasında bizim ülkemiz açısından da bazen şartlar gerektirdiğinde bahse konu hususlarda gereken neyse onu yapmaktır..

Bu bağlamda, yakıt fiyatlarının son derece düşük olduğu Venezuela’da bakir sayılabilecek ve son derece ucuz olan verimli toprakları (öğrendiğimiz kadarıyla, elde edilen ürünün %30’u onlara %70’i bize olmak üzere) ürün paylaşımıyla kiralayıp ucuza ürün üretmek ve bu ürünleri pazarlamanın bana göre bir sakıncası yoktur…
Yani hububatta bildiğim kadarıyla üretim oranımız olan ortalama 1’e 15 yerine 1’e 30-40 ve hatta daha fazla oranda ürün elde etme imkanı varsa ve maliyeti son derece düşükse; Venezuela’da yada toprak kiralamanın bedelsiz olduğu Sudan’da, Nijer’de veya başka ülkelerin mümbit topraklarında böylesi olumlu sonuçlar verebilecek projeleri değerlendirmek elbette gerekir diye düşünüyorum..
Ki, başta da belirttiğim üzere Hollanda, Fransa, Çin vs. dahil 140 ülke bu yöntemi uygulamaktadır..

Ki, sanırım Türkiye’nin niyeti bu ve kendi çiftçimize bir zararı olmaz diye düşünüyor, yurtdışında toprak kiralayıp ürün elde etmeyi doğru buluyorum!

Beri taraftan yurtdışı tarımından edilen gelirlerden yaratılan kaynaklardan kendi çiftçimizi kalkındırmak üzere finanse etmek, tohum-gübre-ilaç desteklemelerini arttırmak, tohum ile arazi ıslahına yönelik çalışmaları hızlandırmak ve alet-edevatlarla donatmak üzere onlara maliyetine ve hatta bedava dağıtmak güzel bir uygulama olur…

Çünkü tarımdaki destek artıp, tarım arazileri imara açılmaktan korunursa; ürün ve çeşitleri artar, üretici ile tüketiciye yansıyan maliyetler önemli oranda düşer..
İhraç ürünlerimiz ile elde edeceğimiz döviz fazlalaşır, ülke ekonomisine artı katkı sağlar…

Son söz:
İktidara teklifimiz ve temennimiz yapılan proje veya girişimlerin mutlaka bu türden amaçlara dönük olması yönündedir..

Yeni bir yazımızda buluşmak üzere esen kalınız!

Harun KILIÇ
ANKARA

Not: Hollanda’nın tarımdaki efsanesini anlatan bazı bilgileri linke tıklayarak okuyabilirsiniz..

https://www.turkgun.com/amp/tarimda-ithalat-yapmak-kotu-mu-makale-162332