Dolar 34,1982
Euro 37,0030
Altın 2.961,37
BİST 9.002,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 20°C
Sal 20°C
data-full-width-responsive="true"
data-full-width-responsive="true"

“Türk” dediği için hapse atılan lider: Dr. Sadık Ahmet

“Türk” dediği için hapse atılan lider: Dr. Sadık Ahmet
24/07/2024 14:15
A+
A-

“Türk” dediği için hapse atılan lider: Dr. Sadık Ahmet

Batı Trakya Türklerinin haklarını savunduğu için hapis yatan ve şüpheli bir trafik kazasında hayatını kaybeden Dr. Sadık Ahmet, ölümünün 29. yılında anılıyor.

Batı Trakya’nın Mücadeleci Sesi: Dr. Sadık Ahmet… Batı Trakya Türklerinin haklarını savunurken hapis cezalarıyla karşılaştı.1995 yılında şüpheli bir trafik kazasında hayatını kaybetti. Soydaşları için verdiğimi mücadelesi film oldu.

BATI TRAKYA TÜRKLERİNİN LİDERİ

Dr. Sadık Ahmet, 1947 yılında Batı Trakya’nın Gümülcine vilayetinin Küçük Sirkeli köyünde dünyaya geldi. Ankara ve Selanik’te tıp eğitimi aldıktan sonra, Yunan ordusunda yaklaşık üç yıl zorunlu askerlik görevini yaptı. 1978’de hekim olarak Batı Trakya’ya dönen Ahmet, Batı Trakya Türklerinin haklarını savunmak için mücadeleye başladı.

HAPİS CEZALARI VE MÜCADELESİ

1985’te, Batı Trakya’daki hak ihlallerine dikkat çekmek amacıyla bir imza kampanyası başlatan Dr. Sadık Ahmet, 1988’de bu kampanya nedeniyle 30 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak bu ceza, onu durdurmadı. 1990’da Batı Trakya Türklerine “Türk” dediği için tekrar hapse atıldı. Mahkeme öncesinde yaptığı konuşmada, “Türk olmak suçsa, şunu tekrarlıyorum: Türk’üm ve öyle kalacağım” diyerek en bilinen deklarasyonlarından birini yaptı. Bu sözleri, Batı Trakya Türkleri arasında büyük yankı uyandırdı ve binlerce kişi mahkemesine destek için geldi.

SİYASİ KARİYERİ VE ŞÜPHELİ ÖLÜMÜ

1989’da, Yunanistan’da düzenlenen genel seçimlerde bağımsız milletvekili olarak meclise giren Dr. Sadık Ahmet, 1991’de Batı Trakya Türklerinin ilk ve tek siyasi partisi olan Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi’ni (DEB) kurdu. Ancak, Yunanistan yönetimi, Sadık Ahmet’in siyasi gücünü kırmak için hem siyasi partilere hem de bağımsız adaylara yüzde 3’lük seçim barajı koydu. Batı Trakya’da, 1970 ve 1980’ler boyunca Yunanistan’dan baskı gören 150 bine yakın Müslüman-Türk halkının liderliğini üstlenen Ahmet,
24 Temmuz 1995’te, Lozan Barış Antlaşması’nın 73. yıl dönümünde henüz 48 yaşındayken şüpheli bir trafik kazasında hayatını kaybetti.

YUNANİSTAN’IN BASKILARI

Dr. Sadık Ahmet, “Batı Trakya’da Yaşayan Türk Toplumunun Şikayetleri ve İstekleri” başlıklı yazısında, Yunanistan’ın Türk kimliğini inkar etme politikalarını ve Türk toplumunu göçe zorlama çabalarını eleştirdi. Ahmet, bu politikaların Batı Trakya Türklerinin asimilasyonunu amaçladığını vurguladı. Ayrıca, Yunanistan’ın “Gümülcine Türk Gençler Birliği” ve “Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği” gibi Türk kuruluşlarını kapattığını belirtti. Bu uygulamaların, İnsan Haklarının ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme’nin 14’üncü maddesine aykırı olduğunu ifade etti.

TRT’DEN SADIK AHMET FİLMİ

Dr. Sadık Ahmet’in hayatı, TRT ortak yapımı bir filmle beyaz perdeye taşındı. Senaryosunu Mert Dikmen’in kaleme aldığı, yönetmen koltuğunda Hakan Yonat’ın oturduğu filmde, Sadık Ahmet’i oyuncu Turgay Aydın canlandırdı. Film, Batı Trakya Türklerinin mücadelesini ve Sadık Ahmet’in bu mücadeledeki rolünü anlatıyor. Filmi değerlendiren Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, filmin Sadık Ahmet’in mücadelesini ve Batı Trakya’daki Türk toplumunun yaşadıklarını anlamak için önemli bir araç olduğunu vurguladı.

 

 

 

KAYNAK: Türkgün/TRT Haber,