Dolar 32,2214
Euro 35,1295
Altın 2.511,20
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

TMSF: EL KOYMASAK IFLAS EDECEKLERDI

TMSF: EL KOYMASAK IFLAS EDECEKLERDI
27/05/2013 18:02
A+
A-

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, Show Tv ve BMC’nin durumunu görünce Çukurova Grubu’nun diğer varlıklarına da gitme ihtiyacı hissettiklerini belirterek, “Şirketlerin nakit durumu iyi değil, hepsi problemli” dedi.

Gül, TMSF’nin elindeki şirketlere ilişkin soruları yanıtladı.

TMSF Başkanı Gül, daha önce yaptıkları tahsilatları düşünerek Çukurova Grubuna geçen yılın ekim ayından bu yana toleranslı davrandıklarını belirterek, “Temerrüde düşeceklerini hissederek görüşmelere başladık. Ocak ayından itibaren borçlarını kapatacaklarını söylediler. Ocak ayı, mart ayı, nisan ayı geldi, ödeyemediler. Bize bir teklifle geldiler; Show Tv ve BMC başta olmak üzere bu şirketleri satıp, alacağımızın tahsil etmemizi teklif ettiler. Sonra yazıyla; bunları satacaklarını ve hakemlik yapmamızı istediler. Biz, Show Tv ve BMC’nin şirketin yönetimini üstlendik” ifadelerini kullandı.

Ödenemeyen taksit miktarına ilişkin soruya Gül, bu miktarın 75 milyon dolar civarında, toplam borcun ise 450 milyon dolar olduğunu kaydetti.

Gül, 75 milyon dolarlık borcun ödenmesi halinde şirketin temerrüde girmeyeceğini ifade ederek, temerrüdün ödenmediğinde, diğer borçların da temerrüde girdiğini hatırlattı.

“BMC’nin 14 aylık işçi ücretleri ödenmedi”

Gül, Show Tv ve BMC’nin yönetimini üstlendiklerinde iki şirketin de ciddi borç yüküyle karşı karşıya olduğunu dile getirerek, “BMC, uzun zamandır üretim yapmıyor, üretim yapmamasının da ötesinde 14 aylık işçi ücretleri bile ödenmiş değil. Şartel inmiş, elektrikleri yok ve çok ciddi piyasa ve banka borcu olan bir şirket.

Show Tv ve BMC’nin durumunu görünce diğer varlıklarına da gitme ihtiyacı hissettik ve Grubun diğer şirketlerinin yönetimine de el koyduk. Şirketlerin nakit durumu iyi değil, hepsi problemli. Şirket yapıları ve şirket sahipleri arasındaki ilişkinin hep sorgulanması gerektiğini savunuyorum. Hele de halka açık şirketler kamusal yükümlülük yükleniyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Şirketin yaşama imkanı varsa yaşatıyoruz”

TMSF yönetimindeki yapılarda kanun koyucunun iflas mekanizmasını durdurma imkanı tanıdığını belirten Gül, “Biz, şirketlerin nakit akımlarına çok fazla dokunmuyoruz. Nakit akımlarından alacak tahsil etmiyoruz ve şirketlerin yaşamasına çaba gösteriyoruz. Aynı hasta gibi şirketin yaşama imkanı varsa yaşatıyoruz” dedi.

Gül, şirketlerde en etkin çözümün başında toplumun alacağı olduğunu ifade ederek, “Bu alacağı tahsil ederken şirketin diğer alacaklılarını da temin edebildiğimiz ölçüde çözümlemeye çalışıyoruz. Bizim iki tane şapkamız var. TMSF hem öncelikli alacaklı sıfatıyla para tahsil etmek zorunda hem de çözümleme kapsamında problemlerini çözebilecek durumda. Yönetme ile tahsilat şapkaları birbiriyle çatışan şapkalar. Bunları mümkün mertebe çatıştırmamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, yönetimine el koydukları Çukurova Grubu şirketleri ile ilgili, “Yönetimi ele almasaydık, grup şirketleri teker teker iflas edecekti” dedi.

Çukurova Grubu ile işbirliği içinde olduklarını vurgulayan Gül, “Bu varlıklar sizin, biz alacaklıyız. Bizim amacımız alacağımızı tahsil etmek. Bu varlıkların şu anda çok ciddi finansal problemleri var. Bu finansal problemler de dâhil olmak üzere, bizimle işbirliği yaparsanız size bu operasyonun maliyeti minimum olur. Bu çerçevede ne yapıyorsanız, bize bu varlıkların satışı ile ilgili olarak müşteri getirin, bizim hakemliğimizde bunların 3. şahıslara devrini sağlayalım, işletmenin problemlerini de bu şekilde çözelim… Bu çerçevede grup ile görüşmeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Grup ile olan görüşmelerini dinamik bir şekilde devam ettirdiklerini aktaran Gül, bu çerçevede makul, akla yatkın, piyasaya uygun, bütün izan sahiplerinin ölçülerine uygun her türlü teklifi TMSF olarak değerlendirebileceklerini dile getirdi.

Amaçlarının herkesin üzüm yemesini sağlamak olduğunu belirten Gül, kimseyi bu manada dışlamadıklarını, toplum hakkını en uygun şekilde “nasıl korurum”un yolunu bulmaya çalıştıklarını söyledi.

Gül, Çukurova Grubu’na ait varlıkların satışı ile ilgili, “En az bir kaç aylık süre olacak. Çünkü bunların mali tabloları denetime tabi tutulacak, ekspertizleri yapılacak, ihale takvimleri belirlenecek. O ihale takvimi çerçevesinde alıcılara belli bir süre verilecek. Geçmişte yaptığımız gibi bunların hazırlıkları yapılacak” ifadelerini kullandı.

Bu arada Çukurova Grubu’nun kendilerine makul bir teklifi olursa herhangi bir ihale mekanizmasına gerek duymadan grup ile birlikte satma imkanı olabileceğine işaret eden Gül, sözlerine şöyle devam etti:

“Çünkü mal sahibinin rızası olduğu zaman takdir edersiniz ki, bizim açımızdan fiyat da uygunsa satışları gerçekleştirebiliyoruz. Malın sahibi rıza göstermezse o zaman ihale takvimi açıklayacağız. O çerçevede onları topluma kazandıracağız. Tekliflerin hepsini değerlendiririz. Çünkü grubun yeni bir ödeme takvimi ile çıkma olasılığı çok kuvvetli gibi görünmüyor. Ekimden bu yana bunu bir anlamda ikili görüşmelerle sağlamaya çalıştık. Çünkü grubun bunu yapabilmesi için ne yapması gerekiyor? Aksayan taksitini ödemesi gerekiyor, geri kalan alacakları da sağlam teminata bağlatması gerekiyor.

Burada alacaklı sadece biz değiliz ki? Bizim dışımızda bir sürü alacaklı var. Diğer kamu idareleri var. Savunma Sanayi Müsteşarlığı teminat mektuplarını paraya çevirmiş durumda. Yani teminat mektupları paraya çevrildiğinden dolayı bankaların alacakları var. Dolayısıyla çalışanlarının alacakları var, ticari alacaklar var. Dolayısıyla şimdiye kadar bunu yapabilseydi, yapardı. O yüzden bundan sonraki süreç büyük bir ihtimalle varlık satışı ile devam edecek. Varlık satışını yaparken elbette grupla oturup konuşacağız.”

-“TMSF toplum açısından can simididir”

Gül, Çukurova Grubu varlıkları ile ilgili, “Biz bu varlıkların maliyet fayda analizi çerçevesi içerisinde eğer iyileştirmesi gerekiyorsa, iyileştirilmesi durumunda daha iyi bir noktaya gitme durumumuz varsa, onu da değerlendireceğiz” dedi.

Bunu sürecin belirleyeceğini belirten Gül, şu anda hangi şirketi nasıl iyileştirecekleri konusunda bunu geleceğin göstereceğini söyledi.

Yönetimi ele almasalardı, grup şirketlerinin teker teker iflas edeceğini dile getiren Gül, durumun o şekilde görüldüğünü, alacaklar tarafından iflas taleplerinin olduğunu dile getirdi.

TMBF Başkanı Gül, 6-7 aydır Çukurova Grubu’nun kredi temin edecek ve problemlerini çözecek diye beklediklerini belirterek, “TMSF toplum açısından can simididir” dedi.

Gül, el koyulan şirketlerde çalışanların geriye dönük maaşlarına ilişkin soruya “Bundan sonraki süreçte varlıkların satışı ile gelecek satış bedelinden, başta çalışanların alacaklarını ödeyerek çalışanları koruyarak, çözümlemeyi sağlamış olacağız” yanıtını verdi.

Gül, TMSF olarak toplumun kendilerine verdiği yetkiyi son derece hassas bir şekilde kullanmak zorunda olduklarını vurguladı.

AA