Dolar 34,1623
Euro 38,1653
Altın 2.914,46
BİST 9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 27°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
27°C
Parçalı Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 22°C
Çar 24°C

Tekstil Sektöründe Türk-Japon İşbirliği

Tekstil Sektöründe Türk-Japon İşbirliği
27/12/2012 16:04
A+
A-

Japonya’ya ihracatını arttırmak isteyen Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Japonya Tekstil İthalatçıları Derneği’ni İzmir’de ağırladı. Türkiye ile Ülkemiz ile Japonya arasındaki ticareti geliştirmek ve işbirliği imkanlarını araştırmak amacıyla tekstil ve konfeksiyon sektörleriyle ilgili araştırmalarda bulunmak üzere Japonya Ticaret Sanayi ve Ekonomi Bakanlığınca görevlendirilen Japonya Tekstil İthalatçıları Derneği (JTIA) tarafından düzenlenen heyet Ege İhracatçı Birlikleri’nde sektör temsilcileriyle buluştu.

ÇİN’E ALTERNATİF TEDARİKÇİ ARIYORLAR

Japonya Tekstil Federasyonu’ndan Hideki Ijuin, ülkelerindeki tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin coğrafi yakınlığın yarattığı kısa temin süresi ve avantajlı fiyat sebebiyle yüksek oranda Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağımlı olduğunu; ne var ki, gerek Çin’deki üreticilerin artık daha fazla Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’ne satış yapmayı tercih etmeleri gerek Çin’de artan işgücü maliyetleri ve gerekse Çin Yuanı’ndaki dalgalanmalar sebebiyle artık Çin’e alternatif tedarikçi ülke bulmak zorunda olduklarını belirtti.

Bu sebeple sektör olarak Türkiye ile yürütülen işbirliği çalışmalarına büyük önem verdiklerini ifade eden Ijuin, “İthalatta önem verdiğimiz iki kriter; erken temin süresi ve uygun fiyat. Markalı ürünlerin ithalatında ise doğal olarak bu kriterler esneyebilir. Türk üreticilerin Japonya pazarında hiç de küçük olmayan, pastanın uygun fiyatlı/çabuk temin edilen ürün ile markalı ürün arasında yer alan diliminde kendilerine rahatlıkla yer bulabileceklerine inanıyoruz” diye konuştu.

JAPONYA’NIN TALEPLERİNİ KARŞILAYABİLECEK GÜÇTEYİZ

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler ise, sektör olarak Japon ithalatçıların taleplerini karşılayabilecek kapasitede olduklarını belirterek, Japon ithalatçılardan prosedürleri azaltması çağrısında bulundu. Üretim ve nakliye süreci dışında, teslimi geciktiren en büyük engelin, karşı taraftaki karar alma mekanizmasının çok yavaş işlemesi olduğunu ifade eden Kızılgüneşler, Japon ithalatçılarının  kendilerini bu yönde revize etmelerini beklediklerini ifade etti.

Türkiye’nin yıllık 24 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ve dünyanın en büyük tekstil ve konfeksiyon ihracatçısı ülkelerinden birisi olduğunu hatırlatan Kızılgüneşler, “Ne yazık ki Japonya’ya olan ihracatımız ise sadece 38 milyon dolar seviyelerinde. Ege İhracatçı Birlikleri’nden 2011 yılında tüm dünyaya yaklaşık 1,5 milyar dolar tekstil ve konfeksiyon ürünleri ihracatı yapılırken, Japonya’ya ise sadece 3 milyon dolar seviyelerinde ihracat yapıldı.  Hem Türkiye genelinde hem Ege’den yapılan ihracatta Japonya’nın payı yüzde 1’i bulmuyor. Türkiye ve Japonya arasında yapılacak işbirliği ile bu tablonun değişeceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Her iki ülkenin tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin tanıtımına ilişkin karşılıklı sunumlarının ardından yapılan görüşmelerde, Japonya Ticaret Sanayi ve Ekonomi Bakanlığı’ndan Yui Nakagawa, İzmir’e gerçekleştirmekten duydukları memnuniyeti belirterek; ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesi için bu ziyaretlerin karşılıklı olarak sıklaştırılması gerektiğini ifade etti.

Ege İhracatçı Birlikleri’ndeki toplantıda, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler,  Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi, Egedeniz Tekstil A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Ünsal, Ekonomi Bakanlığı Uzman Yardımcıları Özlem Taytaş Öztürk ve Hıfzı Oğuz Korkmaz ve Ege İhracatçı Birlikleri yetkilileri tarafından ağırlanan heyette, Japonya Ticaret Sanayi ve Ekonomi Bakanlığı’ndan Yui Nakagawa, Japonya Tekstil Federasyonu’ndan Hideki Ijuin, Japonya Interior Fabrics Derneği’nden Takeshi Nishida, Japonya Kimyevi Elyaf Derneği’nden Hiroya Kagiyama, Japonya Tekstil İthalatçıları Derneği’nden Noboru Mori ve Global Media Corporation firmasından Masanori Tonegawa yer aldı.

Görüşmelerin ardından İzmir’de yerleşik bir tekstil ve bir konfeksiyon firmasını ziyaret eden heyet, Ankara’da Ekonomi Bakanlığı yetkilileriyle, İstanbul’da da İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri yetkilileriyle görüşmelerde bulunacak.