Dolar 44,8573
Euro 52,8184
Altın 6.966,26
BİST 14.587,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Çok Bulutlu
İstanbul
15°C
Çok Bulutlu
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 13°C

“YURTTA SULH YERİNE GERGİNLİK YARATIYORUZ.”

“YURTTA SULH YERİNE GERGİNLİK YARATIYORUZ.”
06/07/2014 13:04
A+
A-

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu Sakarya gezisinde açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, cumhurbaşkanlığı seçim çalışmaları kapsamında Sakarya’da vatandaşlarla iftarda bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Ekmeleddin İhsanoğlu, seçilecek cumhurbaşkanının, olması gereken vasıflarından bahsetti.

Türkiye’de önümüzdeki günlerde cumhurbaşkanını ilk defa halkın seçecek olmasının önem arz ettiğini belirten İhsanoğlu, katılımcılara, “Cumhurbaşkanı seçiminde oy verirken acaba ‘bu benim partimin adayı ona mı vereyim diyeceksiniz? Veya bu makamın gereği ‘şu vasıflardaki insana ihtiyaç vardır’ deyip ona mı vereyim diyeceksiniz?” sorusunu yöneltti.

“Siz burada Parlamento’ya milletvekili göndermiyorsunuz. Veya belediye başkanı seçmiyorsunuz. Siz, devletin başında devletin sembolü olacak insanı seçiyorsunuz. Anayasa’nın tarif ettiği görevleri ifa edecek, yetkileri kullanacak başkanı seçiyorsunuz. Buna bakmak lazım” diyen cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, “Türkiye’nin her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe, bütünlüğünü sağlamaya ihtiyaç vardır. Herhangi bir ayrışmaya, bölünmeye, kutuplaşmaya, cepheleşmeye, zıtlaşmaya tahammülü yoktur. Özellikle son günlerde Türkiye’nin etrafında olup bitenler; ateş çemberi. Her gün görüyoruz; insanlar öldürülüyor, sınırlarımızın içine giriliyor çıkılıyor, insanlarımız kaçırılıyor, rehin tutuluyor ve yanı başımızda bir devlet üçe bölünüyor. Bütün bunlar bizi birinci derecede etkiliyor. ‘Bu olmaz, biz bunu kabul etmeyiz’ deniyor ama bütün bunlar hepsi laftır. Herkes kendi gündemini rasyonel bir şekilde yürütüyor. Biz hadiseler karışışında farklı bir üslup içerisinde dış politikayı iç politikaya karıştırarak dostlarımızı da kaybettik, komşularımızla da olan münasebetlerimizi de maalesef çok kritik noktaya getirdik.” ifadelerini kullandı. İhsanoğlu, böyle bir dış politikanın yerine Türkiye’nin dışarda itibarını sağlayacak, içerde huzuru sağlayacak bir cumhurbaşkanına ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

“YURTTA SULH YERİNE ‘YURTTA GERGİNLİK’ YARATIYORUZ”

Türkiye’de bir kutuplaşma, cepheleşme olduğunu öne süren Ekmeleddin İhsanoğlu, “Temel prensiplerimizden ‘yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesine göre hareket edilmesi lazım gelirken biz, yurtta sulh yerine ‘yurtta gerginlik’ yaratıyoruz. Çekişme, cepheleştirme, ötekileştirme yaratıyoruz. ‘Sen bendensin, sen benden değilsin’, ‘siz benimle berabersiniz, siz değilsiniz.’ Biz bunu Çankaya’ya taşıdığımız zaman ne hal oluruz? Biz cihanda sulhtan önce komşularımızda sulhu temin edelim. Bunu da güçlü bir irade, genç bir vizyon, dış politikayı iç politikaya karıştırmadan her şeyi kendi üslubunca, kendi usulünce yapmak lazım. Türkiye’yi yeniden ‘yurtta sulh, cihanda sulh’ noktasına getirmek lazım” şeklinde konuştu.