Dolar 32,5535
Euro 34,9719
Altın 2.448,51
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Sisi’nin Toplama Askerleri; Esnaf Kooperatifi gibi çalışıyorlar

Mısır’da ordunun ticari geçmişi eskiye dayanıyor. Uzun süredir ekonominin içinde yer alan ordunun kendine ait birçok şirketi varken ekonomiyi de büyük oranda ordu kontrol ediyor.

Sisi’nin Toplama Askerleri; Esnaf Kooperatifi gibi çalışıyorlar
21/07/2020 20:30
A+
A-

Sisi’nin Toplama Askerleri; Esnaf Kooperatifi gibi çalışıyorlar

‘Savaş çıksa cepheye bunları mı göndereceğiz’
Dün, Mısır Meclisi’nden Libya’ya müdahale için tezkerenin geçmesiyle darbeci Sisi tehdidin dozajını iyice arttırdı.

Mısır Ordusunu yakından bilen uzmanlar ise konu hakkında “Ordu değil Esnaf Kooperatifi”, “Çoğu askerlik yerine başka işlerle uğraşıyor” yorumlarında bulundu. Mısır halkını IMF’ye borçlandıran darbeci Sisi, milyarlarca doları Fransa’ya peşkeş çekti. Fransızlardan milyarlarca dolarlık silahlar alınırken ülkenin borcu 5.7 trilyonu buldu. Sirte’ye girmesi için onay verilen ordu ise o sırada elma, armut satmakla meşgul.

Mısır Meclisi 20 Temmuz 2020 günü Libya’ya askeri müdahale seçeneğine onay veren tasarıyı onayladı. Uzmanlar bunun büyük oranda sembolik bir karar olduğunu söylerken buna karşılık hem Mısır Ordusunun zaaflarının hem de Sirte’ye kadar ilerlemek için 1500 km çölü aşabilmelerinin çok zor olduğunu dile getiriyor.

Mısır geçtiğimiz ay IMF’den 5.2 milyar dolar kredi çekip bu parayı Fransa’ya verdi
Mısır, Sisi yönetiminde borçlanırken bu paraları büyük oranda Fransa gibi ülkeleri zengin etmek için harcıyor. Mısır halkının on milyarlarca doları ya Fransız savunma sanayine gidiyor. Fransa’nın kimseye satamadığı Rafale tipi uçaklardan, Mirage’lere, helikopter gemilerine. Sadece 2019 yılında Suudi ile Sisi’nin Fransa’ya yatırdığı para 3 milyar dolar.

Ülkenin bu yılki borcu 5.7 trilyon lirayı bulurken bunun arkasındaki sebeplerden biri de Fransa gibi ülkelere harcanan milyar dolarlar.

Toplama ordu! Bakımlarını yapamayacakları sistemleri satın alıyorlar
Mısır Ordusu’nun hem Ruslardan hem ABD’den hem de Fransızlardan sürekli oyuncak alır gibi silah alması teoride tehlikeli gözükse de pratikte parayı çöpe atmaktan pek bir farkı yok. Uzmanların belirttiğine göre bir silahı işlevsel yapan en önemli hususlardan biri bu ürün sıkıntı yaşadığı zaman yedek parçasına hızlıca ulaşabilip bir an önce çözüm üretebilme kapasitesi.

Birçok ülkenin bütün savunma sistemlerini tek bir ekol üzerine kurmasının da sebebi bu. Şu an Mısır ordusu hiçbir savaşa girmemiş, toplama bir ordu halinde.

Daha önce de Saddam, ABD yapımı tankların yerine Sovyetlerden aldığı tank sistemini Babil tankı haline getirmişti. Sibirya soğuğuna göre tasarlanan bu tanklar çölde hiçbir işe yaramamış Saddam’a büyük bir yenilgiye mal olmuştu.

Mısır’ın can damarı Nil’i kesen Etiyopya’ya dahi ses çıkaramadı
Libya ile Mısır aynı iklime sahip olmasına rağmen Libya’nın nüfusu 6 milyonken Mısır’ın nüfusu 100 milyonu aşmış durumda. Aradaki bu devasa farkın ise tek sebebi var: Nil Nehri

Etiyopya’nın Nil’e yaptığı barajla Mısır barajlarının elektrik üretiminin yüzde 40 kadar düşmesi bekleniyor. Etiyopya bugüne kadar Nil nehri kendi topraklarında doğmasına rağmen nehrin yalnızca yüzde 3’ünden yararlanabiliyordu.

Sisi’nin, Mısır için bu kadar hayati bir konu varken dahi Libya’yla uğraşması önceliğinin kendi ülkesinin çıkarları değil Birleşik Arap Emirlikleri’nin çıkarları olduğunu gösteriyor.

Asker ekonominin yarısını kontrol ediyor: Esnaf Kooperatifi gibi çalışıyorlar
Mısır’da ordunun ticari geçmişi eskiye dayanıyor. Uzun süredir ekonominin içinde yer alan ordunun kendine ait birçok şirketi varken ekonomiyi de büyük oranda ordu kontrol ediyor.

Sokaklarda salatalık satan asker görüntüleri ise yeni. Askerler ekonomik daralmadan dolayı artık iyice esnafların işlerine yönelirken halk bu durumdan oldukça şikayetçi.
Mısır’da halkın çoğu, askerin kendi işlerini yapmasından dolayı ürün satamadığını söylerken bir yandan da ‘Savaş çıksa cepheye bunları mı göndereceğiz’ diyerek de ordunun kabiliyetleri açısından kaygı duyuyor.

Kaynak: Türkgün