Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Piri, Ankara’nın AB’ye üyelik müzakerelerinin devam edebileceği hayalini bırakmalı

Piri, Ankara’nın AB’ye üyelik müzakerelerinin devam edebileceği hayalini bırakmalı
05/07/2018 16:27
A+
A-

Piri, Ankara’nın AB’ye üyelik müzakerelerinin devam edebileceği hayalini bırakmalı

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri, Ankara’nın AB’ye üyelik müzakerelerinin devam edebileceği hayalini bırakması gerektiğini söyledi.

AP’nin Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri, 24 Haziran seçimlerini ve seçimler sonrası Türkiye-AB ilişkilerini DW Türkçe’den Kayhan Karaca’ya değerlendirdi.

‘GELECEK 5 YIL MÜZAKERE OLMAZ’

”Biz, AP olarak, geçen yıl Venedik Komisyonu’nun raporunun ardından, son anayasa değişikliğinin olduğu gibi hayata geçirilmesi halinde Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerinin formel biçimde askıya alınması çağrısında bulunacağımızı söylemiştik” hatırlatması yapan Piri, ”Ne yazık ki o noktaya gelmiş bulunuyoruz. AP’nin tutumu değişmedi. Ne yazık ki Türk hükümeti de hiçbir değişiklik yapmadı. Bu şartlarda ve en azından gelecek 5 yıl süresince üyelik müzakerelerinin devam edebileceği hayalini bırakmak gerekiyor” dedi.

‘KIRMIZI ÇİZGİ AŞILDI’

”Bizim açımızdan kırmızı çizgi aşıldı. Bu yılki Türkiye raporunda müzakerelerin kesin olarak askıya alınması çağrısında bulunacağız” diye devam eden Hollandalı parlamenter, yargı bağımsızlığı ve parlamentonun yasama-denetleme gücü kalmadığına dikkat çekerek şu vurguyu yaptı:

‘BU ŞEKİLDE HİÇBİR YERE GİTMEZ’

”Bu anayasa yürürlükte kaldıkça ve Türkiye’de temel haklar, insan hakları, azınlık hakları konusunda mevcut şartlar devam ettikçe, dürüst olmalı ve ilişkimizin bu şekilde hiçbir yere gidemeyeceğini görmeliyiz”

GÜMRÜK BİRLİĞİ NİYE GÜNCELLENMİYOR?

DW Türkçe muhabiri ”AB ülkeleri, Türkiye’nin üyeliğine karşılar, tamam. Fakat neden Gümrük Birliği’nin güncellenmesini istemiyorlar? Neden örneğin Almanya bloke ediyor? Gümrük Birliği’ni güncellemek Türkiye’yi AB’nin yanında tutmak için iyi bir yol değil mi” sorusunu yöneltti.

Piri’den şu cevap geldi:

”Tabii. Şahsen ilke olarak gümrük birliğinin güncellenmesine karşı değilim. Fakat güncelleme Başkan Erdoğan’ın baskılarına karşı bir siyasi hediye olarak görülmemeli. Berlin’in son aylarda Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakerelerine başlamaya yanaşmaması da buradan kaynaklanıyor sanırım.”