Dolar 32,9780
Euro 35,3545
Altın 2.458,32
BİST 10.679,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Açık
İstanbul
28°C
Açık
Çar 28°C
Per 28°C
Cum 28°C
Cts 29°C

NATO’nun savunma harcamalarında bir numarası Türkiye!

NATO’nun savunma harcamalarında bir numarası Türkiye!
19/06/2024 16:03
A+
A-

NATO’nun savunma harcamalarında bir numarası Türkiye!

NATO’nun 2024 öngörüsüne göre, Türkiye de dahil olmak üzere müttefik ülkelerin çoğu “GSYH’nin en az yüzde 2’sini savunmaya ayırma” hedefini tutturdu. Türkiye, savunmaya ayırdığı payda Fransa, İspanya, İtalya, Kanada gibi ülkeleri geride bıraktı.

NATO ülkelerinin büyük çoğunluğu, 2024 için tahmini verilere göre Gayrisafi Yurt İçi hasılalarının (GSYH) yüzde 2’sinden fazlasını savunmaya ayırma hedefini tutturdu.
NATO, müttefik ülkelerin savunma harcamalarıyla ilgili 2024 öngörülerini içeren bir rapor yayımladı.
Buna göre, müttefik ülkelerin savunma harcamaları toplam 1,47 trilyon dolara çıktı.
En fazla savunma harcamasını ise sırayla ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Türkiye, Hollanda ve İspanya yaptı.

GSYH’NİN EN AZ YÜZDE 2’SİNİ SAVUNMAYA AYIRMA HEDEFİ

Bütçesinden savunmaya en çok pay ayıran ülke yüzde 4,12 ile, Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan en fazla etkilenen ülkelerden Polonya oldu.
Rusya’nın nükleer silah konuşlandırdığı Belarus’a komşu Polonya’yı, yüzde 3,43 ile Rusya’nın sınır komşusu Estonya takip etti.
ABD ise yüzde 3,38 ile Estonya’nın ardından geldi.
NATO’nun GSYH’nin en az yüzde 2’sini savunmaya ayırma hedefini yalnızca Belçika, Kanada, Hırvatistan, Lüksemburg, İtalya, Portekiz, Slovenya ve İspanya tutturamadı.
Türkiye’nin bu hedefi tutturan ülkelerden Fransa’yı da geride bırakması dikkati çekti.
Bu hedef, NATO tarafından Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesinin ardından Galler Zirvesi’nde belirlenmişti.
2022’de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bu konudaki çağrılarına ağırlık vermişti.
Stoltenberg, dün yaptığı açıklamada bu yıl NATO müttefiklerinin 20’den fazlasının bu yıl yüzde 2’lik hedefi tutturacağını duyurmuş, hedefin belirlendiği 2014’te sadece 3 NATO üyesinin GSYH’sinin yüzde 2’sini savunma alanına yatırdığını vurgulamıştı.

 

 

 

KAYNAK: Türkgün/AA-Anadolu Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.