Dolar 34,2268
Euro 37,9091
Altın 2.920,45
BİST 9.246,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Per 27°C
Cum 29°C
Cts 27°C
Paz 22°C

Milli silahlar göz kamaştırıyor Yerli kalaşnikof için sıraya girdiler

Milli silahlar göz kamaştırıyor Yerli kalaşnikof için sıraya girdiler
19/08/2021 20:10
A+
A-

Yerli kalaşnikof için sıraya girdiler

IDEF’21 fuarında ilk kez görücüye çıkan yerli kalaşnikof “Asi 21 piyade tüfeği” 3 ülkeden sipariş aldı.

Dünya genelinde başta NATO ülkeleri olmak üzere birçok ülkeye silah ve mermi satan Özyurt Silah Sanayi’nin Kurucu Başkanı Serdar Özyurt, ürünlerin yüzde 90 yerli olduğunu söyledi. IDEF’21’de yeni silahları tanıttıklarını ve ilgiden memnun olduklarını belirten Özyurt, yerli kalaşnikof Asi 21 piyade tüfeğinin ilk kez sergilendiğini ve 3 ülkeden sipariş aldıklarını dile getirdi.

Mermi tedariki ile üretimi konusunda hizmet veren Özyurt Silah Sanayi, 1 yıl önce üretmeye başladığı Uzun Menzil Yerli Keskin Nişancı BMZ 338, Yerli Keskin Nişancı Tüfeği YİĞİT21, Yerli Kalaşnikof Asi 21 Piyade Tüfeği ve Yerli Tabanca Efe19 ile 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF’21) yer aldı.

1 yılda 4 silah üretildi
Fuardaki ilgiden memnun olduklarını dile getirerek silahlara yönelik bilgi veren şirketin kurucu başkanı Serdar Özyurt, “Azerbaycan, Amerika ve Afrika ülkelerinden sipariş aldık, fuar bittikten sonra fabrikamızda anlaşma yapacağız. Silahları Türkiye’nin ardından da müttefik ülkelerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak ürettik. Aslında firmamız 10 yıllık, silah üretmek için fabrikayı 1 yıl önce kurduk. Amerika, Azerbaycan, Asya ve Afrika ülkelerine mermi tedarik ediyorduk. 1 yıl içerisinde 4 silah ürettik. Fuarda silahlarımızla yer almanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

Test sonucu başarılı
Fabrikanın Silivri’de olduğunu anlatan Özyurt, “Yerlilik oranımız yüzde 90, üstüne de çıkıyoruz. Sadece Türkiye’de olmayan parçaları yurt dışından alıyoruz. Bunu silahın kalitesini artırmak için yapıyoruz. Testlerimizin sonuçları çok iyi geldi, kaliteli silahlar ürettiğimize inanıyoruz. Piyade tüfeğinin hammaddesi çeliktir, 7.62×39 kalibreli silahlar, Ortadoğu’da orduların, silahlı kuvvetlerin en çok kullandığı silahtır. Biz de bu silahı ürettiğimiz için gururluyuz” dedi.

ASİ 21’in menzili 650 metre
Türkiye’ye yakışır bir şekilde en iyi silahı üretmek için çalıştıklarını vurgulayan Özyurt, “ASİ 21’in etkili menzili 600-650 metredir. Hafiflik olarak 4 kiloya yakın ama 3 kilonun altına düşürmeyi planlıyoruz. 30 şarjör kapasitesi var. Arap ve Afrika ülkelerinden yoğun talep var. Gerekli görüşmeleri yapıyoruz. Piyade tüfeğinin prototipleri bitti, 15 gün içerisinde seri üretime geçiyoruz. Arap ülkelerinden 5 adet sipariş aldık. Aylık ASİ 21’den bin ile bin 500 adet üretmeyi hedefliyoruz. Talep geldikçe makine, teçhizatı artırıp, üretim kapasitesini yukarı çekeriz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum. Savunma sanayinin önünü açmıştır, fabrika kurmamıza vesile olmuştur. Bize de düşen en iyi silahlı üretmektir” diye konuştu.

Fuarın gözdesi oldu… ‘Bomba atarlı SARP’a yoğun ilgi

 

ASELSAN Konya’nın üretimi olan ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımına sunulması için görüşmelere başlanan “bomba atarlı SARP” IDEF’in gözdesi oldu.

ASELSAN Konya, 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) 2021’de açtığı stantta ürün ve kabiliyetleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor.

ASELSAN Konya’nın üretimini gerçekleştirdiği, bomba atar silahlarının entegre edilebildiği ve tam bağımsız elektro optik altyapısına sahip özgün uzaktan komutalı silah sistemi, IDEF’te yoğun ilgi görüyor.

ASELSAN Konya Program Yönetimi, İş Geliştirme ve Pazarlama Direktörü Ümit Mercimek, AA muhabirine, ASELSAN Konya’nın Türkiye’nin savunma ihtiyaçlarını karşılayacak her nevi silah ve silah sistemleri ile tasarım, geliştirme ve mühendislik faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere kurulduğunu söyledi.

Kuruluşun, savunma sanayisi ürünlerinin üretimi, test, montaj ve entegrasyonu başta olmak üzere her türlü ticari ve sınai faaliyette bulunmayı amaçladığını dile getiren Mercimek, “ASELSAN Konya, yüzde 51’i ASELSAN’a ve yüzde 49’u Konya Savunma Sanayi AŞ’ye ait olmak üzere ‘Aselsan Konya Silah Sistemleri Anonim Şirketi’ unvanıyla kurulmuştur. ASELSAN Konya, 17 Aralık’ta faaliyetine başlamış olup savunma sanayisi için özgün ürünlerin geliştirildiği önemli bir teknoloji üssü olacaktır. Bu hedef doğrultusunda kısa sürede silah ve silah sistemleri tasarımı, üretimi, test, montaj ve entegrasyonuna yönelik altyapı kurulumları tamamlanmış üretim bu kapsamda başlamıştır” dedi.

“5-10 yıllık süreçte hedefimiz 1200 personel sayısına ulaşmak”
Mercimek, uzun yıllar görev yaptığı ASELSAN’da elde ettiği tecrübeyi şirkete aktarmak için burada bulunduğunu belirterek, “ASELSAN Konya’da 160 kişilik personel sayısına ulaştık. 5 ile 10 yıllık süreçte potansiyel projeleri de göz önüne alarak hedefimiz 1200 kişilik personel sayısına ulaşmak. 800 mühendis ve 400 nitelikli teknisyen olacak. Planlarımız bu yönde ve projelerimizi de bu kapsamda geliştirmek ve artırmak üzere çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.

 

UKSS’lerin üretimi ASELSAN Konya’ya aktarıldı
Uzaktan Komutalı Silah Sistemlerine (UKSS) değinen Mercimek, bunların alanında çok önemli bir pazar payına sahip olduğunu ifade etti.

Mercimek, şu bilgileri verdi:

“ASELSAN ile yaptığımız teknoloji transferi sözleşmesi kapsamında UKSS üretimi ASELSAN Konya’ya aktarıldı. Buna yönelik altyapı kurulumu tamamlandı ve üretime başladık. Tüm UKSS’nin tedarik, üretim, entegrasyon, test ve kalite faaliyetleri ASELSAN Konya tarafından yapılmaktadır. Buna yönelik SARP sistemimizi fuara örnek olarak getirdik. Sadece üretimimiz değil ürün geliştirme üzerine de yeteneklerimizi göstermek istediğimiz, geliştirdiğimiz sistemimiz yer alıyor. Ayrıca hem 12,7 milimetre hem de 40 milimetre bomba atar silahlarının entegre edilebildiği, her iki sistemin alttan beslendiği ve aynı zamanda tam bağımsız elektro optik altyapısına sahip özgün bir uzaktan komutalı silah sistemini sergiliyoruz.”

Sistemin çok hafif olduğuna işaret eden Mercimek, projenin TSK’nın kullanımına sunulması yönünde görüşmelere başlayacaklarını kaydetti.

ASELSAN Konya’da istihdam edilen personelin silah ve silah sistemleri üzerinde büyük tecrübe sahibi olduğunu vurgulayan Mercimek, “Silahları çok iyi tanıyoruz. Bu silahları geliştirme ve üretmenin yanında mevcut TSK’nın envanterinde yer alan silahların yenilenmesi ve onarılmasında yetkinliğimiz var. Örnek silahın kritik parçalarını ürettiğimiz ve gösterdiğimiz ürün yelpazemiz var” dedi.

Mercimek, Türkiye’nin, dost ve müttefiklerin gelecek dönemdeki ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanmasında, “milli silah, güçlü savunma” sloganıyla çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

Türkgün