Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

MHP’Lİ YÖNTER’DEN MECLİS ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

MHP’Lİ YÖNTER’DEN MECLİS ARAŞTIRMA ÖNERGESİ
03/11/2017 15:11 | Son Güncellenme: 03/11/2017 15:30
A+
A-

MHP’Lİ YÖNTER’DEN MECLİS ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi YönterTSK’da görev yapan, vatan savunması ve terörle mücadelede kahramanca mücadele eden uzman çavuşlarımız ve uzman jandarmalarımızın taleplerinin ve sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla TBMM’ye araştırma önergesi verdi.

İzzet Ulvi Yönter, araştırma önergesi isteğini şu gerekçelere dayandırdı, “terörle mücadelede kahramanca ve fedakarca mücadele eden, yüzlerce şehit veren uzman çavuş(uzman erbaş)’larımızın çok sayıda sorunu bulunmaktadır. 1986 yılında 3269 sayılı kanuna tabi olarak çalışmaya başlayan uzman çavuşlar, sözleşmeli personeldir. Çalışma şartları ile ilgili yönetmelikleri bulunmamaktadır. Uzman çavuşlarımızdan bu statüde çalıştıktan sonra kendi istekleriyle sözleşmelerini feshedenler ile emekli olmak için görev şartını doldurmuş, yaş şartını dolduramayanlar, kamu kurum ve kuruluşlarına ait çeşitli unvanlardaki kadrolarda istihdam edilmeleri durumunda, uzman çavuşlar hakkında geçerli olan ek göstergelerden ve emekli uzman çavuş haklarından faydalanamamaktadır. Subay ve astsubaylarda 2 yıl olan doğu görev süreleri uzman çavuşlarda 4-5 yıldır. Geçici görevlendirme ile gittikleri doğu görev süreleri şark süresinden sayılmamaktadır. 25 yıl görev yapan bir uzman çavuşun 22 yılı doğuda ev götürülemeyen üs bölgelerinde geçmektedir. Sözleşmeli olduklarından dolayı meslekten atılma ile ilgili devamlı şekilde baskıya maruz kalmaktadırlar. Uzman çavuşlara beylik tabancası verilmemekte, kendi paralarıyla alanların ise taşımalarına engel olunmaktadır. Bu nedenle izinli olan uzman erbaşlarımız il ve ilçe merkezlerinde kendilerini savunacak tabancaları olmadığı için teröristlerce çok ciddi tehdit ve tehlikelere maruz kalmaktadır. Uzman çavuşlar orduevlerine alınmamaktadır. Lojmanlardan hak oranları %2,5’dur. Rütbeleri kıdemden sayılmamakta, 1 yıllık uzman çavuşla 20 yıllık uzman çavuş aynı maaşı almaktadır. Spor ve yazılı testlerinde 22 yaşında yaptıkları bütün testler 45 yaşında da istenmektedir.”

Kahraman Uzman Çavuşlarımız-Uzman Jandarmalarımız Vatan Müdafaasında Gelecek Kaygısı Olmadan Görev Yapmak İstiyor!

Yönter, “TSK’nın subay, astsubay gibi muvazzaf personeli uzman jandarmalarımız, Jandarma Genel Komutanlığı’nın yaklaşık yarısını oluşturmaktadır. 2012 yılında Uzman Jandarma Okulu kapatılmış, kadrolarını kaldırmaya yönelik düzenlemelere devam edilmiş, eğitim birliklerinden ve branşlı personel kadrosundan da çıkartılmışlardır. Halen çeşitli kademelerde komutanlık yapmakta ve 2013 yılı itibariyle astsubay kadro ve görev yerlerinde görevlendirilmektedirler. Uzman Jandarmaların yıllardır çözülmeyen sorunları personeli istifaya ve erken emekliliğe sürüklediği gibi kurum içi personel arasında tatsız olaylara da mahal vermektedir. Yetişmiş, mecburi hizmet süresi olan 10 yılını doldurmuş, mesleğinin baharında, en verimli çağındaki personele talep ettiği haklarının verilmesi varken istifa etmenin yolunu göstermenin hiçbir tutarlı tarafı yoktur.

Subay ve astsubayların okulda geçen 1 yıllık süreleri fiili hizmetten sayılmakta iken uzman jandarmaların okulda geçen süreleri fiili hizmetten sayılmamaktadır. Emniyette bir üst statüye geçirilme yaşı 45 iken uzman jandarmaların bir üst statüye astsubaylığa geçirilme yaşının 680 sayılı KHK’nın 63. maddesiyle 31’e yükseltilmiş olması 8.803 uzman jandarmanın astsubaylığa geçişine diğer şartları taşımasına rağmen engel teşkil etmektedir. Yaş şartının yükseltilmesini ve %15 olan astsubaylığa geçirilme kontenjanının artırılmasını talep etmektedirler. Aynı eğitimi aldıkları, aynı işi yaptıkları, aynı okulu okudukları astsubaylara uygulanan 3600 ek göstergenin kendilerine de verilmesini istemektedirler. TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nde uzman jandarmalar, ‘‘sınıfı görevini yapamaz’’ yazması gerekirken ‘‘branş değişikliği yapılır’’ yazdığı için herhangi bir hastalıktan dolayı subay astsubay ve uzman erbaşlar emeklilik hakkı kazanırken aynı hastalığa yakalanan uzman jandarmalar bu haktan yararlanamamaktadır.

Uzman çavuşlarımız ve uzman jandarmalarımız vatan müdafaası ve terörle mücadelede gelecek kaygısı olmadan görev yapmak istemektedir. Uzman çavuşlarımız ve uzman jandarmalarımızın sorunlarının çözülmesi, gelecek kaygısı taşımadan görevlerini ifa etmeleri, moral ve motivasyonlarını yükseltecek, daha başarılı olmalarını sağlayacaktır” dedi.