Dolar 32,2539
Euro 35,0989
Altın 2.468,54
BİST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Az Bulutlu
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 23°C

MHP’LI MILLETVEKILLERINDEN TORBA YASA ELEŞTIRISI

MHP’LI MILLETVEKILLERINDEN TORBA YASA ELEŞTIRISI
14/07/2014 17:55
A+
A-

Torba Kanun Tasarısı’nı eleştiren MHP’nin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerinden Manisa Milletvekili Erkan Akçay, “İktidar partisi, torba tasarılarla tilki gibi tavuk kümesine girmektedir” dedi.

Komisyonun MHP’li üyeleri Manisa milletvekilleri Sümer Oral ve Erkan Akçay ile Antalya Milletvekili Mehmet Günal birlikte basın toplantısı düzenlediler. Oral, son derece istisnai durumlarda başvurulabilecek “torba yasa” uygulamasının AK Parti döneminde kural haline getirildiğini ifade etti.

Soma’da 13 Mayıs’ta büyük bir maden faciası yaşandığını anımsatan Oral, “Ortada ağır ihmal ve kusur olduğu açık. Soma’daki acılı ailelerin yüreklerine su serpecek imkanlar sağlamak, emekçilerin iş güvenliklerini ve mali koşullarını günün koşullarına uygun hale getirecek düzenleme olarak yola çıkıldı.

Neticede Soma, bu torba kanuna adeta sıkıştırıldı” diye konuştu.

Somalı madencilerin ailelerinin ve maden işçilerinin bu düzenlemelere bir an önce kavuşmayı beklediğini dile getiren Oral, “Makul olan da buydu ama makulü aramadık ve 38 gün gibi zaman geçirdik” dedi. Mehmet Günal da 38 günlük komisyon çalışmalarında iktidarın dayatmasıyla karşı karşıya kaldıklarını savundu.

Soma ile ilgili tasarının içine bazı rant maddeleri ve hukuku hiçe sayan düzenlemeler eklendiğini öne süren Günal, “Haram ile helal birbirine karıştırıldı. Soma’yı gösterip içine ne kadar rant, memurlarla ilgili intikam düzenlemesi, atamalar, kamulaştırma, Kamu İhale Kurumu ile ilgili düzenlemeler varsa bu torbada buluşturuldu. Haramı yutturmak için içine bir parmak helal konuluyor veya zehir yutturmak için bir parmak bal konuluyor” diye konuştu.

Günal, memurların açtığı davalarda yargı kararına uyma zorunluluğunun 30 günden 2 seneye çıkarılmasının, kamulaştırmaya karşı doğrudan dava açma hakkının engellenmesinin ve özelleştirmelerde fiili imkansızlık nedeniyle dava açılamamasının hukuk devletine ve hak arama hürriyetine aykırı olduğunu savundu.

Erkan Akçay da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanların kamuoyunun önünde Soma’daki madencilere ve maden şehitlerinin yakınlarına sözler verdiğini belirterek, bu sözlerin yerine getirilmesine yönelik çalışma yapılmadığını iddia etti.

Soma’dan göç başladığını ifade eden Akçay, madenlerde taşeronluğa son verileceğinin söylendiğini, ancak torba tasarıda taşeronluğu artıran düzenlemeler bulunduğunu söyledi. Soma’daki özel işletmelerde, Ege linyit işletmelerinde olduğu gibi bir madenciye 3 bin lira maaş verilmesi gerektiğini dile getiren Akçay, emeklilikle ilgili kısmi düzeltme olduğunu, kıdem şartı aranmaması ve 36 saat azami çalışma süresinin de olumlu düzenlemeler olduğunu kaydetti.

Tasarıya, şirketlerin maden işçileriyle ilgili maliyet artışları nedeniyle farkın ödenmesi için Bakanlar Kurulu’na yetki veren düzenleme eklendiğini anımsatan Akçay, “İktidar, 176 no’lu ILO sözleşmesini maden işletmelerinde ekstra maliyet doğurur gerekçesiyle imzalamamıştı. Şirketler maliyetleri dikkate alarak yaşam odaları yapmadı. İktidar, bir gecede şirketlere asgari 250 milon lira ek maliyet ödemeyi öngören düzenleme getirdi. Bu, maden şehitlerine büyük bir saygısızlıktır” dedi.

Akçay, AFAD’daki yardım hesabında 42 milyon lira toplanmasına rağmen bugüne kadar Soma’ya hiçbir nakdi yardım gönderilmediğini söyledi.

MHP Antalya Milletvekili Günal, bir gazetecinin, son gün avukatlarla ilgili bir önergenin görüşülmesini ngellemesindeki tutumu hatırlatılarak, “Önergeyi neden yırttınız?” sorusu üzerine, komisyonun görev alanına girmeyen maddelerin görüşülmemesi prensibi olduğunu ifade etti.

Önergede avukatların soruşturma dosyalarından bilgi almasını engelleyen düzenleme olduğunu anlatan Günal, “17-25 Aralık operasyonlarını yapanlar hiçbir şekilde amirlerine haber vermemiş. Neden? soruşturmanın gizliliği. Bunu açıyorsunuz. Şimdi siz karşı operasyon yaparken gizli olsun, bilgi vermeyelim. Hukuk devletinde bugün sana, yarın bana olmaz” diye konuştu. Günal, muhalefet milletvekillerinin ısrarcı tavrı nedeniyle önergenin geri çekildiğini söyledi.

Erkan Akçay da Günal ile 2 dönemdir komisyonda görev yaptıklarını anlatarak, ilk kez bu kadar ciddi bir tepki ortaya koyduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

“İlk defa koyduğumuz bir tepkidir. Bunu son derece bilinçli olarak yaptık. TBMM’nin mehabetine, İçtüzüğe, Anayasa’ya, geleneklere uymayan son derece vahşi ve eşkıyaca yasama faaliyeti yürütme gayreti içindedir iktidar. Buna karşı artık başka türlü tepki gösterme şansımız kalmamıştır. Önce dağıtılan önergelerden bana verileni yırttım ve komisyonun ortasına attım. Daha sonra okunan önergenin aslını, okuyan kişinin elinden aldım, ancak yırtmadım. Önerge burada, hatıra olarak saklayacağım. İktidar partisi, torba tasarılarla tilki gibi tavuk kümesine girmektedir. Her sene Haziran torbaları getirerek, ülkeyi hukuk bakımından, siyasi bakımdan, ekonomik bakımdan mahveden düzenlemeler getirmektedir, toplum hayatı büyük yaralar almaktadır.”

AA