Dolar 32,2602
Euro 34,7247
Altın 2.401,47
BİST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Açık
İstanbul
25°C
Açık
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 20°C

MHP’li Kalyoncu Soyer’e çevre dersi verdi

MHP’li Kalyoncu Soyer’e çevre dersi verdi
11/07/2021 14:42
A+
A-

MHP’li Kalyoncu Soyer’e çevre dersi verdi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu, İzmir ve Körfezdeki kirliliğe dikkat çekti ve CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e çevre dersi verdi.

Musilaj açısından İzmir Körfezinin de tehdit altında olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kalyoncu, İzmir Körfezi’nin alarm verdiğini bildirdi.

Kalyoncu, “Heykel sayma ihalesine çıkmak yerine foseptik tespiti yapsanız daha yararlı olacaktır. Bu tespit işini belediye kendi personeli eliyle yapamıyorsa onu da ihale edebilirdi. Hiç değilse, şehrimize bir katkı sağlardınız. İzmir Körfezini kirletmeyi bir an önce durdurun” dedi.

MHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

ŞOVDAN BİLİMSELLİK ÇIKMAZ

“Soyer ‘bilimsel verilere göre İzmir Körfezinde müsilaj ihtimali yok’ demiş. Fakat musilaj Soyer’in dalması ile görünmez. Belediye Başkanının şovundan bilimsel veri elde edilmez. Bilimsel veriler, kanıtlanabilir yöntemlerle üretilir. Bu verileri değerlendirmek de erbabına düşer.

Gerçeklere örnek verelim: Karşıyaka, Bostanlı kıyılarında organik yük artışı gözle görülür durumda. İnciraltı da tehlike sinyali veriyor. Müsilaj açısından Marmara Denizi ile aynı olmasa da İzmir Körfezi tehdit altında. İç körfezde kirlilik hat safhada devam ediyor.

İZMİRLİ’YE KARŞI ŞEFFAF OLUN

Soyer kanalizasyon ve yağmur suyu kanallarının ayrıştırılma işinin devam ettiğini söylemiş. Fakat İzmir’deki durum oldukça vahim. Ne kadarını tamamladınız ve süreci ne zaman bitireceksiniz? İzmirliye karşı şeffaf olun.

Bilimsel veriden bahsedip sonra “yapıyoruz”, “hızlandırdık” yuvarlak açıklamaları yeterli olmaz. İzmir’de bazı yerleşim yerlerinde arıtma tesisi bile yok. İzmir il genelinde kanalizasyona bağlı olmayan 87 bin foseptik var. Unutmuşsa, kendisi bütün şehrin belediye başkanı.

HEYKEL YERİNE FOSEPTİK SAYSANIZ DAHA İYİ OLACAK

Bakanlık aracılığı ile verdiğimiz fosseptik soru önergesine Büyükşehir Belediyesinin verdiği cevapta, bu foseptiklerin sızdırmasız olduğunu düşündüklerini söylemişler. Ama gittik, gördük, denetledik demeden, oturup düşünmüşler.

Heykel sayma ihalesine çıkmak yerine foseptik tespiti yapsanız daha yararlı olacaktır. Bu tespit işini belediye kendi personeli eliyle yapamıyorsa onu da ihale edebilirdi. Hiç değilse, şehrimize bir katkı sağlardınız.

İzmir Körfezini kirletmeyi bir an önce durdurun. Dünden beri birikenlerin üstünü örttüğünüz gibi, bundan sonra oluşacak tüm problemlerin sorumlusu sizsiniz. Kirlettikten sonra temizledik diye böbürlenmek yüzsüzlük olmaz mı?

ARITMA TESİSLERİNİ DÜZGÜN ÇALIŞTIRIN

Büyükşehir Belediyesi olarak mevcut arıtma tesislerini düzgün çalıştırın. Arıtılmadan körfeze giren kirli sular var. Sellerle ve sızıntı sularla tarım alanlarından gelen sular da körfezi kirletiyor. Deniz deşarjı yaptığınız atık suyu da öncelikle tam arıtın.

Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisinde arıtılan atıksular 600 m uzunluğunda bir deniz deşarj hattı ile İzmir Körfezinin orta körfez bölümünde 25 m derine deşarj edilmektedir. Yani atıksu arıtma tesisinden gelen atıksu körfezin ortasında denize veriliyor.

İZMİR KÖRFEZİ ALARM VERİYOR…

Alg patlaması denilen fitoplanktonun aşırı çoğalması olayı İzmir Körfezinde zaman zaman geçmiş yıllarda da yakın zamanda da gözlenmektedir. Deniz marulunun körfezde aşırı çoğalması sorunun işareti zaten.

İzmir Körfezi alarm veriyor. Kirlenme durdurulmazsa İzmir müsilajı mumla arayacak duruma gelebilecektir. Kirleticilerin önlenmesi, yağmur suyu kanallarının tamamlanması ve deniz deşarjı öncesi tam arıtma yapılması gibi önlemler bir an önce alınmalıdır.

İzmir’i kokuya boğmayın, Körfezi koruyun. Bir de Kordon’da dalış yapın, görebildiklerinizi paylaşın.”

Kaynak: Türkgün