MHP’li Akçay: Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin sürelerini artırdık
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay TBMM Genel Kurulunda, Cumhur İttifakının madencilerle ilgili yaptığı düzenlemeleri anlattı.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay TBMM Genel Kurulunda, Cumhur İttifakının madencilerle ilgili yaptığı düzenlemeleri anlattı.
MHP’li Akçay’ın açıklaması şu şekilde;
Cumhur İttifakı olarak madencilerle ilgili yaptığımız düzenlemeler
Yer altında madencilerimizin ücretini ücreti asgari ücretin iki katına çıkardık.
Yeraltında çalışan madencilerimizin çalışma süresini “günlük en fazla yedi buçuk, haftalık en fazla otuz yedi buçuk saat” olarak sınırlandırdık.
Yeraltında en az 20 yıl çalışmış olanlar madencilerimizin emeklilik yaş sınırını “55” yaştan “50” yaşa indirdik. Madenlerde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini artırdık.
Yer altı işlerinde çalışan işçilerde kıdem aranma şartını kaldırarak işe iade davalarında yer altında çalışanların lehine düzenleme yaptık.
İşverenlere; ‘alt işverenin işçilerin ücretini ödeyip ödemediğini kontrol etme, ödenmeyen ücretleri alt işverenin hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırma yükümlüğü’ getirdik.
Yer altında maden işlerinde çalışan işçilere, olağanüstü haller ve zorunlu nedenler dışında fazla çalışma yaptırılmasını engelledik.
Olağanüstü haller ve zorunlu nedenlerle yaptırılan fazla çalışmalarda saat başına ödenecek ücretinin yüzde yüz artırılarak ödenmesine yönelik düzenleme yaptık.
Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin sürelerini artırdık.
Alt işverenler değişse de asıl işveren değişmediği sürece çalışanların yıllık izin sürelerinin aynı işyerinde çalıştıkları süre dikkate alınarak hesaplanmasına yönelik düzenleme yaptık.
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda değişiklikler yapılarak madenlerde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini artırdık.
Rödövans sözleşmesiyle yeraltı maden işletmeciliği yapan şirketlere ait mallara TMSF tarafından el koyulması, gelirlerin öncelikle bu şirketlerde çalışanların kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma ve diğer ücretlerinin ödenmesinde kullanılmasına yönelik düzenleme yaptık.
13 Mayıs 2014 tarihindeki Soma Maden kazasında hayatını kaybedenlerin kuruma olan tüm borçlarını sildik. Şehit madencilerimizin anne ve babasına maaş bağladık, aileden bir kişiye kamuda istihdam hakkı verdik.
Soma Kömür İşletmesi tarafından işletilen Eynez Maden Ocağı’nda çalışanların ihbar ve kıdem tazminatlarının Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından yasal faiziyle birlikte ödenmesine yönelik düzenleme yaptık.
23 Temmuz 2020’de çıkardığımız 7252 sayılı Kanunun ile, 4857 Sayılı İş Kanunu’na geçici 11. maddeyi ekleyerek Soma Kömür İşletmeleri tarafından rödövans yöntemiyle işletilen Işıklar, Geventepe ve Atabacası’nda çalışan madencilerimizin kıdem ve ihbar tazminatlarını ödedik.
Uyar Madencilik tarafından rödovans usulü ile işletilen Darkale Ocağında çalışmakta iken, işten çıkarılan ve tazminatlarını alamayan yaklaşık 840 madencimizin, kıdem ve ihbar tazminatları 18 Kasım 2021 tarihinde Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından ödenmiştir.
Tüm çalışanların asgari ücrete kadar olan gelirleri vergi dışı bırakılmıştır. Dolayısıyla madencilerimizin de asgari ücret kadarki gelirlerinden vergi alınmamaktadır.
16 Kasım 2022 tarih ve 7421 Sayılı Kanun ile; kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerindeki iş kazalarında hayatını kaybedenlerin prim borçları silinmiş ve ölüm tarihinde sigortalıya ilişkin şartlar aranmaksızın hak sahiplerine aylık bağlanmıştır.
İş kazalarında hayatını kaybeden madencilerimizin ailelerinden birisine kamuda istihdam hakkı verilmiştir.
Kaynak: Türkgün