Dolar 32,3864
Euro 34,7842
Altın 2.409,72
BİST 10.097,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 18°C

MARMARA DEPREMİ’NİN 15. YILI

MARMARA DEPREMİ’NİN 15. YILI
17/08/2014 18:44
A+
A-

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 15. yıl dönümü nedeniyle anma töreni düzenlendi.

Yalova’da depremin yıl dönümü nedeniyle vatandaşlar akşam saatlerinden itibaren depremde yıkılan binaların enkazı üzerine kurulan Deprem Anıtı’nı akın etti. Depremde hayatını kaybeden kişilerin isimlerinin yazılı olduğu beton bloklara çiçek bırakan vatandaşlar, anıt içinde bulunan fotoğraf sergisini de gezdi.

Törende Yalova İl Müftülüğü görevlileri tarafından dualar okundu, ilahiler söylendi.

Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği de Cumhuriyet Meydanı ve Deprem Anıtı arasında meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi.

Törende katılımcılara lokma ve helva ikram edildi.

Gölcük’te anma töreni

Marmara Depremi’nde hayatını kaybedenler, Gölcük’te saat 03.02’de anıldı.

Kavaklı sahilinde yaptırılan Deprem Anıtı önünde düzenlenen anma töreninde, 17 Aralık 1999’da, Marmara Depremi’nin meydana geldiği saat 03.02’de saygı duruşunda bulunuldu. Yaşamını yitirinlerin anısına çelenk bırakıdı, denize karanfiller atıldı ve dualar edildi.

Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, yaptığı konuşmada, 17 Ağustos 1999’da merkez üssü Gölcük olan büyük bir felaketin yaşandığını belirterek, aradan geçen 15 yıl içinde maddi yaraların sarıldığını fakat manevi olarak acıların hala taze olduğunu söyledi.

Bir daha böyle acılar yaşamamak için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini dile getiren Yazıcı, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu, bu yüzden depremle yaşamayı öğrenmek zorunda olduklarını kaydetti.

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş de Marmara Depremi’nde yaşamlarını yitirenleri rahmetle andıklarını ifade ederek, depremi hiçbir zaman unutmadıklarını, unutturmayacaklarını vurguladı.

Saat 03.02’de tatbikat

Samsun Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde hayatını kaybedenler anısına, depremin meydana geldiği saat 03.02’de başlayan tatbikat gerçekleştirdi.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde gerçekleştirilen program, Marmara Depremi’nde hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Saatler 03.02’yi gösterdiğinde başlatılan tatbikatta, önce deprem ikazı verildi. Arama ve kurtarma ekibindeki 42 personel, 14 araçla evlerinden alınarak senaryo gereği oluşturulandeprem bölgesine getirildi. Tatbikatta, arama ve kurtarma köpekleri de görev aldı. Enkaz altında kaldığı bildirilen 4 kişi, cihazlarla ve köpeklerle arandı. Yaralı oldukları tespit edilen depremzedeler, bulundukları yerden çıkarılarak sedyeye konup hastaneye gönderildi.

420 personel törenle anıldı

Donanma Komutanlığında, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde yaşamını yitiren 420 personel törenle anıldı.

Deprem Şehitleri Anıtı önündeki anma töreni, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Muhittin Elgin’in anıta çelenk koyması, saygı duruşunda bulunulması, saygı atışı yapılması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Deniz Binbaşı Murat Çelik, burada yaptığı konuşmada, depremde 420 personelin yaşamını yitirdiğini, birçok binanın yıkıldığını anımsattı.

Büyük felaketin yıl dönümünde acıların yeniden tazelendiğini ifade eden Binbaşı Çelik, o günlerin bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.

Depremin ardından Türk ulusunun tarihinde en büyük dayanışma örneklerinden birini sergilediğini ve ulusça birlik olmanın en güzel örneğinin dünyaya sunulduğunu vurgulayan Binbaşı Çelik, “Donanmamız yine en yüksek harbe hazırlık seviyesinde dünya denizlerinde sancak göstermeye devam etmektedir. 17 Ağustos 1999’da yaşanan depremin ardından aramızdan ayrılan arkadaşlarımızın hatıraları kalbimizde saklı kalacaktır” diye konuştu.

Daha sonra, anıt anı defterini imzalayan Tuğamiral Muhittin Elgin, Marmara Depremi’nin yakın tarihte donanmanın karşı karşıya kaldığı en büyük felaket olarak hala hatıralarında canlı kaldığını söyledi.

Personelin gösterdiği gayretle yaraların kısa sürede sarılmasının en büyük tesellileri olduğunu dile getiren Tuğamiral Elgin, “Deniz kuvvetlerimize şeref ve sadakat ile hizmet verirken bu elim olay sonucu ebediyete intikal eden arkadaşlarımız ve onların aziz hatıraları, kalplerimizdeki mümtaz yerini sonsuza dek muhafaza edecektir” ifadesini kullandı.

Daha sonra ölenlerin yakınları anıta karanfil bıraktı, gözyaşı döktü. Törende bazı şehit yakınları fenalık geçirdi.

Depremde oğlu Deniz Er Gültekin’i kaybeden Durmuş Gülaçtı, AA muhabirine, oğlunun terhisine 45 gün kala depremde hayatını kaybettiğini belirterek, “Nöbet sırasında oluyor. Arkadaşı çıkıyor, o nöbete giriyor ve bina üzerine yıkılıyor o anda. Hatta diyorlar ki ‘her zaman nöbete 5-10 dakika gecikerek gelirmiş, bu sefer nöbete 10 dakika kala kalkmış, ‘koğuş, nöbete gidiyorum, beni uğurlasanıza’ demiş” şeklinde konuştu.

aa