Dolar 34,2603
Euro 37,6318
Altın 2.880,16
BİST 9.044,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 25°C
Per 26°C
Cum 22°C
Cts 20°C

KÖYLÜLER: ALT GEÇİT YASAK, ÜST GEÇİT YASAK, UÇACAK MIYIZ?

KÖYLÜLER: ALT GEÇİT YASAK, ÜST GEÇİT YASAK, UÇACAK MIYIZ?
01/06/2015 15:54
A+
A-

Konya-Ankara YHT hattı, bazı köylerde hayvancılık ve çiftçilikle uğraşan yöre halkını tarla ve meralarından ayrı düşürdü.

Konya-Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı, bazı köylerde hayvancılık ve çiftçilikle uğraşan yöre halkını zor duruma düşürdü. Köylüler, YHT’nin alt ve üst geçitlerindeki ihmaller nedeniyle yaklaşık 7 yıldır rayların diğer tarafına ne hayvanlarını ne de iş makinalarını geçirebiliyor.

Köylülerin hayvanlarını rayların diğer tarafına geçirebilmeleri için yapılan alt geçit, suyla dolması sonucu gölete döndüğü için geçişler yasaklandı. Üst geçitler ise ihaledeki şartnameye uygun olmayıp standartlardan dar yapıldı. Bu yüzden iş makinaları üst geçidi kullanamıyor.

Yöre halkı, üst geçitlerden hayvan geçirmenin trafik kanunlarına göre yasak olduğunu, ayrıca yayalar için kaldırım yapılmadığını aktarıp, “Vatandaş ne alt geçidi ne de üst geçidi kullanabiliyor. Böyle bir çıkmaza tabi tutulmuşuz. Karşıya nasıl geçeceğiz, uçacak mıyız?” diye soruyor.

“HATALI VE BAŞTAN SAVMA YAPILDI”

YHT’nin Ankara-Konya hattı, yurdun önemli tarım ve hayvancılık alanlarından geçiyor. Söz konusu bölgede yöre halkının ekonomik faaliyetlerini ve yaşam koşullarını YHT’nin minimum seviyede etkilemesi için üst ve alt geçitler inşa edildi. Ancak bu geçitlerin hatalı ve baştan savma yapılması nedeniyle halk ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Bu nedenle özellikle tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde ciddi sorunlar ortaya çıktı.

RAMPAYI ANDIRAN ÜST GEÇİT KAZAYA DAVETİYE ÇIKARIYOR

YHT hattına yapılan alt ve üst geçitlerde belirlenen standartlara uyulmaması yöre halkını mağdur etti. Konya’nın Kadınhanı ilçesine bağlı Sarıkaya, Çayırbaşı ve Örnek köylerinden tren hattının geçmesi sonucu bir tarafta yerleşim alanları, bir tarafta ise çiftçinin tarla ve meraları kaldı. Köylünün, ilçe ve tarlalarıyla bağlantısını sağlamak için yapılan üst geçit, belirtilen standartlardan çok daha dar olarak yapılmış. Bu nedenle yöre halkı iş makinalarını hattın diğer tarafındaki tarlalarına geçiremiyor. Yine üst geçidin adeta bir rampa gibi dik olması nedeniyle araçlar karşı yönden gelen araçları veya hayvanları fark edemediği için zaman zaman trafik kazaları yaşanıyor. Hayvanların geçişleri için yapılan alt geçitler ise metrelerce suyla dolmuş durumda. Sorunlarının çözülmesi için yıllardır çalmadık kapı bırakmayan köylüler, hiçbir netice alamadıklarını anlatıyor.

“YASALARA UYGUN DEĞİL”

Köy halkından Makine Mühendisi Mehmet Akbaş, köye yapılan üst geçit için hukuki haklarının 11,5 metre olmasına karşın 8 metre genişliğinde üst geçit yapıldığını anlatıyor. Akbaş “Konya-Ankara arasında 33 adet üst geçit var. Bunların bazısı 11.5 metre, bazısı 8 metre yapıldı. Bizim köyümüze yapılan köprünün genişlik ölçüsü 7.5 metre. Devlet Demiryolları’ndan bizim köyümüze yapılan köprünün ölçülerini alamıyoruz. Cevap verilmiyor. Devlet Demiryolları’ndaki yetkililer bana “Hiçbir üst geçidi biz müteahhitten devralmadık” denildi. Bunun nedeni, üst geçitlerin standartlara uymaması. Bizim köprümüz yerleşim alanına bitişik olduğu için köprüde yaya geçişi de olması gerekiyor ama yapılmamış. Alt geçitlerdeki hukuki hakkımız da 7 metre ama bizim köye yapılan alt geçit 5 metre. Ankara-Konya arasında 64 tane alt geçit var. Bu ödemelerin ihaleyi alan firmaya-müteahhite kaç metre üzerinden yapıldığı belli değil. Bilmiyoruz. Ayrıca üst geçitlerde de çökme var. Bu gözle görülebilecek bir duruma geldi.” dedi.

“ALT GEÇİT YASAK, ÜST GEÇİT YASAK, UÇACAK MIYIZ?”

Köylüler, tarla ve meralarının yüzde 70’inin tren yolunun diğer tarafında kaldığını anlatıyor. Köy halkı adına konuşan Mehmet Akbaş, üst ve alt geçitlerin standartlara uygun yapılmadığı için iş makinalarının karşı tarafa geçemediğini, algeçitlerin de suyla dolduğu için hayvanların kullanamadığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Alt geçidi su bastığı için buraya ‘İnsan ve hayvanların geçişi yasaktır’ diye tabela asıldı. Üst geçitlerden de hayvan geçirmek yasak. Üst geçitte yayaların kullanımı için de yer yapılmamış. Jandarma, hukuki olarak üst geçitten hayvan geçirene ceza kesebiliyor. Vatandaş ne alt geçidi ne de üst geçidi kullanabiliyor. Böyle bir çıkmaza tabi tutulmuşuz. Karşıya nasıl geçeceğiz, uçacak mıyız bilmiyoruz!”