Dolar 34,1623
Euro 38,1653
Altın 2.914,46
BİST 9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 27°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
27°C
Parçalı Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 22°C
Çar 24°C

KIZILAY’DAN “HELAL KAN” IDDIALARINA CEVAP

KIZILAY’DAN “HELAL KAN” IDDIALARINA CEVAP
22/07/2013 16:55
A+
A-

Türk Kızılayı, basında yer alan “helal kan” iddialarına yaptığı açıklamayla yanıt verdi.

Türk Kızılayı’ndan yapılan açıklamada, basında yer edinen, “Plazma Fraksinasyonu Projesine’ yönelik “Türk Kızılayı Helal Kan Üretecek” şeklinde haberler yayımlandığı belirtildi.

Türk Kızılayı’nın kan üretmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığı, Türk Kızılayı’nın sadece gönüllü kan bağışçılarından aldığı kanın ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığına yer verilen açıklamada, yurt dışından ithal edilen bazı kan ilaçlarının, ‘Plazma Fraksiyonu Projesi’ ile toplumun kendi kanından elde edilebilecek bileşenlerle üretileceği belirtildi.

2 MİLYON ÜNİTE KANA İHTİYAÇ VAR

Ülkede 2 milyon ünitenin üzerinde kan bağışına ihtiyacın olduğunun kaydedildiği açıklamada, kan bağışları ile toplanan tam kanlar Eritrosit, trombosit ve plazma olarak bileşenlerine ayrılarak kullanıldığı bildirildi. Tam kan bağışı ihtiyacının halen devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, “Güvenli Kan Temini Programı” kapsamındaki çalışmaların Avrupa Birliği Kan Bankacılığı standartları esas alınarak sürdürüldüğü ifade edildi.

ÇALIŞMALAR HIZ KAZANDI

Açıklamada, son yıllarda ‘Avrupa Birliği Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi’ ile bu alandaki yatırım ve ilerlemelerin daha da hız kazandığı belirtildi.

İLAÇ ÜRETİMİNE GEÇİLECEK

Tam kanlardan elde ettikleri plazmaların, plazma fraksiyonasyon sanayinde kullanılabilecek kalite standartlarında olmasına yönelik hazırlık içinde olduklarını bildiren Türk Kızılayı, bu alanda yapılacak yatırımların sonucunda, plazma işleme tesisinde hammade olarak kullanılmaya uygun nitelikte plazmanın hazır olacağı, böylelikle ilaç üretimine geçileceği açıkladı.

KAN BAĞIŞI SAYISINDA ARTIŞ

Kamuoyunda oluşan yanlış algılamalara dikkat çeken Türk Kızılayı, “Güvenli Kan Temini” programı kapsamında 2005’ten beri yürütülen çalışmalar sonucunda, kan bağışı sayısının 305 bin 324’ten 2012’de 1 milyon 469 bin 807 üniteye çıkarıldığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu bileşenlerden plazma, hastanelerde hastalarımızda kullanılmakla birlikte, dünyada, plazma işleyen tesisler aracılığı ile ilaç hammaddesi olarak da kullanılmaktadır. Plazmadan; bağışıklık sistemleri desteklenmesi veya düzenlenmesi gereken hastalar için kullanılan “İmmünglobulinler”, kalıtsal eksiklik nedeniyle kanaması durmayan hastalar için kullanılan “Pıhtılaşma Faktörleri”, çok kan kaybedilen ağır yaralanmalar ve karaciğer yetmezliği gibi durumlarda kullanılan “Albümin” ve benzeri ilaçlar elde edilebilmektedir. Bu ilaçların büyük çoğunluğunun da tek kaynağı insan plazmasıdır. Ülkemiz bu ilaçlar açısından yurt dışına bağımlı durumdadır. Plazma Fraksiyonasyon sanayi olarak isimlendirilen bu alanın kendine has katı kuralları vardır. Tam kandan elde edilerek hastanelerde hali hazırda kullanılan plazmalara göre daha katı ve farklılık gösterebilen standartlar uygulanmaktadır. Dünyada insan plazmasını işleme yoluyla ilaç elde etme teknolojisine sahip kuruluş sayısı sınırlıdır. Kan bağışı gibi, kişi ve toplum sağlığı açısından hayati öneme sahip bilgilerin kamuoyuna en doğru şekliyle aktarılması ve yanlış algıların ortadan kaldırılması için desteğinizi talep ediyor, güvenli kan bağışı çalışmalarımıza sağladığınız katkı için teşekkür ediyoruz.”

(İHA)