Karadeniz kadını bunu da yaptı
Ortahisar Halk Eğitim Merkezinin açtığı kursa katılan 7 kadın kursiyer, aldıkları kararla erkek horonu oynamaya başladı.
Yaklaşık 3 ay gibi kısa sürede haftada iki gün çalışmayla erkeklere taş çıkartan kadınlar, hem sert hem de zor olan erkek horonun da bir numara olmaya aday.
Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Genç, horonun Karadeniz kültürünün önemli bir parçası olduğunu ve son zamanlarda da Karadeniz insanının yaşam biçimi haline geldiğini söyledi.
Kurum olarak kültürel değerleri geleceğe taşımak adına yapılan çalışmaları desteklediklerini dile getiren Genç, “Amacımız geçmişimizi geleceğe taşıyarak sosyal ve kültürel değerlerimizi korumaktır. Karadeniz horonu da bizim için bir değerdir ve bu değeri geleceğe taşımak için böyle bir yola girerek, kadınlarımızın da erkek horonu oynayabileceğini göstermiş olduk” ifadesini kullandı.
Genç, yöresel kıyafetlerle oynanan Akçaabat erkek horonunun, Türkiye’de ve dünyada tanındığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kızlarımız da bu işe heveslendi ve erkeklere özgü halk oyunları kıyafetlerini giyerek bu işe başladı. Bu kapsamda biz de kızlarımıza destek verdik. Kızlarımız, erkek horonuna yönelik yaklaşık 3 ay gibi kısa süre eğitim aldı. Erkek horonu gerçekten sert ve zordur ama geldiğimiz noktada kızlarımız, kadınların da erkek horonunu ne kadar güzel oynayabileceğini bize gösterdi. Gerçekten kızlarımız güzel işler yapıyor ve horonda erkeklere taş çıkartıyor.”
Orhan Genç, kursa 12 kişilik grupla başladıklarını, erkek horonu için 7 kişilik ekip kurduklarını kaydetti.
“Bana karşı çıkanlara en güzel cevabı oynayarak verdim”
Ekibin komutçusu İlayda Kayaklı da horon oynamayı sevdiğini ve küçük yaştan itibaren horon oynadığını belirtti.
Erkek horonunun da ilgisini çektiğini ifade eden Kayaklı, “Erkek horonunu merak ediyordum ve neden olmasın dedim. Durumu beden eğitimi öğretmenime söyledim ve hocam da sağ olsun beni çalıştırarak, kısa sürede erkek horonunu öğretti. Yaklaşık bir yıldır da erkek horonu oynuyorum” dedi.
Kayaklı, genelde erkeklerden olumsuz eleştiri aldıklarını anlatarak, “Çevremdekiler ‘neden kız horonu değil de erkek horonu’ diye bana karşı çıktı. Ben kimseyi dinlemedim ve bu işe başladım. Bana karşı çıkanlara en güzel cevabı oynayarak verdim. Mutluyum ve horon oynamayı seviyorum. Bunun dışında ekip olarak çeşitli etkinliklere de katılıyoruz, bu durum da hoşuma gidiyor” diye konuştu.
“Ben arkadaşıma uydum”
Aleyna Aygün de horonu çok sevdiği dile getirerek, erkek horonu oynama fikrinin ilk etapta kendisini korkuttuğunu söyledi.
Arkadaşının kendisini erkek horonu konusunda ikna ettiğini anlatan Aygün, “Arkadaşıma uydum ve bu işe başladım. Pişman değilim ve mutluyum. Babam da bu işi sevdiği için sürekli bana destek oluyor. Güzel işler yaptığımıza inanıyorum” dedi.
Aygün, babasının desteğinin ve çevresindekilerin ilgisinin kendisini daha da motive ettiğine dikkati çekerek, erkek horonu oynamaya devam edeceğini kaydetti.
Kaynak : AA