Dolar 34,0033
Euro 37,8557
Altın 2.819,96
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Sal 25°C
Çar 24°C
Per 25°C
Cum 24°C

İktisat hocalarına göre en önemli İki Sorun

İktisat hocalarına göre en önemli İki Sorun
04/01/2013 15:13
A+
A-

İEAD tarafından Aralık ayında profesör, doçent ve yardımcı doçent unvanlarına sahip 331 iktisat hocasının katılımıyla gerçekleştirilen ”Hocaların Gözüyle 2013 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması”na, göre, 2012 yılında görülen iyileşmeye rağmen 2013 yılında Türkiye ekonomisinin en önemli sorunu cari açık ve işsizlik olacak. Ekonomide belirgin bir canlanma beklemeyen hocalara göre, durgunluk diğer bir önemli sorun olmaya devam edecek.
Katılımcıların yarısı 2013 yılında en çok kazandıran yatırım aracının altın olacağını tahmininde bulundu. ”Hisse senedi en çok kazandırır” diyenlerin oranı yüzde 30’un üzerinde olurken, yüzde 70’e yakın katılımcı İMKB’deki pozitif ayrışmanın 2013 yılında da devam edeceğini bekliyor. Petrol fiyatlarına ilişkin beklenti ise mevcut düzeyin korunması ve artış şeklinde gerçekleşti.

 

-Avrupa’da umut yok, Türkiye iyi yolda-

Anket sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamada İEAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, önceki yıla göre iyimserlikte artış olmasına rağmen iktisat hocalarının dünya ve AB ekonomisi için oldukça kaygılı olduklarını ifade etti.
Ankete katılanların yüzde 77,7’sinin 2013 yılında dünya ekonomisinde belirgin bir iyileşme beklemediğini aktaran Bilgin, Avrupa borç krizinde iyileşme beklemeyenlerin oranının yüzde 74,6 olduğunu, katılımcıların yaklaşık yüzde 70’inin de Avro Birliği’nin dağılmasını ya da küçülmesini beklemediklerini kaydetti.
Anket sonuçlarına göre, dünya ve AB ekonomisine ilişkin karamsar beklentilere karşın, katılımcılar genel olarak Türkiye ekonomisinin gidişatından memnun oldukları yönünde görüş bildirdi. Türkiye’nin mevcut ekonomik durumunu ”iyi” olarak değerlendirenlerin oranı yüzde 37, ”normal” olarak değerlendirenlerin oranı ise yüzde 43,6 oldu.
Diğer yandan, küresel durgunluk ve riskler karşısında Merkez Bankası’nın duruşu da genel olarak başarılı bulundu. Küresel kriz, cari açık ve büyüme konusunda Merkez Bankası’nın uyguladığı politikalar, hocaların yarıya yakını tarafından ”iyi” olarak değerlendirdi.
Merkez Bankası’nın politikalarını ”kötü” olarak değerlendirenlerin oranı yüzde 11 olurken, akademisyenlerin yüzde 60’tan fazlası faizlerde azalış beklediğini bildirdi.

AA

ETİKETLER: