Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 18°C

HÜRJET’e Türk yapımı test! İlk kez görüntülendi: Dünyada çok az sayıda ülke sahip

HÜRJET’e Türk yapımı test! İlk kez görüntülendi: Dünyada çok az sayıda ülke sahip
18/05/2023 23:53
A+
A-

HÜRJET’in mekanik test merkezi ilk kez görüntülendi. Etrafına yüzlerce sensör yerleştirilen HÜRJET tüm zorlu şartlarda test ediliyor. Dünyada çok az sayıda ülkenin sahip olduğu bu test merkezi ile uluslararası sertifika almak mümkün oluyor.

Türkiye’nin yerli ve milli uçakları, yine yerli ve milli imkanlarla testlere tabi tutuluyor. TUSAŞ ürettiği uçakların ölçümlerini, Türkiye’nin ilk ve tek Mekanik Test Merkezi’nde yapıyor.

HÜRJET’in mekanik test merkezi ilk kez görüntülendi. Bir uçağın ilk uçuşu ve seri üretimi için test merkez olmazsa olmaz öneme sahip.

TRT Haber’in haberine göre; Test merkezinde bir HÜRJET prototipi sistemin içine alınıyor, tüm ömrünü burada geçiriyor. Uçak hiç uçmasa da uçuşta karşılaşabileceği zorluklara tabii tutuluyor.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, HÜRJET testleriyle ilgili bilgi verdi:
“10 bin defa uçarsa neresinde çatlak oluşabilir, 100 bin defa uçarsa neresinde çatlak oluşabilir? Bunların hepsini burada test edeceğiz. HÜRJET’imiz 7,5 g ile uçuyor dolayısıyla 7,5 kat ağırlaşıyor manevra yaparken üzerine kanadına kuyruğuna kuvvetler geliyor bu 7,5 g ile test ediyoruz.”

Test merkezinin kontrol odasında, sensörlerden gelen veriler eş zamanlı olarak izleniyor ve kaydediliyor. Şu ana kadarki testlerde bir sorunla karşılaşılmasa da bir sorunla karşılaşıldığı taktirde mühendislerce bu sorun gideriliyor.

UÇAĞIN ETRAFINA YÜZLERCE SENSÖR YERLEŞTİRİLDİ

Uçak çevresine yerleştirilen yaklaşık 200 piston ve yüzlerce sensörden, 1500’den fazla veri alınıyor. Sistem ile 5 bine kadar veri almak da mümkün…

Temel Kotil, “Uçağın her tarafını dinlediğimizi düşünün kulağımızı koyduk bir yere ne kadar ses çıkarıyor onu anladığımızı düşünün, tabi mukavvemetine bakıyoruz. Bunun bunların hepsini bu gencecik çocuklar tasarladı. Burada bizim mühendislerimiz var test mühendislerimiz var, bu Türk yapımı” dedi.

KAAN VE ATAK-2 İÇİN DE TEST MERKEZLERİ YAPILIYOR

TUSAŞ, GÖKBEY Helikopteri için de benzer bir test merkezine sahip. Milli Muharip Uçak KAAN ve ATAK-2 için de test merkezleri hazırlanıyor.

Dünyada çok az sayıda ülkenin sahip olduğu bu test merkezi ile uluslararası sertifika almak mümkün oluyor. (TRT Haber)

Kaynak: Türkgün