Numan Kurtulmuş: Terör Meselesini Artık Geride Bırakıyoruz
# Numan Kurtulmuş: Terör Meselesini Artık Geride Bırakıyoruz
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin terör sorununu geride bırakma sürecinin bölgeye olumlu yansıyacağını belirtti. Kurtulmuş, PKK’nın kendisini feshederek silahlarını teslim etme sürecini başlattığını ve Irak’ın terör örgütleri ve silahlı milis gruplardan arındırılmasını temenni etti.
Terörsüz Türkiye ve Bölge
Kurtulmuş, Türkiye’nin terör sorununu geride bırakma yönünde önemli bir süreç yürüttüğünü ve bu sürecin yalnızca Türkiye ile sınırlı kalmayacağını, bölgeye de yansıyacağını ifade etti. TBMM Genel Kurulunda 467 milletvekilinin oyuyla yasalaşan Terörsüz Türkiye teklifiyle, terör meselesinin geride bırakıldığını belirtti.
PKK’nın feshedildiğini ve Suriye’de PYD, YPG ve KCK’nın yeni Suriye yönetimine entegre olmasını takdirle karşıladıklarını dile getirdi. Ayrıca, Türkiye’deki terörsüzleşme yaklaşımının bölgeye de etkisini göstereceğini ve Iraklıların terörden kurtulacağını ümit ettiklerini belirtti.
Irak’ta Terörsüzleşme Süreci
Kurtulmuş, Irak’ta çok sayıda terör örgütü ve silahlı grubun faaliyet gösterdiğine dikkat çekerek, ülkenin bu yapılardan arındırılması gerektiğini ifade etti. Irak’taki silahlı ve milis grupların ellerindeki silahları merkezi hükümete devretmesine yönelik hazırlıkların önemine vurgu yaptı.
Irak Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanı ve Yüksek Yargı Başkanı’nın milis grupların silahsızlandırılması konusunda ortak bir tutum sergilemesinin Irak için önemli bir kazanım olduğunu belirtti ve sürecin başarıyla tamamlanmasını temenni etti.
Kalkınma Yolu Projesi
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kalkınma Yolu Projesi’nin önemine değinerek, projenin Asya ve Avrupa ekonomilerini Türkiye ve Irak üzerinden birbirine bağlayacağını ifade etti. Kalkınma Yolu’nun ekonomik kazanımların yanı sıra halkların, kültürlerin ve şehirlerin birbirleriyle daha güçlü şekilde bağlanmasına katkı sunacağını vurguladı.
Tarihi Perspektif ve Gelecek Planları
Kurtulmuş, bölgedeki gelişmeleri tarihi bir perspektifle değerlendirerek, yaklaşık bir asır önce bölgenin emperyalist projeler çerçevesinde parçalandığını söyledi. Terörsüz Türkiye ve Terörsüz Bölge süreçleriyle yeni bir dönemin başladığını belirterek, dağılan parçaların bir araya getirileceğini ve daha güçlü bir Orta Doğu inşa etme kararlılığıyla yollarına devam edeceklerini ifade etti.
Kaynak: Türkgün