Dolar 32,4838
Euro 34,6810
Altın 2.405,33
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Güçlü diplomasi Güçlü Türkiye! Hariciyede yapısal dönüşüm

Güçlü diplomasi Güçlü Türkiye! Hariciyede yapısal dönüşüm
07/04/2024 04:47
A+
A-

Güçlü diplomasi Güçlü Türkiye! Hariciyede yapısal dönüşüm

Dışişleri Bakanlığı yeni vizyonu çerçevesinde kurumsal, idari, teknik, fiziki koşullarda iyileştirmeler gerçekleştiriyor. Dış ilişkilerde hızlı, verimli, etkili çalışmaya imkan tanıyacak bir yapısal reform için mevzuatta düzenlemelere gidildi.Resmi gazetede yayımlanan 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile vize ve göç işlemleri, insani yardımlar, İran ve Irak konusu, arabuluculuk ve bilim diplomasisi konularına ayrı parantez açıldı.

 

Kararnamede Türkiye’nin güçlü diplomatik ağını yansıtacak bir merkezi yapılanma öngörüldü. Bölgesinde ve ötesinde refahı, istikrarı ve güvenliği genişletmek, dış ilişkilerin kurumsallaşmasını güçlendirmek, sistemin dönüşümüne katkı sağlamak ve Türkiye’nin menfaatleriyle birlikte yurtdışındaki vatandaşların hak ve çıkarlarının en etkin biçimde korunması hedefleri ortaya konuldu.
İRAN VE IRAK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Genel Müdürlüklerin sayısı artırıldı. Her coğrafyaya, bazen ülkeye yönelik ayrı bir genel müdürlük yapısı hedeflendi. Amerika ile Latin Amerika’yı ayrılarak Latin Amerika Genel Müdürlüğü kuruldu. Güney Asya Genel Müdürlüğü bünyesinden İran ve Irak konuları ayrılarak İran-Irak Genel Müdürlüğü oluşturuldu. Orta Asya ve Türk Devletleri Teşkilatı Genel Müdürlüğü ile Orta Asya coğrafyasına verilen önem ve TDT’ye verilen önemi yansıtıldı.
VİZE VE GÖÇ İÇİN AYRI PARANTEZ
Konsolosluk Hizmetleri ve Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar Genel Müdürlüğü ile Göç Politikaları ve Vize İşlemleri Genel Müdürlüğü işlemlerini gözden geçirerek, vatandaşa daha hızlı cevap verebilecek ve koordinasyonu güçlendirecek bir çalışma anlayışı yapıya yansıdı.Vize ve göç işlemleri, tek bir Genel Müdürlüğün sorumluluk alanına alındı.
BİLİM DİPLOMASİSİ KURUMSALLAŞIYOR
Bilim ve Teknoloji Politikaları Genel Müdürlüğü, teknolojiyi yakından takip ederek uluslararası ilişkilere etkisini analiz edecek. Mevzuat ve rejim çalışmalarını izleyerek Türkiye’deki politikalarla karşılaştıracak. Milli menfaatler çerçevesinde gerekli düzenlemeleri yapacak. Küresel düzeyde giderek yaygınlaşan bilim diplomasisini kurumsallaştırılıyor.
İNSANİ YARDIMDA MARKA
Uzmanlaşmaya önem vererek bölgenin siyasi, ekonomik, sosyal güvenlik, savunma gibi farklı alanlarına odaklanacak şekilde genel müdürlük içerisindeki birimler düzenlendi.İnsani ve Teknik Yardımlar Genel Müdürlüğü, doğal afetler ve salgınlarla ilgili ikili ve çok taraflı işbirliği konularının eşgüdümünü yapacak, Türkiye’ye gelecek ve ülkemizden gidecek insani yardımları koordine edecek. Türkiye’nin çeşitli coğrafyalarda bölgesel kalkınma ve insani yardım konularında proaktif politikalarını yansıtacak uzmanlaşmış bir Genel Müdürlük teşkil edildi.
HIZLI VE ETKİN İLETİŞİM
Enformasyon Genel Müdürlüğü, Kamu Diplomasisi ve Stratejik İletişim Genel Müdürlüğü olarak yeniden düzenlendi. Zamanın ruhuna ve şartlarına uygun şekilde dış ilişkilerle kamu diplomasisi ve stratejik iletişim çalışmaları ilgili kurumlarla koordineli yürütülecek.Bakanlık Sözcülüğü Kamu Diplomasisi ve Stratejik İletişim’den ayrı bir yapı olarak değerlendirildi.Bakanlık çalışmalarını en doğru ve hızlı şekilde kamuoyu ile paylaşmak için uzman bir birim oluşturuldu.
ARABULUCULUKTA UZMANLIK
Uluslararası Arabuluculuk Genel Müdürlüğü ile Bakanlık bünyesinde kurumsal bir şekilde yıllardır başarıyla yürütülen arabuluculuk çalışmaları ayrı bir çatıda daha uzman hale gelecek şekilde yapılandırıldı.

BÜTÜNSEL BAKIŞ
Dış ilişkiler ekonomi, siyaset, ticaret, enerji, kültür, sağlık, güvenlik, savunma, teknoloji gibi konulardan oluşan bir bütün olarak görülerek “İkili siyasi işlerden sorumlu Genel Müdürlükler” bütünün tamamıyla ilgilenecek biçimde yeniden adlandırıldı. Genel Müdürlüklerin isimleri “İkili İlişkiler Genel Müdürlükleri” olarak değiştirildi.Kararnamede Türkiye’nin güçlü diplomatik ağını yansıtacak bir merkezi yapılanma öngörüldü. Bölgesinde ve ötesinde refahı, istikrarı ve güvenliği genişletmek, dış ilişkilerin kurumsallaşmasını güçlendirmek, sistemin dönüşümüne katkı sağlamak ve Türkiye’nin menfaatleriyle birlikte yurtdışındaki vatandaşların hak ve çıkarlarının en etkin biçimde korunması hedefleri ortaya konuldu.

 

 

 

 

 

 

KAYNAK: Türkgün/Sabah