Dolar 34,0332
Euro 37,9191
Altın 2.818,82
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 24°C
Per 25°C
Cum 24°C
Cts 24°C

Gökdoğan, Bozdoğan ve Kuzgun müjdesi! Tarih belli oldu

Gökdoğan, Bozdoğan ve Kuzgun müjdesi! Tarih belli oldu
07/11/2023 22:52 | Son Güncellenme: 07/11/2023 22:53
A+
A-

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2024 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı. Sunumda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘Geliştirdiğimiz milli hava-hava füzeleri Gökdoğan ve Bozdoğan, İHA ve insansız deniz aracı platformlarından atılabilecek yeni nesil füze ailesi Kuzgun, 2024’te Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine eklenecek.’ dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2024 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı.

Komisyon, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı.

Komisyonda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yanı sıra Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türk Standartları Enstitüsü, Türk Patent ve Marka Kurumu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Türkiye Bilimler Akademisi, Türkiye Uzay Ajansı bütçe, kesin hesap ve Sayıştay raporları, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının bütçe ve kesin hesabı, Kalkınma Ajansları Denetim Raporu (Ahiler, Batı Akdeniz, Bursa Eskişehir, Bilecik, Dicle, Doğu Anadolu, Kuzeydoğu Anadolu) ele alınacak.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Bakan Kacır, Bakanlık olarak 6 Şubat depremlerinin ardından sanayicilerle birlikte tüm imkanların deprem bölgesi için seferber edildiğini belirterek, “Yaptığımız hasar tespit çalışmasında bölge sanayiinin bina, makine, stok ve altyapı kayıplarının 8 milyar doların üzerinde olduğunu belirledik. Deprem bölgesinin yeniden ihyası ve inşası için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

“ELEKTRİKLİ ARAÇ BAŞINA DÜŞEN HIZLI ŞARJ İSTASYONU SAYISINDA AVRUPA’DA BİRİNCİYİZ”
Yerli ve milli imkanlarla üretilen TOGG’un yollarda olduğunu hatırlatan Kacır, “Yılsonuna kadar teslimatı tamamlanması planlanan 20 bin araç için gerçekleşen 177 bin 467 araçlık talep milletimizin yerli ve milli otomobil markasına hasret ve güveninin önemli bir göstergesi. Bugüne kadar 9 binden fazla araç sahiplerine teslim edildi. Ülkemizin tüm şehirlerinde hızlı şarj istasyonları kurulmasını sağladık. 81 şehrimizde 2 bin 800’ü hızlı şarj olmak üzere 10 bin 100 halka açık şarj bağlantısına ulaştık. Elektrikli araç başına düşen hızlı şarj istasyonu sayısında Avrupa’da birinciyiz” diye konuştu.

“ÇİP TASARIMI VE ÜRETİMİ KONUSUNDA ÜLKEMİZİN YETKİNLİKLERİNİ ARTIRIYORUZ”
Türkiye’nin teknolojik olarak yetkinliklerinin arttığına dikkati çeken Kacır, “Teknolojik ürünlerin en kritik bileşeni çip tasarımı ve üretimi konusunda ülkemizin yetkinliklerini artırıyoruz. Halihazırda savunma sanayimizde milli akıllı mühimmatların fotodedektörlerinin ve milli radar sistemlerinin çiplerini yerli olarak tasarlıyor ve üretiyoruz” şeklinde konuştu.

“MODEL FABRİKALARIMIZIN SAYISINI 8’DEN 14’E ÇIKARIYORUZ”
Dijital dönüşüm ile firmalara rekabet gücü kazandırıldığını aktaran Bakan Kacır konuşmasına şöyle devam etti:

“Model fabrikalarımızda sunduğumuz yalın üretim, dijital dönüşüm eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile işletmelerimizin verimliliklerinde yüzde 76’ya varan artış sağlıyoruz. Kocaeli, Denizli, Eskişehir, Samsun, Trabzon ve Malatya ile model fabrikalarımızın sayısını 8’den 14’e çıkarıyoruz. KOBİ’lerimiz için geliştirdiğimiz Dijital Dönüşüm Değerlendirme Modeli’ni uyguluyoruz. İmalat sanayimiz için Dijital Dönüşüm Destek Programı’nı hayata geçiriyoruz.”

“YILSONUNA DEK 7 BİLİM MERKEZİNİ DAHA HİZMETE SUNACAĞIZ”
Bilim ve toplum çalışmaları ile toplumun her kesimine ulaştıklarını dile getiren Kacır, “Bu yıl Gaziantep, Üsküdar, Karabük, Güngören, Samsun ve Canik’te 6 Bilim Merkezini hizmete açarak, Bilim Merkezi sayımızı 19’a çıkardık. Bilim Merkezlerinde 1 milyon 330 bin ziyaretçi ağırladık; 550 bin öğrencimiz bilim atölyeleri eğitimlerine katıldı. Yılsonuna dek 7 Bilim Merkezini daha hizmete sunacağız” açıklamasında bulundu.

“5 AVRUPA DİJİTAL İNOVASYON MERKEZİNİ 2024’TE ÜLKEMİZDE KURACAĞIZ”
Türkiye’de Ar-Ge çalışması yapan yeni fabrikaların açılacağını söyleyen Kacır, “TÜBİTAK Bilim Genç’le dijital ortamda 18 milyon 500 bin kişiye eriştik. Popüler bilim kitaplarımızla bilim okuryazarlığını destekliyoruz. Bu yıl, 28’i yeni olmak üzere 150’ye yakın kitabı 2,5 milyon adet bastık. Yeşil dönüşüm, araştırma, yenilik, teknoloji ve dijitalleşme alanlarında BM, Türk Devletleri Teşkilatı, AB, NATO ve OECD başta olmak üzere uluslararası kuruluşlar ve ülkeler ile iş birliklerimizi güçlendiriyoruz. Dünyanın en yüksek bütçeli kamu Ar-Ge programı Ufuk Avrupa’da 405 projede 233 milyon avro fonu ülkemize kazandırdık. Gümrük Birliği, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Dijital Dönüşüm ana eksenlerinde AB mevzuatını uyumlaştırma çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 7,5 milyar avro bütçeli Dijital Avrupa Programı’na katıldık. Program kapsamında süper bilgisayarlara, yapay zekâ test ve deney tesislerine, açık veri alanlarına KOBİ’lerimiz ve araştırmacılarımız için erişim imkânı sağlayacağız. 5 Avrupa Dijital İnovasyon Merkezini 2024’te ülkemizde kuracağız” diye konuştu.

“YILBAŞINDAN BU YANA 61 BİN İŞLETMEYE, 5,2 MİLYAR LİRA DESTEK SAĞLADIK”
Etkin destek ve hizmetlerle KOBİ’lerin yanında olmaya devam edeceklerinin altını çizen Bakan Kacır, “Yılbaşından bu yana 61 bin işletmeye, 5,2 milyar lira destek sağladık. KOBİ Finansman Destekleri ile 4,5 milyar liralık kredi hacmi oluşturduk. Acil Destek Programları ile sel ve yangın felaketlerinden etkilenen KOBİ’lerimizin de yardımına koştuk. 2 bin 375 KOBİ’mizin 505 milyon lira krediye faizsiz erişimini sağladık. Yıl içinde 93 bin vatandaşımıza çevrimiçi girişimcilik eğitimi vererek, 3 bini kadın, 4 bin 600’ü genç girişimci olmak üzere 8 bin yeni işletme kurulmasını sağladık. Son bir yılda ithal ürünleri yerlileştirmeye yönelik 104 KOBİ projesini destekledik” ifadelerine yer verdi.

“YENİ NESİL FÜZE AİLESİ KUZGUN, 2024’TE TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİMİZİN ENVANTERİNE GİRECEK”
Türkiye’nin ilk milli haberleşme uydusu Türksat-6A’nın testlerini büyük ölçüde tamamladıklarını söyleyen Bakan Kacır, “Uyduyu önümüzdeki aylarda fırlatmayı hedefliyoruz. Geliştirdiğimiz milli hava füzeleri GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN, İHA ve insansız deniz aracı platformlarından atılabilecek yeni nesil füze ailesi KUZGUN, 2024’te Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine girecek. Muharebe sahasının oyun değiştirici unsuru elektronik harp ve destek sistemlerinde geliştirdiğimiz milli teknolojiler ülkemize stratejik ve taktik angajman avantajı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Türkgün/AA-AnadoluAjansı/İHA