Dolar 32,6267
Euro 35,0691
Altın 2.445,63
BİST 10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Per 28°C
Cum 29°C
Cts 31°C
Paz 31°C

ERGİN: KUVVETLER AYRILIĞI İLKESİ İYİ İŞLERSE SORUN YOK

ERGİN: KUVVETLER AYRILIĞI İLKESİ İYİ İŞLERSE SORUN YOK
18/12/2012 10:52 | Son Güncellenme: 13/05/2019 22:59
A+
A-

Ergin, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu ve Yargıtay Başkanı Ali Alkan ile Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı çalışanlarınca hazırlanan iki perdelik ”Bir Garip Ali Cengiz Oyunu”nu izledi.

Ergin, Küçük Tiyatro’da sahnelenen, Yargıtay ile Ankara ve Sincan Adliye’si çalışanlarını da bir araya getiren oyuna gelişinde bir gazetecinin ”Gelecek mi 4. yargı paketi- Bizim bir demokrasi paketi diye görünce adlandırabileceğimiz türde bir paket ortaya çıkacak mı-” şeklindeki sorusuna, ”Çalışmalarımız onun için” yanıtını verdi.

Bu çalışmaların kolay bir zeminde yapılmadığını ifade eden Ergin, ”Doğrusu Türkiye’nin katettiği mesafe de takdire şayan bir mesafe. Yeterli olduğunu söylemiyorum ama 10 senede katetmiş olduğu mesafe anlamlıdır, önemlidir. Bu inancı, bu heyecanı kaybetmeden, standartları daha da yükseltecek bir altyapıyı kurmak hepimizin görevi diye düşünüyorum” diye konuştu.

Ergin, oyunu izledikten sonra bir gazetecinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kuvvetler ayrılığına ilişkin görüşlerini nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine ise şunları söyledi:

”Geçmişten beri söylenen bir konu bu. Nedir o; anayasamızda da belirtildiği şekilde idari yargının denetim sınırları hukukilik denetimidir ama zaman zaman yerindelik denetimi yapıldığına dair şikayetler yapılmıştır. Sayın Başbakanımızın da beyanları bu kapsamdadır diye düşünüyorum. İdari yargının ve Danıştay’ın, idare mahkemelerinin, bölge idare mahkemelerinin hukukilik denetimine dönük herhangi bir şey söyleme durumumuz yok. Ama öyle anlar geliyor ki yerindelik anlamına gelen kararlar verilebiliyor.

Sayın Başbakanımızın da, zaman zaman bizlerin de itiraz ettiğimiz husus budur. Bir ile, bir ilçeye bir adliye binası yapacağız, bir idare mahkemesi çıkıp diyebiliyor ki ‘bu adliyeyi buraya yapmayın, başka bir yere yapın’. Yani nerede olması gerektiğine dair hukukiliğin ötesinde yerindelik anlamına gelen bir değerlendirme yapılabiliyor. Burada yerindelik yetkisi yürütme organına ait bir yetkidir. Kuvvetler ayrılığı ilkesi tam anlamıyla uygulandığı takdirde bir problem olmaz diye düşünüyorum. Bu sözlerin de bu kapsamda söylenmiş olduğunu düşünüyorum.”

Ergin, gazetecinin ”Yani kuvvetler ayrılığı ilkesi iyi işlerse sorun yok anlamında mı söylemiştir diye düşünüyorsunuz” şeklindeki ifadesi üzerine ise şöyle konuştu: ”Bu eleştiriler işleyişe dönük eleştirilerdir.

Geçmişte yaşadığımız ve zaman zaman günümüzde azalarak devam etse de yerindelik anlamına gelebilecek tasarruflar elbetteki yürütme organını rahatsız eder. Bu aslında yerindelik denetimi anayasamıza da uygun bir tasarruf değil. Ancak bunlar süreç içerisinde yoluna girecektir.

İdari yargı denetimini hukukilik sınırları içerisinde tutma yönünde içtihatlarını geliştirecektir diye düşünüyorum.”

AA