Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ‘Çekirge İstilası’ İddialarına Yanıt
# Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ‘Çekirge İstilası’ İddialarına Yanıt

Tarım ve Orman Bakanlığı, sosyal medyada ve basında yer alan İstanbul ve Marmara Bölgesi’nde ‘çekirge istilası’ yaşandığına dair iddialara resmi bir açıklama yaparak, bu haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Bakanlık, tarımsal üretimi tehdit eden herhangi bir çekirge popülasyonu tespit edilmediğini belirtti.
Bakanlıktan Çekirge Açıklaması
Basın ve sosyal medyada yer alan İstanbul ve çevre illerde ‘çekirge istilası’ yaşandığına dair paylaşımlar üzerine Bakanlık, yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Marmara Bölgesi’nde tarımsal üretimi tehdit eden bir çekirge istilası ya da ekonomik zarar oluşturan bir çekirge popülasyonu bulunmadığı belirtildi.
Açıklamada, Bakanlık ekiplerinin İstanbul ve Tekirdağ başta olmak üzere bölgede yürüttüğü incelemeler sonucunda, kamuoyuna yansıyan görüntülerdeki çekirgelerin Türkiye’de doğal olarak bulunan yerli türlere ait olduğu ifade edildi.
Faydalı Bir Tür Olduğu Bildirildi
İddiaların aksine, Balkanlar, Afrika veya başka bir bölgeden Türkiye’ye gelen sürü halinde bir çekirge istilasının söz konusu olmadığı vurgulandı. İstanbul’da görülen çekirge türünün tarımsal üretime zarar veren bir tür olmadığı, aksine **Beyaz yüzlü çalı çekirgesi** (_Decticus albifrons_) olduğu belirtildi. Bu türün, tarımsal zararlılarla beslenerek biyolojik dengeye katkı sağladığı açıklandı.
Ayrıca, Türkiye’de çok sayıda çekirge türünün doğal olarak yaşadığına dikkat çekildi. İklim şartları ve yumurtlama dönemlerine bağlı olarak bazı türlerin popülasyonlarında dönemsel artışlar görülebilmekte, rüzgarın etkisiyle yerleşim alanlarına taşınabilmekte ve sıcak havalarda ışığa yöneldikleri için vatandaşlar tarafından daha sık fark edilebilmektedir. Bu durumun doğal bir süreç olduğu ve istila olarak değerlendirilmemesi gerektiği vurgulandı.
81 İlde Düzenli Takip
Bakanlık, çekirge popülasyonlarının Yıllık Bitki Sağlığı Mücadele Programı kapsamında 81 ilde görev yapan teknik ekipler tarafından düzenli olarak takip edildiğini bildirdi. Son günlerde gelen ihbarlar üzerine İstanbul ve Tekirdağ’daki çalışmaların da yoğunlaştırıldığı açıklandı. Tarımsal üretime zarar verebilecek türlerin ekonomik zarar eşiğine ulaşması halinde gerekli mücadele çalışmalarının vakit kaybetmeden uygulandığı belirtildi. Mevcut durumda ise mücadeleyi gerektirecek herhangi bir olumsuzluk bulunmadığı ifade edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, bitkisel üretimin korunmasına yönelik izleme, sürvey ve mücadele çalışmalarının bilimsel esaslar doğrultusunda sürdürüleceğini belirtti.
Kaynak: Türkgün / / İhlas haber Ajansı/