Trump, Netanyahu’yu Uyardı: “Yalnız Kalabilirsin”
# Trump, Netanyahu’yu Uyardı: “Yalnız Kalabilirsin”
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail’in İran ile karşılıklı saldırılarının bölgesel bir savaşa dönüşmesi durumunda yalnız kalabileceği konusunda uyarıda bulundu. Trump, bu görüşme hakkında İsrail’de yayın yapan Kanal 12 televizyonuna konuştu.
Dikkatli Olması Gereken Uyarılar
Trump, Netanyahu’dan İran’ın füze saldırılarına karşılık vermemesini talep ettiğini belirterek, “Bibi’ye ne yapacağı konusunda çok dikkatli olması gerektiğini, aksi takdirde çok yakın bir zamanda İran karşısında tek başına kalabileceğini söyledim.” dedi. ABD Başkanı, İsrail’in İran’a yönelik saldırılarından “son dakikada” haberdar edildiğini ve buna rağmen saldırının kapsamını sınırlandırmayı başardığını ifade etti.
Bölgesel Baskılar ve Arabuluculuk Çabaları
Trump, arabuluculuk çabalarına katılan 5 bölge ülkesinin İsrail’in saldırılarını durdurması için baskı yaptığını ve İranlı yetkililerle Washington arasında temas kurulduğunu açıkladı. İran yönetiminin İsrail’e yönelik yeni bir saldırı gerçekleştirmeyeceğini ve karşılıklı saldırıların durdurulmasını talep ettiğini belirten Trump, Netanyahu ile yeniden bir telefon görüşmesi yaparak İsrail Başbakanı’nı saldırıları durdurma konusunda ikna ettiğini söyledi.
İran ile Anlaşma Umudu
Trump, İran ile kapsamlı bir anlaşmaya varılmasının hala mümkün olduğunu ve Tahran yönetiminin de bu yönde istekli olduğunu dile getirdi. İsrail basını ise Netanyahu’nun, Trump’ın talebi üzerine İran’a yönelik saldırıları durdurmayı kabul ettiğini ancak Lübnan’a saldırıların “tüm gücüyle” devam edeceğini öne sürdü.
Son Gelişmeler
İsrail ordusu, ateşkese rağmen Lübnan’ın başkenti Beyrut’un Dahiye bölgesine hava saldırısı düzenledi. İranlı yetkililer İsrail’in bu saldırısına sert tepki göstererek karşılık vereceklerini açıkladı. Gece saatlerinde İran tarafından üç dalga halinde ateşlenen füzeler İsrail’in kuzeyindeki birçok kentte sirenlerin çalmasına neden oldu. İsrail ordusu, İran’ın batı ve orta kesimlerini hedef aldığını duyurdu. Kısa bir süre önce ise İran Silahlı Kuvvetleri’nin savaşı yürüten birimi Hatemu’l Enbiya Karargahı, İsrail’e yönelik askeri operasyonların durdurulduğunu bildirdi.
Kaynak: Türkgün / Anadolu Haber Ajansı