Dolar 32,2247
Euro 34,9384
Altın 2.418,85
BİST 10.676,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pts 21°C
Sal 25°C
Çar 26°C
Per 26°C

Dünyada sadece Türkiye’de var! Samsung ve Mercedes peşine düştü

Dünyada sadece Türkiye’de var! Samsung ve Mercedes peşine düştü
04/05/2022 12:39
A+
A-

Dünyada sadece Türkiye’de var! Samsung ve Mercedes peşine düştü

Mardin’de kurulan ve dünyada piritten kobaltı geri kazanan ilk ve tek olma özelliğini taşıyan tesis dünyaya model oldu. Mercedes ve Samsung, batarya teknolojisinde de kullanılan kobaltın peşine düştü.

Kastamonu Küre’de çıkarılan bakırın yan ürünü pirit, Mardin Mazıdağı’ndaki dev tesiste Mercedes ve Samsung’un batarya teknolojisinde kullandığı kobalta dönüşüyor.
Cengiz Holding bünyesindeki Eti Bakır, 1.2 milyar dolarlık yatırımla Mardin Mazıdağı’nda dev bir üretim tesisi kurdu. 3 yıl önce faaliyete geçen, bölgenin en büyük özel sektör yatırımının hikayesini Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz ve Genel Müdür Emre Kayışoğlu anlattı.

Akşam Gazetesi’nin haberine göre; Hikaye, 2008 yılındaki Lehman Brothers krizinden hemen önce yaşanan emtia fiyatlarındaki tarihi artış sırasında kobaltın ön plana çıkmasıyla başlıyor. 6-7 yıl süren fizibilite çalışmaları sonrasında Kastamonu Küre’de Cenevizliler döneminden beri çıkartılan bakırın yan ürünü olan piritin ekonomiye kazandırılmasına karar veriliyor. O güne kadar atık havuzlarında depolanan ve kobalt ve çinko bakımından zengin piritin işlenmesi için fosfat zengini olan Mazıdağı’nda yatırım yapılması planlanıyor.
Dünyada başka örneği yok
Tesisi görünce ilk akla gelen soru ‘modeli nereden aldınız?’ oluyor… 36 yaşından itibaren planlamayı yürüten, aynı zamanda mühendis olan Genel Müdür Kayışoğlu, o soruyu şöyle cevaplıyor:
“Rol modelimiz yoktu, ihtiyaçları belirleyip dünyada piritten kobaltı geri kazanan ilk ve tek tesisi ülkemize kazandırdık. Şimdilik yılda 2500 ton üretiyoruz ve bu dünyadaki toplam üretimin yüzde 2’sine Afrika dışındaki üretimin de yüzde 6’sına denk düşüyor. Batarya, pil, katalizör yapımında, seramik sektöründe kullanılan kobaltı, ABD, İngiltere, G.Kore, Çin dahil 10’dan fazla ülkeye ihraç ediyoruz.”
KAYNAK: AKŞAM