Türkiye-Somali İlişkilerinde Yeni Dönem
# Türkiye-Somali İlişkilerinde Yeni Dönem
Tarihi Ziyaretin 15. Yılı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 19 Ağustos 2011’de Somali’ye gerçekleştirdiği tarihi ziyaretin 15. yıl dönümü, başkent Mogadişu’da düzenlenen bir programla anıldı. Bu etkinlikte Türkiye-Somali ilişkilerinin geçmişi ve geleceği detaylı bir şekilde ele alındı. Somali’nin önümüzdeki 10 yılda bölgesel ve küresel sistemin belirleyici ülkelerinden biri olabileceği vurgulandı.
Erdoğan’ın Ziyaretinin Önemi
Toronto Üniversitesi Secure Futures Lab Araştırmacısı Ebuzer Demirci, Erdoğan’ın 2011’deki ziyaretinin Somali için bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Ziyaret, Somali’nin iç savaş, kıtlık ve terörle mücadele ettiği zorlu bir dönemde gerçekleşmişti. Erdoğan’ın ziyareti, Somali’nin uluslararası toplumun dikkatini yeniden çekmesine katkı sağladı.
Tarihten Gelen Dayanışma
Demirci, Türkiye ile Somali arasındaki ilişkilerin Osmanlı dönemine kadar uzandığını ve tarih boyunca birçok dayanışma örneği görüldüğünü anlattı. Türkiye’nin Somali’nin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana Somali’yi tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu hatırlattı.
Türkiye-Somali İlişkilerinde Gelişmeler
Erdoğan’ın ziyareti sonrası Türkiye-Somali ilişkileri yeni bir döneme girdi. Türkiye, Mogadişu’da diplomatik varlığını artırdı, Türk Hava Yolları uçuşlarına başladı ve birçok altyapı yatırımı gerçekleştirdi. Türkiye Maarif Vakfı ve diğer Türk kuruluşlarının çalışmaları bu ilişkilerin gelişmesine katkıda bulundu.
Gelecek 10 Yılın Belirleyici Ülkesi: Somali
SETA Dış Politika Araştırmacısı Dr. Tunç Demirtaş, Somali’nin jeopolitik konumunun önemine dikkat çekerek, ülkenin küresel ticaret yollarındaki konumunun ve uluslararası güvenlik mimarisindeki öneminin arttığını belirtti. Demirtaş, Türkiye ve Somali arasındaki ilişkilerin kardeşlik temelinde daha da pekiştirilmesi ve farklı alanlarda derinleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye ve Somali arasındaki ilişkiler, Erdoğan’ın 2011’deki ziyaretinin ardından hızla gelişti. Gelecekte Somali’nin daha da önemli bir rol üstlenmesi bekleniyor. Bu durum, Türkiye-Somali ilişkilerinin güçlendirilmesi ve daha geniş bir işbirliği çerçevesinde ilerletilmesi açısından büyük bir fırsat sunuyor.
Kaynak: Türkgün / Anadolu Haber Ajansı