Dolar 34,1966
Euro 37,6057
Altın 2.877,46
BİST 9.132,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 26°C
Az Bulutlu
İstanbul
26°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 20°C

“Dershaneler kapatılınca SGK 1 milyar liralık primden olacak”

“Dershaneler kapatılınca SGK 1 milyar liralık primden olacak”
06/12/2014 17:40
A+
A-

Pak Eğitim İşçileri Sendikası organizasyonu ile ‘Özel Öğretimde İstihdam’ konusu masaya yatırıldı. Panelin katılımcılarından gazeteci İsa Yazar, ‘Dershane İstihdam İlişkisi Katkı – Maliyet Analizi’ başlıklı çalışmasında ilgi çekici bilgiler verdi. Yazar, zaten bütçesi açık veren ve Hazine tarafından finanse edilen Sosyal Güvenlik Kurumu’nun dersaneler kapatılınca 1 milyar liralık daha gelirden olacağını söyledi.

Pak Eğitim İşçileri Sendikası, Holiday İnn otelde ‘Özel Öğretimde İstihdam’ konulu panel düzenledi. Prof. Dr. Osman Özsoy’un moderatörlüğünde başlayan birinci oturumda özel öğretimin istihdama katkısı, öğrenci ve velilerin özel eğitime bakışı ve bazı özel eğitim kurumlarının devlet eliyle kapatılmak istenmesinin hukuksal boyutunu tartışıldı. Gazeteci İsa Yazar, panelde ‘Dershane İstihdam İlişkisi Katkı – Maliyet Analizi’ isimli çalışmasını anlattı. Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre dershanelerin SGK’ya 2012’de 778 milyon, 2013’te ise 953 milyon TL prim ödemesi yaptığını belirten Yazar, “2014 yılı için bu rakam 1 milyar TL civarındadır. SGK her yıl açık veren bir kurum. Bu açık Hazine’den karşılanıyor. SGK’nın dershanelerden alacağı primin azalma ise karadeliği büyütecek. 1 milyarlık bu ilave açık her yıl Hazine’den karşılanacak. Bu arada 60 bin kişinin kamuya geçirilmesiyle birlikte bu kişilere ödenecek maaş, ek ders ücreti ve sigorta priminin devlete yıllık maliyeti yaklaşık 3 milyar TL’dir.” diye konuştu.

Dershanelerin önemli bölümü öğretmenlerden oluşmak üzere yaklaşık 60 bin kişiye istihdam sağladığını belirten Yazar, “Dershanelerin istihdama katkısını, istihdam piyasasını ve bu alanın parametrelerini dikkate almadan tartışmak mümkün değildir. Bu bağlamda ilk önemli veri, Türkiye’de işsizliğin izlediği seyirdir. TÜİK’in verilerine göre 2 milyon 944 bin kişi işsizdir. İşsizlik oranı ise yüzde 10,1 seviyesindedir. Ancak bu buzdağının görünen yüzüdür. Gerçek tablo daha problemlidir.” dedi.

Kalkınma Bakanlığı’nın 2013 verilerine göre Türkiye’de 1 kişiye istihdam sağlanabilmesi için ortalama 521 bin liralık yatırım yapılması gerektiğini kaydeden Yazar, şöyle devam etti:

“Bu rakam Doğu illerinde 352 bin liraya düşerken, Batı’da 723 bin liraya yükseliyor. Dershaneler kapanırsa işsiz kalacak 60 bin kişiye yeni istihdam alanı oluşturabilmek için yapılması gereken yatırım miktarı 31 milyar 260 milyon TL’dir. Dershane çalışanlarının önemli bir bölümünün öğretmen olduğu, diğer çalışanların büyük kısmının da kalifiye elaman olduğu dikkate alınınca bu kişiler ortalama 750 -800 TL civarında işsizlik maaşı alacaklardır. Buna göre 60 bin kişinin bir aylık maaşı, 45 milyon TL, on aylık maaşı ise 450 milyon TL’dir. Aynı dönemde bu kişilere yine İşsizlik Fonu’ndan Genel Sağlık Sigortası (GSS) Primi ödemesi yapılacaktır. İşsizlik Fonu’ndan bu yılın ilk 10 ayında 372 bin kişi için 308 milyon TL GSS Prim ödemesi yapıldığı dikkate alındığında 60 bin dershane işsizi için ilaveten 45 milyon TL GSS ödemesi yapılacaktır.”

Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre asgari ücretle çalışan bir kişi için aylık 33 TL İşsizlik Fonu Primi ödendiği, dershane çalışanlarının yıllık 23 milyon TL İşsizlik Fonu Primi ödediğini hatırlatan Yazar, ayrıca şu bilgileri verdi:

“Bütün bu kalemler dikkate alındığında dershanelerin kapanmasının sadece İşsizlik Fonu’na doğrudan maliyeti 518 milyon TL’dir. Dershanelerin kapanmasının sadece İşsizlik Fonu’na maliyeti yoktur. Bu eğitim kurumları, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) çalışanları için sigorta primi ödemektedirler. Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre dershaneler SGK’ya 2012’de 778 milyon, 2013’te ise 953 milyon TL prim ödemesi yapmıştır. 2014 yılı için ise 1 milyar TL civarındadır. SGK her yıl açık veren bir kurum. Bu açık Hazine’den karşılanıyor. SGK’nın dershanelerden alacağı primin azalma ise karadeliği büyütecek. 1 milyarlık bu ilave açık her yıl Hazine’den karşılanacak. 60 bin kişinin kamuya geçirilmesiyle birlikte bu kişilere ödenecek maaş, ek ders ücreti ve sigorta primi yıllık maliyeti yaklaşık 3 milyar TL’dir.”

Dershanelerin kapatılmasının hükümetin istihdam politikalarıyla taban tabana zıt olduğunu vurgulayan Yazar, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu tablo bize göstermedir ki dershanelerin kapatılma girişimi bir cinnet halinin ürünüdür. Ne ekonominin ne de istihdam piyasasının ihtiyaçlarıyla bağdaşıyor. 60 bin kişiyi aktif çalışan olmaktan çıkarıp devletin sırtına yük haline getirmek, en başta devlete ve ekonomiye darbe indirmektir. Öfke, hınç ve intikam duygusuyla yapılan bu yasal düzenlemenin bedeli, ülke ekonomisi için tolere edilemeyecek kadar ciddidir. Gelinen noktada artık gözler Anayasa Mahkemesi’ndedir. Meselenin sosyal boyutu ve eğitime katkısı bir yana yalnız istihdam cephesi ve kapatmanın ekonomiye getireceği yük bile Yüksek Mahkeme’nin bu keyfi yasayı iptali için yeterli bir nedendir.”