Dolar 32,2600
Euro 34,8381
Altın 2.414,87
BİST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 21°C
Paz 18°C
Pts 19°C

DAVUTOĞLU: TÜRKÇE MUHABBET DILIDIR

DAVUTOĞLU: TÜRKÇE MUHABBET DILIDIR
27/06/2013 19:21
A+
A-

Türkiye’de eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler için düzenlenen mezuniyet töreninde konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, gençlere “Çocuklarınıza Türkçe’yi öğretin” tavsiyesinde bulundu. Türkçe’nin önemine dikkat çeken Davutoğlu, “Bilin ki yükselen bir güç olan Türkiye’nin dili olan Türkçe önümüzdeki dönemde küresel alanda en fazla ihtiyaç hissedilen dillerden biri olacaktır” dedi.Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından ‘Eğitim için Türkiye’ adıyla düzenlenen “2. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni” ATO Congresium’da gerçekleştirildi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya’nın da katıldığı programda yabancı öğrencilerden oluşan müzik korosu davetlilere müzik ziyafeti verdi. Daha sonra ise yabancı öğrencilerden oluşan bir grup davetlilere dans gösterilerini sundu.

 

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, konuşmasının başında davetlileri güldürdü. Dans gösterilerinin ardından sıkıcı bir konuşma yapacak olmasından dolayı endişe ettiğini ifade eden Bakan Avcı, elindeki yazılı metnin yarısını okuyacağını söyleyerek, “Konuşmamın yarısını okuyacağım, böylece orta yerde bir yerde buluşmuş olacağız” dedi.

“Rakamları falan okumayacağım, sadece kutlama cümlesini okuyup sözü daha çok yararlanacağınız bir bakanımıza devredeceğim” diyen Avcı, okuduğu metni ise bir ara davetlilere göstererek, “Bakın bu kadar cümle tasarruf ediyorum” diye konuştu. Salondakilerden büyük alkış alan Bakan Avcı, kısa konuşmasının sonunda kürsüden ayrıldı.

“ÜNİVERSİTELERİMİZİ BÜTÜN İNSANLIĞA AÇIK HALE GETİRMEYE KARARLIYIZ”
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da mezuniyet töreninde bir konuşma yaparak öğrencilere seslendi. “Eğitim sadece yeni nesillerin yetiştirilmesini amaçlayan bir faaliyet değil, aynı zamanda insanlık alemine yeni mesajlar iletmek üzere yeni nesillerin yetiştirilmesini öngören bir faaliyettir” diyen Davutoğlu, “Dolayısıyla bugün bizim Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak en temel hedefimiz ülkemizin her alanda yükselişini temin edecek olan küresel bir bakış açısını ve küresel bir etki gücü yapabilecek olan devlet olma özelliğini güçlendirmek, geliştirmek” diye konuştu.

“Artık kurumlarımızın tek ve öncelikli hedefi bu ülkenin kapasitesini, imkanını başka dost ülkelerle paylaşmak ve Türkiye’nin sesini bütün dünyada en etkin şekilde yükseltmek olacaktır” diyen Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yasaklarla üniversitelerimizin kapılarını şu veya bu kesime yakın, şu veya bu bölgeye, şu veya bu inanca yakın veya uzak olmak esasına göre bir takım tercihlerle değil, bütün insanlığa açık üniversite kurumları haline getirmeye kararlıyız. Bu çok ciddi çalışmalar yürüttük, yürütüyoruz.”

“SİZ ÖNCELİKLE KENDİ HALKINIZA HİZMET ETMELİSİNİZ”
Türkiye’de bulunan uluslararası öğrenci sayısının artırılması gerektiğini belirten Davutoğlu, bu oranın ise yüzde 10’u bulması gerektiğini belirtti. Davutoğlu ayrıca yurt dışına yaptıkları ziyaretlerde karşılaştıkları eski öğrencileriyle ilgili anılarını da anlattı. Maldivler’e yaptıkları bir ziyarette kendilerini karşılayan protokol şefinin eski öğrencisi çıktığını ve bunun kendisini çok mutlu ettiğini ifade eden Davutoğlu, eski birçok öğrencisinin ülkelerinde büyükelçi olduklarını kaydetti. Öğrencilere öğütler de veren Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biliniz ki biz her zaman bu çabalarınızda yanınızda olacağız. Sizden üç şey bekliyoruz. Birincisi; kendi halkınıza toplumunuza hizmet edin. Bize hiçbir şey borçlu değilsiniz. Sizin en öncelikli borcunuz kendi halkınıza, kendi toplumunuza olan borcunuzdur ve insanlığa olan borcunuzdur. Dönünüz ve o kardeş halkalara bizden selam iletiniz ve deyiniz ki ‘sizin için titreyen, sizin acılarınızla acı duyan, sizin mutluluklarınızla mutlu olan bir uzakta da olsa bir halk var. Türk halkı bize gösterdiği misafirperverlikle ki, Gambiyalı kardeşim Muhammed ne güzel anlattı; aslında sadece bize değil, Gambiyalılara, Kazaklara, Kosovalılara, Afrikalılara, Senegallilere, 150 ülkeden herkese gösterilen muhabbettir. Bu selamlarımızı iletin ve kendi halkınıza en iyi şekilde hizmet edin. Bizler size bu imkanları tanırken, sizlerin kendi halkınıza katkıda bulunacak, onların kalkınmasına öncülük edecek bireyler olacağınızı öngörerek bu katkıda bulunduk. İkincisi Türkiye ile olan ilişkiniz. Bu ilişki başladı, inşallah hiç kopmayacak. Sizden beklentimiz bu ilişkinin gereğini yapacak şekilde her zaman Türkiye ile irtibatınızı korumanızdır. Ben Dışişleri Bakanı olarak size şu taahhütte bulunuyorum. Eğer, sizin ülkelerinize gelirsek, resmi heyetler olarak ve sizlerden bizlerle görüşme talebi gelirse, kendi vatandaşlarımıza verdiğimiz süre ne kadarsa veya randevu; size de onu ayıracağız. Hiçbir fark gözetmeyeceğiz. Ta ki ülkeniz ile ülkemiz arasında, halkımız ile halkınız arasında bir dostluk köprüsü oluşturun.”

“ÇOCUKLARINIZA TÜRKÇE’Yİ ÖĞRETİN”
Bakan Davutoğlu, öğrencilerin Türkçe’yi unutmaması gerektiğini de söyleyerek, “Çocuklarınıza da Türkçeyi öğretin. Çünkü Türkçe bir muhabbet dilidir, ama aynı zamanda bilin ki yükselen bir güç olan Türkiye’nin dili olan Türkçe önümüzdeki dönemde küresel alanda en fazla ihtiyaç hissedilen dillerden biri olacaktır. Türkçe öğrenmek, geleceğe yatırım yapmaktır. Çocuklarınıza da öğretin ve aile geleneğinizi devam ettirip çocuklarınıza da bize gönderin” diye konuştu.

“Çocuklarınızın da Türklerle evlenmelerini ve aile birlikleri kurmalarını da temin edin” diyen Davutoğlu, “Mümkün olsaydı, sizin düğün törenlerinizde bakanlarımızla birlikte olmak isterdik. Ama olamasak bile davet gönderirseniz mutlaka icabette bulunuruz. Bunlar başlayan dostluk köprüleridir” şeklinde konuştu.

Davutoğlu, son olarak ise Türk Hava Yolları’nın yabancı uyruklu öğrencileri 2 yılda bir evlerine götürmesi için gerekli ortamın oluşturulması gerektiğini söyledi. Davutoğlu şöyle konuştu:
“Türk Hava Yolları ile bir protokol yapsak ve bu öğrencilerimizin 2 yılda bir ülkelerine dönmeleri için kolaylaştırıcı ne adım atılması gerekiyorsa bunu atsak. Yani bu konuda Dışişleri Bakanlığı olarak elimizden gelen her şeyi yapmaya kararlıyız.”

“TÜRK ÜNİVERSİTELERİ KAPILARINI HERKESE AÇMALI”
Son konuşmacı olarak kürsüye gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise, öğrencilerin dilini, kültürünü bilmedikleri Türkiye’ye gelme cesaretini gösterdiklerini ifade ederek, “Sizler büyük kahramanlarsınız benim gözümde” diye konuştu.

Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Bozdağ, “Başarmanın her yerde tek yolu var, nerede olursanız olun değişmez bu; çalışmak, çalışmak, çalışmak” dedi. “Vazgeçme, usanma, bıkma lügatınızda olmamalı” diyen Bozdağ, “Nerede başarılı insan varsa özelliklerine baktığınızda bıkan, vazgeçen insan olmadığını göreceksiniz” şeklinde konuştu.
Bozdağ, “Türk üniversitelerde okuyan öğrenciler ne kadar bizim öğrencimizse, siz de o kadar bizim öğrencimizsiniz” diyerek, “Türkiye’de herkes sizin başarınızı alkışlayacak, kendi başarısı gibi sevinecektir” dedi.

Öğrencilerin Türkiye ile olan ilişkilerini muhafaza etmesi gerektiğini ifade eden Bozdağ, Türkiye’nin şuanda uluslararası öğrencilerin tercih ettiği ülkeler arasında yer aldığını kaydetti. Bozdağ, “Şuanda Türkiye arzu ettiği noktada değil. Biz bursla ve kendi imkanlarıyla Türkiye’de okuyanların sayısının artmasını ve Türkiye üniversitelerinin artık kapılarını herkese açmasını istiyorum ve rica ediyorum” diyerek, Türkiye’nin her üniversitesinin uluslar arası nitelikte olması gerektiğini ifade etti.

Bozdağ ayrıca, uluslararası öğrencilere kapılarını açan üniversitelere hükümet olarak destek olacaklarını söyledi. Konuşmaların ardından ise mezun olan ve dereceye giren öğrencilere tablet bilgisayar ve mezuniyet belgeleri verildi. Törenin sonunda öğrenciler geri sayım yaparak hep birlikte keplerini havaya fırlattı.

iha