Dolar 32,2455
Euro 34,8130
Altın 2.419,77
BİST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 21°C
Paz 18°C
Pts 19°C

DAVUTOĞLU: MİMAR SİNAN’IN MÜBAREK KAFATASINI BULACAĞIZ

DAVUTOĞLU: MİMAR SİNAN’IN MÜBAREK KAFATASINI BULACAĞIZ
09/04/2016 23:26
A+
A-

Başbakan Davutoğlu, 1935 yılında kaybolan Mimar Sinan’ın kafatasının bulunması için inceleme başlatılması talimatı verdiğini belirterek, “Bu kara lekeyi silmek için adım atacağız” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mimar Sinan’ın kaybolan kafatasının bulunması için inceleme başlatılması talimatı verdiğini belirterek, “Böyle bir barbarlık, böyle bir vahşilik bu topraklarda yaşanmışsa, biz Mimar Sinan’ın huzuruna varamayız. Elimizdeki imkanlarla DNA testleri de dahil olmak üzere neredeyse Mimar Sinan’ın o mübarek parçasının bedeninin diğer parçaları ile buluşturup bu kara lekeyi silmek için adım atacağız” dedi.

“MİMAR SİNAN MODERNİTENİN VAHŞİ YÜZÜNÜ BİZZAT YAŞADI”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile birlikte Süleymaniye Camii’nde düzenlenen “Medeniyetimiz Mimarı, Sinan’ı Anlamak” isimli programa katıldı. Programda konuşan Davutoğlu, Mimar Sinan’ın modernitenin vahşi yüzünü bizzat yaşadığını söyledi.

“NEREDE OLDUĞUYLA İLGİLİ RİVAYETLER VAR”

Dünyada ırkçılığın benimsendiği dönemlerde 1935 yılında Mimar Sinan’ın etnik kimliği üzerinden tartışmalar yaşandığını söyleyen Davutoğlu, “Önemli 3 isim maalesef Mimar Sinan’ın mübarek bedeninin bulunduğu türbeyi açarak, bütün bu eserleri ortaya koyan beynin bulunduğu kafatasını ölçme cüretine kalktıkları bilinir. O kafatası ölçümü ile bir şey ispat etmeye çalışırlar kendilerince. İnsan bedenine yapılan en büyük saygısızlık yapılır, kafatası mezardan çıkartılır ve incelenmek üzere götürülür. Sonra bu mübarek bedenin bu uzvunun bir restorasyon esnasında geri konmadığı da ortaya çıkar. Bu konuda epey bir çalışma var. Nerede olduğu ile ilgili rivayetler var. Bu hep değişik makalelerde ele alınmıştır” diye konuştu

TALİMATI VERDİ

Başbakanlık Müsteşarına bu konuda bir talimat verdiğinin altını çizen Davutoğlu, “Bu konuda bir inceleme başlatacağız. Mimar Sinan’ın bedeninin bu mübarek parçasını, kafatası demek bile ağır geliyor, böyle bir barbarlık, böyle bir vahşilik, böyle bir kültür tanımazlık, insana saygısızlık bu topraklarda yaşanmışsa, biz Mimar Sinan’ın huzuruna varamayız. Bu tek parti zihniyetini ve onun getirdiği ırkçı yaklaşımları tarihe gömmedikçe biz Mimar Sinan’ın hakkını veremeyiz. İnşallah bir inceleme başlatacağız. Elimizdeki imkanlarla DNA testleri de dahil olmak üzere neredeyse Mimar Sinan’ın o mübarek parçasının bedeninin diğer parçaları ile buluşturup bu kara lekeyi silmek için adım atacağız. O bütün medeniyeti birbirine eklemleyip bize bıraktı, biz onun vücudunu bile koruyamadık. Tarihimizin bu kara sayfası bir şekilde aydınlatılacak. Gereği yapılacak inşallah. Allah bize bu mekanın hakkını vermeyi nasip etsin” ifadelerini kullandı.

1935 YILINDA ÇIKARILDI

Mimar Sinan’ın 1935 yılında Türk Tarihini Araştırma Kurumu’nun seçtiği bir heyet huzurunda Süleymaniye Camii’ nin yanındaki türbesinden kemikleri çıkarılır. Tabii geçen 350 yılın tesiriyle iskeletin büyük bir kısmı bozulmuştur. Kafatası incelenir. Türk ırkının özelliklerine uyduğu anlaşılınca memnuniyetle mezar kapatılır. Ancak kafatası kurulacak Antropoloji müzesinde muhafaza edilmek üzere heyet tarafından alıkonulur. 1940’larda bu hadiseden habersiz olarak türbeyi restore edenler mezarı açtıklarında Mimar Sinan’ın iskeletinde kafatasının olmadığını görünce telaşe kapılırlar. Araştırma yapılır ama nerede muhafaza edildiği tespit edilemez. Koca Sinan’ın kafatası sırra kadem basmıştır.