Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 18°C

Cumhurbaşkanı Erdoğan EİT Zirvesi kapsamında liderlerle görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan EİT Zirvesi kapsamında liderlerle görüştü
28/11/2021 20:33
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan EİT Zirvesi kapsamında liderlerle görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 15. Zirvesi kapsamında hükümet ve devlet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 15. Zirvesi kapsamında gittiği Türkmenistan’da liderlerle ikili görüşmelerde bulundu.

Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) liderleri onuruna verdiği yemeğe katıldı. Yemek, basına kapalı gerçekleştirildi.

Liderlerle bir araya gelen Erdoğan, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile görüştü.

Bu görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi ile görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşme 45 dakika sürdü.

Aliyev: EİT üye devletlerinin Zengezur koridorunu kullanacağından eminim

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ‘Bugün Zengezur koridorunun gerçeğe dönüştüğünü söyleyebilirim. Bu yeni ulaşım altyapısı, Doğu-Batı ve Kuzey-Güney koridorlarının önemli bir parçası olacak. EİT üye devletlerinin bu koridoru kullanacağından eminim.’ dedi.

Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 15. Zirvesi’nde konuştu.

Konuşmasında son 18 yılda ülkesinin ekonomik kazanımlarından bahseden Aliyev, kapsamlı reformlar sayesinde Azerbaycan’da verimli bir yatırım ortamının oluşturulduğunu belirtti.

Aliyev, Azerbaycan’ın Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı endeksine göre, 190 ülke arasında 28. sırada bulunduğunu, ülke ekonomisine 280 milyar dolar yatırım yapıldığını, bunun yarısının da yabancı sermaye olduğunu bildirdi.

Azerbaycan’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele için yapılan çalışmalardan da bahseden Aliyev, ülkenin yetişkin nüfusunun yüzden 60’tan fazlasının 2 doz aşılandığını kaydetti.

İlham Aliyev, Azerbaycan’ın salgınla mücadele için küresel çabaları harekete geçirmek üzere önemli adımlar attığına dikkati çekerek, “‘Aşı milliyetçiliğine’ tam karşı olduğumuzu her zaman vurguluyoruz.” ifadesini kullandı.

 

Ermenistan’ın, Azerbaycan topraklarını 30 yıllık işgaline 2020’de son verdiklerini, 44 gün süren savaşın, Ermenistan’ın yenilgisi ile sonuçlandığını hatırlatan Aliyev, Ermenistan ordusunun kayıtsız şartsız, işgal altında tuttukları topraklarından çıkarılmasını öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını, Azerbaycan olarak kendilerinin uyguladığını vurguladı.

İşgal döneminde Azerbaycan’a ait tüm köy ve şehirlerin, dini ve kültürel anıtların Ermenistan tarafından yıkıldığını ve yok edildiğini anımsatan Aliyev, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ermenistan, tüm Müslümanlara yönelik hakaret ve nefret temelinde camilerimizi yıktı, domuz ve inek ahırı olarak kullandı. İşgal sırasında bu bölgelerdeki 67 camiden 65’i tamamen yıkıldı, diğer iki cami ağır hasar gördü. Mezarlıklar da tahrip edildi.

Topraklarımızın işgalden kurtarılmasından hemen sonra geniş kapsamlı imar çalışmalarına başladık ve artık bu çalışmaların ilk sonuçlarını alıyoruz. Azerbaycan sadece kendi kaynaklarına güvenerek sıfırdan yeni şehirler ve köyler inşa ediyor. Bu yıl devlet bütçesinden bu amaçlar için 1,3 milyar dolar ayrıldı. 2022’de bu iş için en az aynı miktar tahsis edilecek.

İşgalden kurtarılan Karabağ ve Doğu Zengezur’u yeşil enerji bölgeleri ilan ettim. Kurtarılan bölgelerin 7 bin 200 megavat güneş, 2 bin megavat rüzgar enerjisi potansiyeli bulunuyor.

EİT’in son zirvesinde meslektaşlarıma Zengezur koridoru hakkında bilgi vermiştim. Bugün Zengezur koridorunun gerçeğe dönüştüğünü söyleyebilirim. Bu yeni ulaşım altyapısı, Doğu-Batı ve Kuzey-Güney koridorlarının önemli bir parçası olacak. EİT üye devletlerinin bu koridoru kullanacağından eminim.”AA

Mirziyoyev’den Afganistan açıklaması: Çabalarımızı birleştirmeliyiz

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, ‘Afganistan, her geçen gün ağır bir insani krize giriyor. Yakın komşuları da dahil olmak üzere uluslararası toplumun yardımı olmadan, Afgan halkı tek başına bu zor sınavları geçemez. Bu nedenle Afgan halkına gerekli yardımı sağlamak için çabalarımızı birleştirmeli ve ortak yaklaşımlar geliştirmeliyiz.’ dedi.

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 15. Zirvesi’nde konuştu.

Mirziyoyev, giderek daha karmaşık küresel ve bölgesel duruma tanık olduklarını, devam eden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisi altında dünya ekonomisinin gelişiminde hangi eğilimlerin gözleneceği ve uluslararası toplumun ne gibi yeni tehditlerle karşı karşıya kalacağı sorusuna hala net bir cevabın olmadığını kaydederek bazı hususlarda ortak çabaların birleştirilmesinin önemini vurguladı.

– “KAPSAMLI BİR TİCARET ANLAŞMASI KABUL EDİLSİN”
Mirziyoyev, ilk olarak 500 milyon nüfusu olan büyük bir pazara sahip bu ülkelerin ticaret, yatırım alanındaki büyük fırsatlardan tam olarak yararlanılması, kabul edilen “Ekonomik İşbirliği Örgütünün Beklentileri-2025” programı kapsamında ülkeler arasındaki ticaret, ekonomik ve yatırım ilişkilerinin daha da genişletilmesi, EİT kapsamında ticaret engellerinin kaldırılması, gümrük prosedürlerinin dijitalleştirilmesi ve giderek daha önemli hale gelen e-ticaretin yaygınlaşmasını öngören kapsamlı bir ticaret anlaşmasının geliştirilerek kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ülkeler arasında karşılıklı yatırımın artırılması ve korunmasını, sanayi iş birliğinin derinleştirilmesini amaçlayan Ortak Eylem Programı’nın kabul edilmesi gerektiğini belirten Mirziyoyev, bu çerçevede ülkeler arasında karşılıklı ticaretin artırılması, bölgesel projelerin geliştirilmesi ve dünya pazarındaki rekabet gücünün güçlendirilmesinin önemine dikkati çekti.

Mirziyoyev, bölgedeki mevcut ve yeni ulaşım koridorlarının etkin kullanımının öneminin altını çizerek bu çerçevede bölgeler arası transit ve lojistik merkezlerinin oluşturulması, modern ulaşım ve kara yolu altyapısının geliştirilmesi, ulaşım ve transit tarifelerinin optimizasyonu ve ek indirimlerin sağlanması, uluslararası yük ve yolcu taşıma koşullarının basitleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, EİT ülkelerinin “yeşil büyüme” elde etmek için çabalarını birleştirmesi gerektiğini, bu amaçla uluslararası çevre bilimcileri ve uzmanlarının da katılımıyla kalıcı bir Yüksek Düzeyli Çevre Bakanları Diyalog Konseyi kurulmasını teklif etti.

EİT ülkelerinde turizmin geliştirilmesinin önemine değinen Mirziyoyev, 2022’de Buhara’da yapılacak turizm bakanlarının bir sonraki toplantısında, salgın sonrası dönemde güvenli turizmin geliştirilmesi için bölgesel bir programın benimsenmesini önerdi.

– “AFGANİSTAN HER GEÇEN GÜN AĞIR BİR İNSANİ KRİZE GİRİYOR”
Konuşmasında EİT üyesi olan Afganistan’daki mevcut zor durumdan bahseden Mirziyoyev, “Afganistan her geçen gün ağır bir insani krize giriyor. Yakın komşuları da dahil olmak üzere uluslararası toplumun yardımı olmadan, Afgan halkı tek başına bu zor sınavları geçemez. Bu nedenle Afgan halkına gerekli yardımı sağlamak için çabalarımızı birleştirmemiz ve ortak yaklaşımlar geliştirmeliyiz. Ayrıca bölgesel öneme sahip büyük ticaret, ulaştırma ve enerji projelerinde Afganistan ile çalışmaya devam etmeye kararlıyız.” dedi.

EİT’nin uluslararası otoritesi ve nüfuzunu artırmak için diğer bölgesel kuruluşlardan farklı kılan bir gündeme sahip olması ve önde gelen uluslararası kuruluşlarla iş birliğini güçlendirmesi ayrıca iş birliğinin kurumsal mekanizmalarını geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Mirziyoyev, örgüt faaliyetinin iyileştirilmesi için somut teklif ve tavsiyeler hazırlamak üzere üst düzey bir Uzman Grubu’nun kurulmasını teklif etti.

Mirziyoyev, EİT ülkeleri arasındaki iş birliğinin öncelikleri ve güncel meselelerinin çözümü için her yıla bir isim verilmesi geleneğini başlatmak istediklerini dile getirdi.

EİT Dönem Başkanlığının ilk kez Özbekistan’a devrine ilişkin samimi dileklerinden dolayı devlet başkanlarına teşekkür eden Mirziyoyev, EİT üyesi ülkelerin devlet başkanlarını bir sonraki zirve için ülkesine davet etti.AA

 

Kaynak: Türkgün