Dolar 34,2562
Euro 37,6314
Altın 2.912,56
BİST 9.027,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Açık
İstanbul
25°C
Açık
Sal 24°C
Çar 26°C
Per 26°C
Cum 23°C

Çin’in iki numaralı ismi uyardı: Kötü durumdayız

Çin’in iki numaralı ismi uyardı: Kötü durumdayız
27/05/2022 22:43
A+
A-

Çin’in iki numaralı ismi, Başbakan Li Keqiang ‘Çin ekonomisi salgının başladığı 2020 yılından daha kötü halde” dedi. Başbakan Li, ülke ekonomisindeki göstergelerin önemli ölçüde düştüğü uyarısında bulundu

Yıllardır büyüme oranlarıyla dikkati çeken Çin ekonomisinde tablo artık değişti. Çin Başbakanı Li Keqiang ülkedeki ekonomik verilere ilişkin endişesini dile getirdi. “Ekonomideki göstergeler önemli ölçüde düştü” dedi.

Açıklamayı, ülkedeki tüm yerel liderler ve şirket yöneticilerinin katıldığı kritik ekonomi toplantısında yaptı. Çin Başbakanı, ülke ekonomisinin salgının başladığı 2020 yılından daha kötü olduğu uyarısında bulundu.

Yüzde 5 virgül 5’lik büyüme hedefinin tutturulması için “harekete geçin” mesajı verdi.

Çin’de son açıklanan ekonomi veriler başbakan Li’nin endişelerini doğruluyor. Son olarak sanayi şirketlerinin gelirleri nisanda yüzde 8 virgül 5 daraldı. Bu kadar hızlı bir düşüş en son pandeminin ilk vurduğu Mart 2020’de yaşanmıştı.

“SIFIR VAKA” POLİTİKASI NEDENİYLE ÇİN’DE EKONOMİ AĞIR DARBE ALDI
Birçok ülkede koronavirüs salgını geride kalırken durum Çin’de farklı.

Ülkenin finans merkezi Şanghay’ın iki ayı aşkın süredir karantinada olması ekonomik faturayı ağırlaştırdı.

Karantina nedeniyle sanayi üretimi durdu, tedarik zincirleri ağır darbe aldı.

Şanghay ve çevresindeki birçok firma faaliyetini durdurmak zorunda kaldı.

İşsizlik yükselişe geçti

Karantina, sadece Çin sanayisini değil iç turizm ve tüketimi de vurdu. Hava yolu sektörü dibe vururken işsizlik yükselişe geçti.

Tüm bu ekonomik faturaya rağmen Çin lideri Şi Cinping ‘sıfır vaka’ politikasını sürdürmekte kararlı.

Sert karantina uygulamalarını içeren bu politikanın Çin ekonomisine maliyetinin daha da artmasından endişe ediliyor.

Kaynak: Türkgün