Dolar 34,1964
Euro 37,8634
Altın 2.926,77
BİST 9.351,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 27°C
Cum 29°C
Cts 27°C

Bu göle saatte 280 yıldırım düşüyor

Bu göle saatte 280 yıldırım düşüyor
09/10/2021 07:46
A+
A-

Rekoru kimseye kaptırmıyor! Bu göle saatte 280 yıldırım düşüyor

Venezuela’da Catatumbo Nehri’nin Maracaibo Gölü’ne döküldüğü Venezuela’daki havza, dünyanın en çok yıldırım düşen yeri olarak bilinir. Saatte 280 yıldırımın düştüğü havza bu özelliği ile rekoru kimseye kaptırmıyor.

Bilim ne kadar ilerleme kaydetmiş olursa olsun, dünyada bilim dahi çözemediği olaylar ve yerler var. İşte o yerlerden birisi de saatte yüzlerce yıldırımın düştüğü Maracaibo Gölü.

Bu bölgede, atmosfer koşulları tam da öyledir, öyle ki atmosferdeki yüksek fırtına bulutları, her yıl geceleri yoğun şimşek fırtınaları üretir. Bu fırtınalar 10 saate kadar sürebilir ve saatte 280 yıldırım düşmesine neden olabilir.

Bu tür yıldırım çarpmalarına izin veren atmosferik koşullar dünyanın başka yerlerinde meydana gelebilir ve gerçekleşebilirken, Catatumbo Nehri havzası o kadar muhteşem şimşek fırtınaları üretir ki, bu bölge bir alanda en çok yıldırım düşmesi rekorunu elinde tutar.

Araştırmacılar, nehir havzasındaki bataklık üzerinde oluşan metan gibi doğal gazların, yıldırım çarpmalarının sıklığını etkileyip etkilemediğini son birkaç on yılda tartıştılar.
Bazı araştırmacılar, yıldırım miktarının ana kayadaki uranyumdan kaynaklanabileceğini iddia ediyor. Bazıları gazların diğer atmosferik koşulların etkilerini artırdığına inanırken, diğerleri gazların yıldırımın rengini yalnızca sarı veya turuncu bir renk alacak şekilde bozduğunu iddia ediyor.
Yine de diğerleri, güneşin doğuşu ve batışı sırasında gökyüzünün renklenmesiyle aynı şekilde, renk bozulmasının mesafeden ve ışığın parçacıklar arasında kırılmasından kaynaklandığına inanıyor.

Ayrıca Catatumbo’da şimşeklerinin gök gürültüsü oluşturmadığı, aslında tüm şimşeklerin gök gürültüsü ürettiğine dair bir efsane vardır; eğer bir gözlemci gök gürültüsünü duymuyorsa, bunun nedeni kişinin çok uzakta olmasıdır. Kaynak: gohighbrow.Türkgün