Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Az Bulutlu
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 22°C
Per 22°C

Bilgisayar destekli merkezi seçmen kütüğü sistemi – SEÇSİS

Bilgisayar destekli merkezi seçmen kütüğü sistemi – SEÇSİS
20/08/2013 16:30
A+
A-

SEÇSİS hakkında Yüksek Seçim Kurulu resmi sitesinde bakalım ne yazıyor?

Yüksek Seçim Kurulu SEÇSİS Projesi yazılımı Java programlama dili ile web tabanlı olarak HAVELSAN A.Ş. mühendisleri ile Kurumumuzun uzman personelinin ortak çalışması sonucu 11 ayda hazırlanan özgün bir yazılım olup Oracle veri tabanı üzerinde çalışmaktadır.

“YSK Kurum Ağı” olarak adlandırılan, Kurum personelinden başkasının erişimine ve Internet’e tümüyle kapalı, verilerin iletişim sırasında kriptolandığı özel bir ağ ile birbirlerine bağlı olarak çalışmaktadır. İlçelerdeki kişisel bilgisayar sistemleri, Merkez’deki sistemlerin basit birer erişim ucu (terminali) olarak işlev görmektedir.

MS-Windows işletim sisteminin, Internet’e kapalı özel bir ağ bağlamında ve Merkez’deki veriler ve uygulama programları açısından herhangi bir güvenlik sorununa kaynaklık etmesi söz konusu olamaz. Buna rağmen, ilçelerin merkeze bağlandıkları noktada, omurga anahtarı üstünde, Kurum içinden gelebilecek saldırılara karşı da, virüs tarama, (firewall) koruma duvarı ve (intrusion detection and protection) saldırı tespit ve koruma sistemleri, ayrıca çalışmaktadır.

 

SEÇSİS Projesi, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından düzenlenen 5. eTR ödüllerinden “Kamudan Vatandaşa eHizmetler” kategorisinde Üniversite Öğretim Üyeleri ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerinden oluşan 17 (onyedi) kişilik jürinin kararı ile 22 Kasım 2007 tarihinde birincilik ödülü almıştır.” (1)

YSK’nca yapılan tüm bu reklâmla birlikte sistem, Amerika’nın alt yapısını oluşturduğu Internet üzerinde çalışmakta . Bahsedilen Oracle veri tabanı ise ek yapmaya müsait. Daha sonra teferruatı ile girecek olsam da meselâ büyük şehirler için, seçmen eklemesinin yapılması, sonrasında seçim sonucuna yine müdahale ile eklenebilirliği iddiası vahim.

 

Ülke kaderini belirleyen sistemin güvenliği “Kamudan Vatandaşa eHizmetler” kategorisinde Üniversite Öğretim Üyeleri ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerinden oluşan 17 (onyedi) kişilik jürinin kararı ile 22 Kasım 2007 tarihinde” aldığı 1. Ödülü”, YSK’nın gelmiş geçmiş başkanlarının beyanı, Tarhan Erdem ve yandaşların sözleri ile belirlenemez.

Seçim önemlidir.

Seçim güvenliği hepsinden önemlidir.

***

Şüphe ile yürünmez

 

Seçim güvenliği ülkenin bir numaralı meselesi haline gelmeli, başta mecliste grubu bulunan AKP dahil tüm partiler ‘güvenli seçim metodu’ üzerinde anlaşmalıdır. İddia edildiği gibi dışarıdan erişimle sonuç belirleniyorsa, gün gelir herkesi vurur.

Daha vahimi ‘milli irade’nin seçim kısmında gölge oluşur. Bu konu etrafında yapılan tüm çalışma, demokrasinin olmazsa olmaz kuralı şüphenin giderilmesi üzerinedir. Bilim yolunun şüphe ile açıldığı, ilerlemenin o yoldan olduğu unutulmamalı.

Şahsen duyduğum andan itibaren Bekir Bozdağ’ın bu türden çalışmalara ‘Seçimlere şaibe karıştırmak için platform kurdular’ düşüncesi ile bakmasından müthiş rahatsızlık duydum. Duyunca artık midemizin bulandığı demokrasiden fersah fersah uzak bunlar.

Üstelik seçim güvenli olsun diye üç beş kişinin kurduğu platform olsa olsa, kitlelerin dikkat çeker. Siyasi partileri harekete geçirmek, seçmeni bilinçlendirmek içindir o adım. Platform denilen STK faaliyeti seçime nasıl şaibe bulaştıracak?

‘SEÇSİS güvensiz, seçmen sayısı yanlış iddiası’ ile muhalefet de seçimin her aşamasında bulunsun temennisinden kim neden kuşku duyar? Bekir Bozdağ’ı ‘seçim güvenliği’ diyenlere karşı tavrı yanlış. Böyle düşünen neredeyse ülkenin yarı seçmen nüfusu. YSK başta olmak üzere, bunu gidermenin yolunu aramak iktidar gibi muhalefetin de görevi.

Amerikan’ın kurduğu Internet tabanı üzerinde, seçmen kütüğü veri tabanını tutma, Adalet Bakanlığının ifadeler başta olmak üzere mahkemeleri yürütmesi sorgulanmalıdır. Hele ki seçim sonucuna yarım saat gibi kısa sürede varmayı, teknolojiyi iyi kullanılıyor, SEÇSİS çok güvenli ön yargısından sıyrılarak yapılmalı söylediğim.

Türkiye’nin kaderi TÜSİAD artı TBV’nin düzenlediği yarışmada, on yedi kişilik jüri üyesinin 1.lik verdiği SEÇSİS’le belirlenemez.

İlçelerdeki kişisel bilgisayar sistemleri, Merkez’deki sistemlerin basit birer erişim ucu (terminali) olarak işlev görmektedir” diyor YSK. Kişisel bilgisayarlara, onların söylemiyle ‘uç terminallere’ ‘basit’ demekle basit olmuyor işlerZaten tüm veriler merkeze o ‘basit’ girişlerden aktarılıyor. “Kişisel bilgisayarlar’ sistemin yumuşak karnı ve tehdide açık.

***

Internet üzerinden seçim sonucu belirleyen YSK ve YSK’ya 2009’da ‘SEÇSİS güvenlidir’ diyen Internet teknolojileri Derneğinin, kamuya açık e-posta adreslerinin olmayışına hayret etmemek elde değil.

***

Marmaray..Tüp geçit mi, ölü geçit mi?

Sözcü’den Necati Doğru’yu hayretler içinde kalarak okuyorum. On beş cmlik sapmanın örülmesi yetmemiş şimdi de, geçit yapılan yerin altının balçık çamur olduğu söyleniyor. (1)

Asrın projesi Marmaray, ‘asrın vahşetine’ dönüşmeden o iddialar araştırılmalı.

Kaynak: (1) Necati Doğru- Marmaray’ın altı da cılktır iddiası! – 17 Ağustos 2013

Neval KAVCAL / ortadoğugazetesi