Dolar 32,2047
Euro 35,0329
Altın 2.528,93
BİST 10.711,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Sal 25°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

BAKAN ÇELİK: ŞAP HASTALIĞIYLA İLGİLİ YENİ BİR VİRÜS TESPİT EDİLDİ

BAKAN ÇELİK: ŞAP HASTALIĞIYLA İLGİLİ YENİ BİR VİRÜS TESPİT EDİLDİ
16/12/2015 17:54
A+
A-

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, “Türkiye’de şimdiye kadar görülmeyen yeni tip bir virüs tespit edildi” dedi. Tokat’ta da şap hastalığından 11 hayvan telef oldu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, şap hastalığıyla ilgili bilgi vererek, “Türkiye’de şimdiye kadar görülmeyen yeni tip bir virüs ilk kez 29 Eylül 2015 tarihinde Van’da görüldü. 2015’in ilk 9 ayında tespit edilen mihrak sayısı 92.” dedi.

Tokat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Yavaş, il genelinde şap hastalığı nedeniyle 11 büyükbaş hayvanın telef olduğunu, Turhal’da bir mahalleyi karantina altına aldıklarını, tedbir amacıyla ise tüm hayvan pazarlarını kapattıklarını söyledi.

BAKAN: YENİ VİRÜS ORTAYA ÇIKTI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bakanlıkta şap hastalığıyla ilgili bilgi verdi. Bakan Çelik, şap hastalığıyla ilgili Türkiye’de şimdiye kadar görülmeyen yeni tip bir virüsün ortaya çıktığını söyledi. Virüsün ilk kez 29 Eylül 2015 tarihinde Van’da görüldüğünü belirten Çelik, “2015’in ilk 9 ayında tespit edilen mihrak sayısı 92. 29 Eylül’den bu güne kadar bu mihrak sayısı 217’ye ulaştı. Bu konuda ilgili yetkililerimiz yoğun bir çaba gösterdi. Bu mihrak sayısının 117’si söndürüldü. 100 mihrak şu anda aktif durumda. Bununla ilgili tarım il müdürlüklerimiz devreye girdi. Kendilerine yasanın verdiği yetki çerçevesinde 10 kilometrelik alanda karantina uygulanmakta. O bölgeye hayvan giriş ve çıkışı yasaklanmakta, hayvan pazarları kapatılmakta ve hayvanlar aşılanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“4 MİLYON 600 BİN DOZ AŞI ÜRETİLDİ”

Panik yapılacak bir durumun olmadığını söyleyen Çelik, “Müteyakkız olmamız gerektiğini ve bütün sorumluların, üreticiden, ildeki ve ilçedeki sorumlulara, bakanlıktaki yetkililere varıncaya kadar bu konuda 100 mihrakta diye geçiştirme gibi lüksümüzün olmayacağını özellikle belirtmek istiyorum. Bu çerçevede bakanlık olarak genetik farklılıklarla dikkate alınarak zaman kaybetmeden yeni tip virüse karşı aşı üretim çalışmalarına başlanıldı. Yeni virüse karşı şimdiye kadar 4 milyon 600 bin doz aşı üretildi, bütün illere sevk edilmiş bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.

Bakan Çelik, yeni virüsle mücadelede Şap Enstitüsü’nün ortaya çıkardığı hayvanlarda bağışıklık sistemini güçlendiren aşının Türkiye’nin dört bir yanına yaygınlaştırma çalışmalarının sürdürdüğünü ifade etti.

“FAO AŞIYLA İLGİLİ 5 MİLYON DOZ TALEPTE BULUNDU”

Yeni virüsün Nepal A tipi bir virüs olduğunu kaydeden Bakan Çelik, “4 virüs söz konusu. Mevcut üretilen aşı 4 virüse karşı bağışıklığı ve direnci artıran dörtlü bir karma aşı olduğunu belirtmek istiyorum. Bu hastalık birçok ülkede yaygınlaşmaya başladığı için FAO’nun Avrupa Şap Komisyonu Türkiye’nin elde ettiği bu aşıyla ilgili şu an itibariyle 5 milyon doz talepte bulunulmuş durumda. O ülkelerde de bu virüsün yok edilmesiyle ilgili yoğun bir şekilde biz de katkımızı sunacağız.” diye konuştu.

“HAYVAN SEVKİNDE GEREKLİ HASSASİYETİ GÖSTERMEYENLERLE İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞ BULUNUYOR”

İl ve ilçe müdürlüklerine gerekli talimatların yazılı olarak ulaştırıldığını belirten Bakan Çelik, şöyle devam etti: “Hayvan sevkinde gerekli hassasiyeti göstermeyenlerle ilgili soruşturma başlatılmış bulunuyor. 100 mihraktan bahsediyorum, hayvan sevkiyatıyla ilgili hassasiyet gösterme görevi var herkesin. İlgililerden bahsediyorum. Bu hassasiyeti göstermeyenlerle ilgili eldeki bilgiler çerçevesinde soruşturma başlatılmış bulunuyor. Gerekirse görevden el çektirme konusunda kamuoyunun ve ilgililerin daha dikkatli olması açısından ikazlarımızın dozajını ifade etmek istiyorum. Ayrıca aşıyı gönderebilirsiniz ama aşının hayvana intikali önemli.”

“TOPYEKÜN OLAYIN ÜZERİNE GİDİP BUNU SÖNDÜRME GÖREVİMİZ VAR”

Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da çalışmalarla ilgili Bakanlığa intikal etmiş bir engelin bulunmadığını aktaran Bakan Çelik, “Yalnız kamu görevlileri, 8 bin 300 civarındaki veteriner hekimler değil, bu anlamda özel veteriner arkadaşlarımızdan da hizmet alma onları da devreye koyma imkanları var. Topyekün olayın üzerine gidip bunu söndürme görevimiz var.” dedi.

TOKAT’TA 11 HAYVAN TELEF OLDU

Tokat’ta ASELSAN yöneticilerinin katılımıyla ‘hassas tarım uygulamaları güvenli gıda’ toplantısı düzenlendi. Toplantıya Vali Cevdet Can ile birlikte kent protokolü de katıldı. Toplantıda söz alan Tokat Yaş Sebze ve Meyve Üreticileri Birliği Başkanı ve aynı zamanda besici olan Gürsel Somuncu, şap hastalığı nedeniyle Turhal’da çok sayıda büyükbaş hayvanın telef olduğunu söyledi. Bunun üzerine söz alan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Yavaş, bu konuda tedbir aldıklarını belirtti.

AŞILAMA SÜRÜYOR

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan müdür Yavaş, Tokat’ta yaklaşık 280 bin büyükbaş hayvan bulunduğunu söyledi. Düzenli olarak her yıl bunlar aşılandığını kaydeden Yavaş, “Bir hafta içinde 50 bin hayvana aşıyı yaptık ve şu anda devam ediyor. Çok hayvan ölmüş gibi dedikodu var, bunlar gerçeği yansıtmıyor” dedi. Olayın kontrol altında olduğunu belirten Yavaş şöyle devam etti:

“100 veteriner hekimimiz şu anda sahada. Aşıları tamamladığımız için çok sıkıntı yaşayamayacağız. Turhal’da bir işletmemize ithal hayvan gelmişti 8 tane orada, merkezde bir kaç köyde birer ikişer hayvan telef oldu. Toplam 11 hayvan. Bu çok sayı değil. Yurt dışından gelen hayvanlarla ilgisi yok. Turhal’da hayvan pazarının olduğu Hamam Mahallesi’ni şüpheli bulduğumuz için karantina bölgesine aldık. Onun dışında tedbir olarak hayvan pazarlarımızı kapattık. Tokat genelinde ikinci bir emre kadar, aşılarımızı tamamlayana kadar hayvan pazarlarını kapattık.”