Dolar 32,1825
Euro 34,9945
Altın 2.434,04
BİST 10.656,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Açık
İstanbul
25°C
Açık
Çar 26°C
Per 26°C
Cum 28°C
Cts 29°C

BAGIŞ: VİZE UYGULAMASI RASYONEL DEĞİL

BAGIŞ: VİZE UYGULAMASI RASYONEL DEĞİL
29/01/2013 14:30
A+
A-

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkı tanınmasının kısa vadede gerçekleşmesini umduklarını belirterek, bu konuda AB Komisyonu tarafından hazırlanacak yol haritasının “objektif, adil ve iyi tanımlanmış teknik bir belge” olmasını beklediklerini bildirdi

Bakan Bağış, New Europe isimli haftalık gazetede yayımlanan “Vizesiz bir Avrupa İçin” başlıklı makalesinde, 9 Ocak 2013 itibarıyla Başmüzakerecilik görevinde dördüncü yılını tamamladığını anımsattı.
Hükümetin kararlılığı sayesinde, Türkiye’yi Avrupa Birliği’ne yaklaştırmaya yönelik birçok adım attıklarını vurgulayan Bağış, ancak halen çözülmeyi bekleyen bir ana gündem maddeleri bulunduğunu, bunun da Türk vatandaşlarının serbestçe seyahat edebilmelerinin önündeki Schengen vizesi engeli olduğunu belirtti.
Günümüz gerçekleri ve rakamların, Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin hukuki, adil ve rasyonel olmadığını gösterdiğini ifade eden Bağış, şunları kaydetti:
“Bir kere vize uygulaması hukuki değildir. Çünkü Türkiye’nin 1963 tarihli Ankara Anlaşması’ndan kaynaklanan haklarına aykırıdır. En basit anlatımla, Katma Protokol’de yer alan ‘yeni kısıtlama getirme yasağı’, AB üyesi bazı ülkelerin Türk vatandaşlarına vize uygulamasına engel teşkil etmektedir. Katma Protokol’ün yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla Türk vatandaşlarından vize talep etmeyen AB üyesi 11 ülkenin, bugün de böyle bir talepte bulunmaması gerekir.
Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın yanı sıra Almanya ve Hollanda gibi bazı üye devletlerin ulusal mahkemeleri, Türk vatandaşlarının hukuken vizesiz seyahat hakkına sahip olduklarını kabul etmiştir. Ancak bu yöndeki kararlar uygulamaya geçirilmemekte, bu da ‘hukukun üstünlüğü’ ilkesinin açık bir ihlalini teşkil etmektedir.” 

-“Vize uygulaması rasyonel değil”-

Vize uygulamasının adil olmadığına, Türkiye’nin, vatandaşlarına hala vize uygulanan tek aday ülke olduğuna işaret eden Bağış, batı Balkan ülkelerinin vatandaşları bir tarafa bırakılsa bile, yaklaşık 200 milyon Brezilyalı ve 120 milyon Meksikalı’nın vizeden muaf tutulduğunu söyledi.
Türkiye’nin, üye olmadan AB ile gümrük birliği gerçekleştiren tek ülke olduğuna dikkati çeken Bağış, Türk iş adamlarının ürettiği malların AB’de serbestçe dolaşabilirken, bu malları üretenlerin serbestçe seyahat edemediğine işaret etti.
Bakan Bağış, “Son olarak, vize uygulaması rasyonel değildir. Akademik çalışmalar, vize muafiyeti sağlandığı takdirde Türk vatandaşlarının AB ülkelerine akın edecekleri yönündeki argümanın geçersiz olduğunu göstermektedir” dedi.
Son on yılda, Türkiye’nin dikkate değer bir ekonomik büyüme gösterdiğini anımsatan Bağış, Türkiye’ye dönmek için Avrupa’dan ayrılan Türk vatandaşlarının sayısının, AB’ye giden Türk vatandaşlarının sayısından daha fazla olduğunu kaydetti.
Şimdiden tersine göç yaşandığını ifade eden Bağış, Türkiye’nin orta sınıfının giderek büyüdüğünü, Türklerin, sadece Avrupa ülkelerine seyahat etmeyi, bu ülkelerde para harcamayı, yatırım ve iş yapmayı istediklerini belirtti.

-Yunan esnaftan Türkler için talep-

Esasen, şu anda ekonomik kriz yaşayan AB ülkelerinin, Türk vatandaşlarının gittikçe artan ticari, kültürel, eğitim ve turistik amaçlı ziyaretlerinden faydalanacaklarını vurgulayan Bağış, nitekim geçtiğimiz yaz, Yunan adalarındaki esnafın, Yunanistan Hükümeti’nden ekonomik krizin ortasında bir gelir kaynağı olan Türk turistlere yönelik vize uygulamasının kaldırılmasını talep ettiklerini hatırlattı.
Belki de tüm argümanlardan daha etkili olacak bir anekdot aktarmak istediğini belirten Bağış, şunları kaydetti:
“Geçtiğimiz günlerde Avrupa başkentlerine gerçekleştirdiğimiz resmi ziyaretlerimizden birinden Türk Hava Yolları ile dönerken yolcuların uçağa binişlerinin tamamlanmasına yakın, biniş kapısındaki mağaza ve kafeterya personeli iş yerlerini kapatmaya başladı. Saatin henüz 19 olduğunu, başka uçuşların da olduğunu söyleyip neden iş yerlerini kapattıklarını sorduğumuzda, satıcılardan biri, ‘Türk yolcular gitti, Avrupa’ya gidecek diğer uçakların yolcularını beklemeye gerek yok. İnsanlar eskiden olduğu gibi para harcamıyorlar artık’ dedi.”
Geçen yıl, AB Konseyi’nin, Avrupa Komisyonu’na Türk vatandaşları için vize muafiyetine yönelik adımlar atma konusunda yetki verdiğini anımsatan Bağış, AB’nin, Türkiye için Vize Muafiyeti Yol Haritası hazırlamakta olduğunu hatırlattı. Bakan Bağış, şunları kaydetti:
“Bu yol haritasının, Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat etmeleri için gerekli koşulları oluşturmayı amaçlayan objektif, adil ve iyi tanımlanmış teknik bir belge olmasını bekliyoruz. Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkı tanınmasının kısa vadede olmasını umuyoruz. Avrupalı birçok politikacı ve devlet adamı, Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat etmelerinin AB ülkeleri için olumsuz sosyo-ekonomik sonuçlara neden olmayacağının, aksine birçok bakımdan katkı sağlayacağının farkındalar.
Ancak Türkiye ile ilgili herhangi bir konu, bazı üye devletler tarafından iç politikada kullanılan ve istismar edilen siyasi bir konuya dönüşmektedir. Sağduyunun galip geleceğini ve bu çağ dışı ve sorunlu vize konusunun yakın gelecekte çözüleceğini umuyorum. Vizesiz seyahat, ancak daha müreffeh, daha dinamik ve daha zengin bir Avrupa’ya katkıda bulunacaktır.”

 

AA