Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

Antep ile Maraş fena kapıştı! Sebebini duyan şaştı kaldı

Antep ile Maraş fena kapıştı! Sebebini duyan şaştı kaldı
18/06/2022 23:07
A+
A-

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile Gaziantep Ticaret Borsası davalık oldu. Sebebi ise herkesi şaşırttı.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile Gaziantep Ticaret Borsası davalık oldu. Sebebi ise herkesi şaşırttı.

Edinilen bilgilere göre, Türk Patent ve Marka Kurumu kuzeyde Gaziantep Nurdağı ve Amanos dağları ile güneyde Gaziantep İslahiye’den Suriye sınırına kadar olan bölgede yetişen, tazeyken yeşil, olgunlaştığında bayrak kırmızısı renginde ve orta derecede acı olan bibere Gaziantep Ticaret Borsasının başvurusu üzerine ‘İslahiye biberi’ coğrafi işareti verdi.

Ancak kurumun isot, acı pul biber ve acı toz biber de üretilen biberi 5 Ocak 2022’de ‘İslahiye biberi’ olarak tescillemesi Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile Gaziantep Ticaret Borsasını yargı önünde karşı karşıya getirdi. Bu biberin ‘Maraş biberi’ olduğunu savunan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, ‘İslahiye biberi’ coğrafi işaretinin iptali talebiyle dava açtı. Davanın ön inceleme duruşması Ankara 5. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesince görüldü.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasının avukatlarından Muharrem Doba, dava konusu biberin ‘Maraş biberi’ olduğunu iddia etti. Maraş biberinin yetiştiği 5 il bulunduğunu anlatan Doba, “Hepsinin biberinin ufak farklılıkları bulunabilir. Hepsi için başvurulursa marka patentin anlamı kalmaz” dedi.

Gaziantep Ticaret Borsası ile Türk Patent ve Marka Kurumunun avukatları ise davanın reddini istedi. Mahkeme, dosyadaki eksiklerin giderilmesi için davayı erteledi.

Türk Patent ve Marka Kurumunun internet sayfasında yer alan bilgilere göre orta derecede acılığı olan ‘İslahiye biberi’ sıcak iklimi seviyor. Nisan ve mayısta tohum ve fide hazırlıkları yapılan biberin yetiştirilmesi için don olayı ve aşırı soğuk havadan korunması gerekiyor. Yetiştirildiği bölgedeki rüzgar hızı, yayılımı, nem ve yağış miktarı biberin karakteristik özelliğini belirliyor. İslahiye biberinden isot, acı pul biber ve acı toz biber üretiliyor.

Kaynak: Türkgün