Dolar 34,1513
Euro 38,0529
Altın 2.890,32
BİST 9.899,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 26°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
26°C
Hafif Yağmurlu
Sal 27°C
Çar 27°C
Per 29°C
Cum 29°C

AHMET BAYKAN SÜREYYA PAŞA’YI KABRİNDE ZİYARET ETTİ

AHMET BAYKAN SÜREYYA PAŞA’YI KABRİNDE ZİYARET ETTİ
19/03/2019 11:08 | Son Güncellenme: 19/03/2019 12:58
A+
A-

AHMET BAYKAN SÜREYYA PAŞA’YI KABRİNDE ZİYARET ETTİ

Cumhur ittifakı MHP Maltepe belediye başkan adayı Ahmet Baykan Süreyya paşayı kabrinde ziyaret etti.

Cumhur ittifakı MHP Maltepe belediye başkan adayı Ahmet Baykan 18 Mart Çanakkale zaferinin 104. sünün kutlandığı anlamlı günde Süreyya paşay’ı aile  Kabristanında ziyaret etti. Baykan Mezarı başında dua etti. Kabristanın bulunduğu yer ve çevresi hakkında bilgi aldı. daha sonra yürüyerek çevresini dolaştı ve yangın kulesine çıkarak Maltepeyi tepeden seyretti ve inceledi. Süreyya paşanın kabrinin olduğu yerde Damadı Sadık Kemal Aksel  ve kızı Melahat Aksel’in de mezarı bulunmakta   Süreyya başa eşi Adalet İlmen ile mezarları yanyana olup Aile kabristanları Başıbüyük tepesindedir.

Süreyya Paşa kimdir?

Yugoslavya Patgoriçe’de 1874 yılında doğan Süreyya Paşa, ilkokulun ardından askeri okula girerek Balkan Harbi’nde Tümgeneral rütbesiyle savaştı. askerlik konusunda yayınlar yaptı, Ordu da havacılığın gelişmesi için çalışmalarda bulundu. Genç yaşta ordudan ayrılan Süreyya Paşa, ülkemizin ilk devlet yardımı almadan kurulan işletmesi Süreyya Paşa Mensucat Fabrikası’nı 1914’te kurdu. İlmen soyadını aldıktan sonra 1927’de milletvekili olan Süreyya İlmen, İstanbul’un kültür, sanat hayatının gelişmesi için adımlar attı. Kendi parasını kullanarak Kayışdağı suyunun Kadıköy’e gelmesini sağladı. Kadıköy’de Yoğurtçu Parkı’nı, Süreyya sinema ve Operasını, Maltepe’de Süreyya Plajı’nı yaptırdı. Yaşamı boyunca Kızılay Cemiyeti, Şark Musiki Cemiyeti, Maltepe Maarif Encümeni, Üsküdar İdman Kulübü, Sivil Havacılık Kulübü, Ticaret ve Sanayi Odaları, Turing ve Otomobil Kurumu Başkanlığı yaptı. Maltepe’deki kendisine ait Narlıdere Çiftliği’ni 1952’de Türk işçisinin ve yoksulların sağlığını korumak amacıyla SSK’ya bağışladı. Süreyya Sineması’nı Darüşşafaka Cemiyeti’ne, Süreyya Plajı’nı ise Maltepe Belediyesi’ne bağışlan Süreyya İlmen 1955’te Kadıköy’de vefat etti.

not: İlmen, 1951’de Maltepe Başıbüyük Narlıdere mevkiindeki 1800 dönümlük arazisini, işçilere, yoksullara ve kimsesizlere Hastane yapılması amacıyla SGK’ya bağışladı. İlmen’in adını taşıyan Süreyyapaşa Hastanesi’ne tepeden bakan 1800 dönümlük arazide bulunan tarihi köşk ve 50 yataklı hastane binası zaman içinde kullanılamaz duruma geldi. Bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle köşk, zorlukla ayakta durur hale gelirken, hastane binası ise adeta harabeye döndü.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC