MHP’Lİ HALAÇOĞLU: OSMANLICA ZATEN ÜNİVERSİTELERDE ÖĞRETİLİYOR
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Osmanlıca’nın liselerde öğretilmesinin gündeme gelmesiyle ilgili, “Zaten üniversitelerde öğretiliyor. Tek problem lise öğrencilerine bu ne kadar yararlı olacak, ne işlerine yarayacak” dedi.
Halaçoğlu, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’i makamında ziyaret etti. Burada 1917 yıllarında Osmanlı döneminde yapılmış Alaiye Sancağı haritasını inceleyen Halaçoğlu, gazetecilerin sorusu üzerine, Osmanlıca diye bir dil olmadığını, bunun adına Osmanlıca Türkçesi denilebileceğini söyledi.
Bugün ise Latin alfabesiyle Türkçe yazıldığını anlatan Halaçoğlu, “Aslında değişen herhangi bir şey yok. Sadece Osmanlı dilinde Türkçe’nin içerisine fazlaca Arapça ve Farsça girmiştir” ifadesini kullandı.
Osmanlılar tarafından bu dillerden çok fazla kelime kullanıldığını kaydeden Halaçoğlu, bugün bunu okuyup anlamanın kolay olmadığını savundu.
İsteyenin istediği kadar öğrenmesine karşı olmadığını vurgulayan Halaçoğlu, “Ona herhangi bir engel yok. Zaten üniversitelerde öğretiliyor. Tek problem lise öğrencilerine bu ne kadar yararlı olacak, ne işlerine yarayacak” diye konuştu.
“Adam uzaya çıkarken biz hala dil öğretmeye çalışıyoruz” diyen Halaçoğlu, şöyle devam etti:
“Bu, lise öğrencilerinin işine yaramayacak, onları meşgul edecek. Liseden sonra isteyen Osmanlıca öğrenebilir. Üniversitelerde tarih, Türk dili ve edebiyat bölümlerinde zaten mecburi ama onun dışında hukuk fakültesinde, turizm fakültelerinde öğretsinler. Bunlar doğru olur ama üniversitelerde tarih ve Türk dili edebiyat bölümlerinde bunu doğru dürüst öğretecek eleman bile yok. Bunu öğrenmek için önce Arapça grameri öğrenmek zorundasın. Üstelik bunu öğrendiğin gibi bir de anlayacaksın.”
“Yaşayan diller sürekli değişir”
Halaçoğlu, yaşayan dillerin sürekli değiştiğini, şu anki Çince ile eski Çince arasında fark bulunduğunu ifade etti. Eski Çince’yi bugün Çince bilen birinin konuşamayacağını belirten Halaçoğlu, şöyle konuştu:
“Çünkü Çince değişti. Rusça, Almanca, İngilizce de öyle, yeniler eskileri anlayamazlar, yapamazlar. Yaşayan dil, devire göre kendini yenileyen dildir. Eğer dil hiç yaşayamazsa olduğu yerde sayarsa ölü diller arasına girer. Bakın bizim Türk diline, sadece Osmanlı’ya değil, Göktürklerin yazılarını, alfabelerini okuyup, yazabiliyor muyuz? Eğer kadim kültürümüzü öğreneceksek, en başta Göktürk alfabesini öğretelim ama buna kimse yanaşmıyor.”
Osmanlı döneminde 500-600 sene Arap harfleriyle yazdıklarını ancak okuma yazmanın zor olduğu görülerek Abdülhamit döneminde Latin alfabesine dönüş çabaları gösterildiğin anlatan Halaçoğlu, “Telgraf Latin alfabesiyle yapılmış ama Fransız aksanıyla yazılmış” dedi.
Halaçoğlu, Osmanlıların Latin harfleriyle Türkçe yazdıklarını, denediklerini ama buna geçemediklerini dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:
“Atatürk bunu kolaylaştırmak için bir anda ‘Latin alfabesine geçiyoruz’ demiş. Bunun sebebi de şu: Osmanlı döneminde 600 senelik bir imparatorlukta okuma yazma oranı yüzde 10’u bulmuyor. Anadolu’da daha da düşük. Yüzde 5’lerin altında. Nüfus kayıtlarına baktığınızda da bunu görüyorsunuz, yazıyor. Ben diyorum ki bunlarla uğraşmayalım. Gençlerimizi güncel bilgilerle dolduralım.”