Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Paz 10°C
Pts 11°C
Sal 12°C
Çar 13°C

ERDOĞAN: FELLIK FELLIK ÜYE ÜLKELERI DOLAŞIYOR

ERDOĞAN: FELLIK FELLIK ÜYE ÜLKELERI DOLAŞIYOR
09/11/2013 00:24
A+
A-

Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin AB üyelik sürecinde yaşadığı sorunlara değindi. “Üye ülkelerde ne varsa bizde de var” diyen Erdoğan, üyelik için gösterilen çabaları anlatmak için, AB Bakanı Egemen Bağış’ı kastederek, “Fellik Fellik üye ülkeleri dolaşıyor” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “AB’ye üye olanlarda ne varsa, hepsi bizde de var” dedi.

Polonya’da resmi temaslarını sürdüren Erdoğan, Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde bir konuşma yaptı.

Erdoğan, konuşmasında üyelik sürecinde çıkarılan zorluklar nedeniyle AB’ye sitem etti, “Birliğe dört dörtlük üye olanlarda ne varsa hepsi bizde de var” dedi.
Haberin devamı ↓reklam

AB Bakanlığı’nın, üyelik sürecini daha yakından takip edebilmek için kurulduğuna işaret eden Erdoğan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ı kastederek, “Fellik fellik AB üyesi ülkeleri dolaşıyor” diye konuştu.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Bize kenarından köşesinden geçici bir üyelik, farklı bir imtiyazlı ortaklık, yani akla hayale gelmez şeyler ortaya çıkarmak suretiyle oyalama siyaseti izlediler ve bu hala da devam ediyor.

Siyasi olarak bu sürecin sekteye uğratılması kabul edilebilir değildir. Şu anda birliğe dört dörtlük üye olanlarla, kısa bir süre içinde yarışa girelim, onlarda ne varsa hepsi bizde de var.

‘YÜK ALMAYA GELİYORUZ’
Yasal düzenleme olarak eksik mi var, hepsini yaparız. Buna muktediriz. Ama bize şu konularda eksiğiniz var diyemiyorlar.

Çünlü biliyorlar ki dedikleri takdirde Türkiye’de bu siyasi irade var ve AB’ye girerler. Ama samimi olanlar şunu söylüyor; biz 76 milyonluk bir Türkiye’nin yükünü çekemeyiz. Biz size yük olmaya değil, yük almaya geliyoruz.

‘EURO BÖLGESİNİ GÖRÜYORUZ’
AB’ye yük olanlar var. Euro bölgesinde olanları gördünüz. Yüz milyarlarca Euro ödediler, üyelerini ayağa kaldırmak için, isim vermeyeceğim.

Türkiye’nin böyle bir durumu yok, Türkiye bir kuruş almıyor, tam aksine veriyor. Ülkemize verilen sözlerin tutulmaması ve çifte standart, Türkiye kamuoyunun Avrupa Birliği’ne olan inancını azaltmaktadır.

‘DESTEK DÜŞTÜ’
2004 yılında, müzakere süreciyle ilgili adım atıldığında, Türkiye’de AB üyeliğine olan destek yüzde 70-75 dolaylarındaydı, şimdi yüzde 30’a düştü.

Bu tablo karşısında yapıcı eleştirilerimizi ifade etmemizden daha doğal birşey olamaz. Türkiye her alanda çok önemli gelişmeler kaydetti.

Türkiye’nin özellikle dış politikadaki vizyonu ve amacı AB ile büyük ölçüde örtüşüyor. Üyeliğin birliğin dış politikasına sağlayacağı katkıyı görmemek mümkün değil.

İŞ ADAMLARINA VİZE
Türkiye, küresel mali krize rağmen gösterdiği dirençle uluslararası alanda dikkatleri üzerine çekiyor. AB ile ticari ve ekonomik ilişkilerimiz bu kadar iç içe geçmişken, iş adamlarımızdan vize talep edilmesi kabul edilebilir değildir.

Brezilya’nın AB ile ne alakası var. Ama Brezilya ve Venezuela AB’de vizeye takılmıyor. Daha yeni Birleşik Arap Emirlikleri’ni de AB’nin vize uygulamadığı ülkeler arasına kattılar. Ama Türkiye müzakereci ülke olduğu halde, vize uygulanıyor.

‘ÜRKEKLİK, KORKAKLIK VAR’
Bize de, ‘siz bize vize uygulamayın’ diyorlar. Böyle bir şey olabilir mi? Biz bütün bunlara rağmen, ürkmüyoruz, bütün kapıları açıyoruz, rahatız. Ama onlarda bu ürkeklik korkaklık var. Şu anda Finlandiya, İsveç, Polonya… İsveç’ten bize gelen turist sayısı 600 bin, Polonya’dan gelen turist sayısı 500 bin.

Türkiye bölge için önemli bir destinasyon. Türkiye turizmde farklı bir atak yaptı. Sadece deniz, kum, güneş değil. Dağcılık, golf, inanç, kongre gibi alanlara dağılmak suretiyle şu anda 34 milyon turist geliyor. Bunlar durup dururken olmadı. Türkiye bu sektörde farklı bir alana geldi. Daha da iyi olacak.

‘5 MİLYAR DOLARI İSTEDİKLERİ ZAMAN ALABİLİRLER’
Göreve geldiğimizde Türkiye’nin IMF’ye olan borcu 23.5 milyar dolardı. Şimdi Türkiye’nin AB üyeleriyle mukayese edilmeycek bir performansı var. Şimdi IMF’ye borcumuz yok, onlar bizden borç talep etti. 5 milyar dolar borç vermeyi taahhüt ettik. İstedikleri zaman alabilirler.

‘FELLİK FELLİK DOLAŞIYOR’
Bütün bunlar bir şeyi gösteriyor. Kendi ayakları üzerinde durabilen bir ülke. Bu AB müktesebatında yok mu? Türkiye bunları sağlamış bir ülke. AB Bakanlığı’nı niçin kurduk. Bu işi daha yakından takip edelim. Daha yoğun bir çalışmanın içerisine girelim. Bakan arkadaşımız (Egemen Bağış) fellik fellik AB üyesi ülkeleri dolaşıyor.

Böyle yoğun bir çalışma var. Türkiye’nin üyeliği birliği güçlendirecek ve dinamizm kazandıracak sonuçlar doğuracaktır.

Türkiye AB’ye tam üyelik konusundaki kararlılığını devam ettiriyor. Sabırla bu süreci devam ettiriyoruz. Demokrasi ve insan hakları konusunda yaptığımız çalışmalar esasında vatandaşlarımızın bu konusdaki beklentilerinin bir sonucudur.

Türkiye’nin içinde yer almadığı bir AB ise tekemmül etmemiş bir siyasi proje olarak kalacaktır. Bu vesileyle Polonya’nın üyelik sürecinde bize verdiği desteği takdirle karşıladığımızı belirtmek isterim.”

 

ntvmsnbc