Dolar 48,7713
Euro 56,0537
Altın 6.865,89
BİST 13.284,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 26°C
Az Bulutlu
İstanbul
26°C
Az Bulutlu
Pts 26°C
Sal 20°C
Çar 18°C
Per 21°C

Tokayev’den ŞİÖ Zirvesinde Kritik Mesajlar

Tokayev’den ŞİÖ Zirvesinde Kritik Mesajlar
01/09/2026 21:45
A+
A-

# Tokayev’den ŞİÖ Zirvesinde Kritik Mesajlar

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Üyesi Devlet Başkanları Konseyi Toplantısı’nda örgütün geleceğine dair önemli mesajlar verdi. Tokayev, ŞİÖ’nün Avrasya’da giderek daha önemli bir uluslararası yapıya dönüştüğünü belirtti ve örgütün uluslararası alandaki önemini vurguladı.

ŞİÖ’nün Önemi ve İlkeleri

 

Tokayev, ŞİÖ’nün iç işlerine karışmama, egemenliğe saygı, karşılıklı güven, açıklık ve işbirliği ilkelerini hayata geçirdiğini belirterek, “Bugün ŞİÖ, gerçekten başarılı, etkili ve ihtiyaç duyulan uluslararası bir yapıdır” dedi. Dünyadaki dengelerin değiştiğine dikkat çeken Tokayev, yeni bir uluslararası ilişkiler mimarisinin şekillendiğini ifade etti.

Güvenlik ve Stratejik İstikrar

 

Tokayev, ŞİÖ üyesi ülkeler arasında güvenlik alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesini öncelikli konular arasında gördüğünü belirtti. Avrasya’da stratejik istikrarın sağlanmasına yönelik yeni adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, askeri risklerin azaltılması, yeni bir silahlanma yarışının önlenmesi ve tehlikeli olayların engellenmesi konularının ele alınacağı bir ŞİÖ Bakanlar Konferansı düzenlenmesini önerdi.

Ekonomik İşbirliği ve Ticaret

 

Tokayev, ŞİÖ ülkeleri arasındaki ekonomik işbirliğinin önemine değinerek, üye ülkelerin karşılıklı ticaret hacminin 1 trilyon dolara yaklaştığını açıkladı. Ekonomik entegrasyonun mevcut potansiyeli tam olarak yansıtmadığını belirten Tokayev, kaynak, üretim ve teknoloji alanındaki imkanların daha etkin kullanılmasını istedi.

Kazakistan’ın Çin’in ŞİÖ Kalkınma Bankası kurulmasına yönelik girişimini desteklediğini belirtti ve bankanın altyapı, teknoloji ve sanayi projelerine kaynak sağlaması gerektiğini ifade etti.

Ulaşım ve Dijitalleşme

 

Tokayev, Avrasya’daki ulaştırma ve lojistik altyapısının geliştirilmesinin hızlandırılması gerektiğini söyledi. Bu kapsamda, gümrük işlemlerinin dijitalleştirilmesi, elektronik belgelerin karşılıklı tanınması ve “yeşil koridor” uygulamalarının hayata geçirilmesini desteklediklerini belirtti. Ayrıca, “ŞİÖ Ortak Dijital Transit Platformu” kurulmasını önerdi.

Yapay Zeka İşbirliği

 

Tokayev’in zirvedeki bir diğer önerisi ise yapay zeka alanında ortak çalışma ağı oluşturulması oldu. ŞİÖ ülkelerinin bilimsel ve teknolojik potansiyellerinin birleştirilmesi gerektiğini belirten Tokayev, örgüt çatısı altında “Yapay Zeka Merkezleri Ağı” kurulmasını teklif etti. Merkezin, üye ülkelerin önde gelen üniversiteleri, bilim kurumları ve teknoloji şirketlerinin katılımıyla oluşturulması önerildi.

Tokayev’in bu önerileri, ŞİÖ’nün gelecekte daha da güçlenmesine ve uluslararası alanda etkisinin artmasına katkı sağlayacak niteliktedir.

Kaynak: Türkgün / Anadolu Haber Ajansı