Dolar 45,7362
Euro 53,0373
Altın 6.630,84
BİST 13.808,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
20°C
Hafif Yağmurlu
Pts 24°C
Sal 24°C
Çar 26°C
Per 23°C

KALEMİN GÖZÜNDEN BAYRAM: TATİL Mİ, VUSLAT MI?

24/05/2026 17:15
A+
A-

KALEMİN GÖZÜNDEN BAYRAM: TATİL Mİ, VUSLAT MI? Muharrem GÜNAY

Zaman akıp giderken, hayatın o koşturmacalı, yorucu ritmi içinde ruhumuzu dinlendiren, bizi özümüze döndüren vahalar vardır. İşte o vahaların en mübarek olanlarından birine, bir Kurban Bayramı’na daha kavuşmanın derin huzurunu yaşıyoruz. Şehrimizin sokaklarında, hanelerimizde ve en önemlisi de gönüllerimizde o tatlı bayram telaşı yeniden yankılanıyor. Ancak bugün, modern zamanların hayatımıza dayattığı bazı alışkanlıkları bir yazar, bir şair kalemiyle sorgulamak, bayramın gerçek iklimini yeniden hatırlamak mecburiyetindeyiz.
Biz yazarlar ve şairler, hayatı kelimelerin penceresinden izler, toplumsal değerlerin nabzını tutmaya çalışırız. Bizim penceremizden bakıldığında kurban; sadece dini bir vecibe, sadece bir ibadet değildir. Kurban; Hz. İbrahim’den bugüne uzanan kutlu bir sadakatin, Hz. İsmail’ce bir teslimiyetin ve her şeyden önemlisi fedakarlığın adıdır. Kendinde olanı başkasıyla bölüşebilmek, bencilliğin duvarlarını yıkıp “biz” olabilmektir.
Peki, bu “biz” olma şuurunu bugün ne kadar koruyabiliyoruz? Üzülerek şahit oluyoruz ki, şimdilerde bayram denildiğinde birçoğumuzun aklına ilk gelen şey, kıyı şehirlerine kaçmak, valizleri toplayıp deniz kenarında bir tatile çıkmak oluyor. Elbette dinlenmek, yorgunluk atmak her insanın hakkıdır; fakat bayramı sadece beş yıldızlı otellerin şezlonglarında geçirilecek bir “tatil” olarak görmek, bizi biz yapan o büyük ruhu eksiltmek demektir. Bayram, hayatın yoğunluğuna bir mola verip akrabayı, dostu, sıla-i rahmi unutma zamanı değildir. Tam aksine; bayram vuslattır, hatırlamaktır, kapısı çalınmayanların kapısını aralamaktır.
Bizim milli ve dini geleneklerimizde bayram, kırgınlıkların kelimeler süzgecinden geçirilip affa dönüştüğü yerdir. Bayramda ne yapılır, bayram nasıl yaşanır diye dönüp mazimize baktığımızda gördüğümüz şey sıcaklıktır. Bayram; sabahın seherinde kılınan o omuz omuza bayram namazıdır. Büyüklerin ellerinden öpmek, hayır dualarını almaktır. Akrabaları, komşuları, dostları ziyaret edip bir fincan kahvenin kırk yıllık hatırına yenilerini eklemektir. Bir yetimin başını okşamak, bir yaşlının yalnızlığına ortak olmaktır. En güzel şiir, bir yetimin veya bir büyüğümüzün yüzündeki tebessümden daha güzel bir kafiyeye sahip olabilir mi? Ya da bir mahzunun gönlüne ortak olmaktan, bir dargını barıştırmaktan daha güçlü bir hikâye yazılabilir mi? Elbette hayır. Gerçek sanat da gerçek insanlık da bir gönle dokunabildiğimiz, bir yaraya merhem olabildiğimiz müddetçe varlığını sürdürür. Deniz dalgalarının sesi güzeldir ama bir annenin, bir babanın “Evladım hoş geldin” deyişindeki o titrek ses kadar ruhu dinlendiremez.
Bu bayramda da inanıyorum ki, bu kadim topraklara yakışır bir dayanışma ve vefa örneği sergilenecektir. Paylaştıkça çoğalan, bölüştükçe bereketlenen sofralar kurulacak; apartman dairelerine sıkışmış yalnızlıklar, akraba ziyaretlerinin sıcaklığıyla dağılacaktır.
Bu vesileyle, duaların kabul, kurbanların makbul olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. Gelin bu bayramı bir kaçış değil, bir kucaklaşma vesilesi kılalım. Başta bu güzel şehrin güzel insanları, kalemiyle ve kelamıyla dünyaya güzellik katmaya çalışan yazar ve şair dostlarım olmak üzere, aziz milletimizin ve tüm İslam âleminin Kurban Bayramı’nı en kalbi duygularımla tebrik ediyorum.
Kelimeleriniz eksilmesin, gönül köprüleriniz yıkılmasın, büyüklerinizin duası üzerinizden eksik olmasın. Bayramınız mübarek olsun.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.