Dolar 34,3260
Euro 37,5560
Altın 3.026,70
BİST 8.618,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Çok Bulutlu
İstanbul
14°C
Çok Bulutlu
Çar 17°C
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 16°C

Numan Kurtulmuş: 12 Eylül’ün anayasasından kurtulman vakti gelmiştir

Numan Kurtulmuş: 12 Eylül’ün anayasasından kurtulman vakti gelmiştir
30/09/2024 23:05
A+
A-

Meclis’te gerçekleşen ’28. Dönem 1. ve 2. Yasama Yılı Değerlendirme Toplantısı’nda TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasanın hayati önemine dikkat çekti. Kurtulmuş’un konuşması, Türkiye’nin demokrasisini güçlendirmek ve daha ileriye taşımak için yeni bir anayasa yapılmasının gerekliliğini vurguladı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un açıklamalarından satır başları şöyle;: Bu süre içerisinde yazılı soru önergeleri de verildi. Ayrıca TBMM Başkanı olarak 84 önerge verildi, bunun 74 tanesi yanıtlandırılmıştır. 28. Yasama döneminde 2 araştırma komisyonu faaliyetini tamamlamıştır. Yasama ve denetleme faaliyetleri dışında özellikle belirttiğim, bu dönem Cumhuriyetimizin 100. yılını idrak eden bir Meclis.

Bu Meclis üzerinde önemli sorumluluklar olduğu, milletin menfaatine yönelik olacak işleri gerçekleştirmek gibi büyük bir yükümlülüğün olduğunu bir kez daha ifade etmek isterim.

Bu çerçevede yeni anayasa çalışmalarının da TBMM’nin gündemine gelecek önemli ödevlerden bir tanesidir. 12 Eylül’ün anayasasından kurtulman vakti gelmiştir.

Toplumun bütün kesimlerinin dile getirildiği, hem yöntem itibarıyla hem de içerik itibariyle tartışmaların olgunlaşmasıyla birlikte anayasanın Meclis çatısı altında, yasal zeminler çerçevesinde tartışılmasının mümkün olduğunu ifade etmek isterim.

Sivil, demokrat, katılımcı, güçler ayrılığı bütünüyle benimsemiş, Türkiye’nin gerçeklerine uygun ve milletimizin ihtiyaçlarını karşılayacak bir anayasa çalışmasının yapılması zorunludur. Şu anda parlamentoda bulunan siyasi partilerimiz, anayasa konusunda geçmiş dönemde bu zorunluluğu dile getirmiştir. Bundan sonra da bu zeminin gerçekten demokratik üslup, tartışmaya uygun açık tutulması için bendeniz de üzerime düşen sorumluluğu yerine getireceğim.

KAYNAK: Türkgün / Anadolu Ajansı-AA