Dolar 34,6946
Euro 36,6304
Altın 2.969,76
BİST 9.652,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 13°C
Paz 13°C
Pts 12°C
Sal 12°C

JPMorgan analistlerinden Türkiye’ye ekonomi ziyareti!

JPMorgan analistlerinden Türkiye’ye ekonomi ziyareti!
25/07/2024 14:59
A+
A-

JPMorgan analistlerinden Türkiye’ye ekonomi ziyareti!
Dünyanın en önemli finans kurumlarından JPMorgan analistleri Türkiye’yi ziyaret etti. Ziyarette 20 banka ve şirketle görüştü.

JPMorgan analistleri, Türkiye’ye yaptıkları ziyaretin ardından, ülkenin makroekonomik performansının şirketlerin temellerini geliştirmediğini belirtti. Bu değerlendirme, kurumsal araştırma analistleri Zafar Nazim ve Lorenzo Parisi ile ekonomist Fatih Akçelik tarafından hazırlandı.

MAKRO VE KURUMSAL PERFORMANS

Blomberg HT’de yer alan habere göre, Notta, Türkiye’deki makroekonomik ivmenin, şirketlerin kurumsal değerlemeleriyle uyumsuz olduğu ifade edildi. Ortodoks politikalara dönüş ve makroekonomik dengesizliklerin giderilmesiyle Türkiye’nin borçlanma performansı güçlense de bu gelişmenin şirketlerin temel yapılarını iyileştirmediği vurgulandı. Türk şirketleri, TL’nin reel değerlemesi, yüksek enflasyonist baskılar ve azalan alım gücü nedeniyle baskı altında kaldı.

BORÇLANMA VE DOLARİZASYON

JPMorgan analistleri, Türkiye’deki kurumsal borçlanma temellerinin sağlıklı olduğunu belirtti. Ancak dolarizasyonun izlenmesi gereken bir konu olduğunu da eklediler. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarını TL mevduatlarına çevirme eğilimi, mevcut TL politikasının uzun süre devam etmesi durumunda dolarizasyonu tetikleyebilir.

EUROBOND TAVSİYELERİ VE PİYASA TEKNİKLERİ

Şirketlerin eurobond tahvillerine yönelik tavsiyeler güncellendi. Kurumsal finansman tarafından ihraç baskısının azalması beklense de piyasa tekniklerinin kötüye gittiği vurgulandı. Türkiye’de son 12 ayda 19,6 milyar dolarla rekor eurobond ihracı gerçekleştirildi. Bu durum, yatırımcı pozisyonlanmasının nötr veya ağırlık üstü seviyesinden ağırlık altı seviyesine dönmesine neden oldu.

 

KAYNAK: Türkgün /