Dolar 34,1623
Euro 38,1653
Altın 2.914,46
BİST 9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 27°C
Açık
İstanbul
27°C
Açık
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 22°C
Çar 24°C

Türkiye’den Çin’e teklif: Birlikte kuralım

Türkiye’den Çin’e teklif: Birlikte kuralım
22/06/2024 14:33
A+
A-

Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin ile akademik ve kültürel alanlarda işbirliği ve diyalog mekanizmaları geliştirerek halklar arasında etkileşimlerin ve karşılıklı anlayışın artmasına katkı sağlama çağrısında bulundu.

üyükelçi Musa, Çin’de düzenlenen 3. Uluslararası Edebiyat Akademisi Dekanlar Forumu’nda Türkiye ile Çin arasındaki kültürel etkileşimleri vurgulayarak, iki ülke arasındaki tarihi bağlara dikkat çekti.

TÜRK VE ÇİN KÜLTÜRLERİNİN İÇ İÇE GEÇMİŞİ
Musa, Türk ve Çin uygarlıklarının ticaret, felsefe, sanat ve edebiyat yoluyla uzun yıllar boyunca etkileşimde bulunduğunu belirterek, genç nesillere bu bağları öğretmenin önemine vurgu yaptı.

ÇİN EDEBİYATI VE KÜLTÜRÜNE TÜRKİYE’DEN DESTEK
Musa, Türkiye’deki üniversitelerin Çin edebiyatı, felsefesi ve tarihi konularında geniş kapsamlı programlar sunduğuna dikkat çekerek, bu alandaki eğitimin önemine değindi.

AKADEMİK İŞBİRLİĞİ VE DİYALOĞUN ÖNEMİ
Büyükelçi, Türkiye ve Çin arasındaki stratejik işbirliğini güçlendirmek adına düşünce kuruluşları ve üniversiteler arasındaki akademik diyalogun geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

KİTAPLARIN ÜLKELER ARASINDAKİ KÖPRÜ OLUŞUMU
Musa, kitapların, ülkeler ve kültürler arasında iletişim köprüsü olduğunu vurgulayarak, Türk ve Çin edebiyatı arasındaki etkileşimi artırmanın önemli olduğunu ifade etti.

EDEBİYATIN TOPLUMLAR ARASINDAKİ ROLÜ
Gazeteci-yazar Kamil Erdoğdu, Türkiye ile Çin arasındaki edebi etkileşimin toplumlar arasındaki ilişkiler açısından önemli olduğunu belirterek, bu alandaki işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

TÜRK VE ÇİNLİ EDEBİYATÇILARIN ORTAK PROJELERİ
Yayıncı Haluk Hepkon, Türk ve Çinli edebiyatçıların katkı sağladığı ortak bir derginin yayımlanacağını duyurarak, kültürel etkileşimi artırmayı hedeflediklerini belirtti.

KAYNAK: Türkgün / Anadolu Ajansı-AA