Dolar 34,2398
Euro 37,6309
Altın 2.920,13
BİST 9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Pts 26°C
Sal 25°C
Çar 26°C
Per 26°C

Hilali görmeyen İranlılar, ilk orucu 3 Nisan Pazar günü tutacak

Hilali görmeyen İranlılar, ilk orucu 3 Nisan Pazar günü tutacak
02/04/2022 15:00
A+
A-

İranlılar, Ramazan hilalinin görülmemesi sebebiyle ilk orucunu 3 Nisan Pazar günü tutulacak.

İran halkı, Ramazan hilalinin görünmemesi sebebiyle ilk orucunu pazar günü tutacak.
Ramazan ayına girilmesiyle tüm Müslüman alemi bu gece ilk sahurunu yaptı.
Ancak İran ise bu yıl Ramazan’a bir gün geç başlayacak.
Hilal geç görüldü
Resmi açıklamalarda, hilalin görüldüğü pazar gününün ülkede Ramazan ayının ilk günü olacağı belirtildi.
İran, 2019 ve 2020 yıllarında da İslam dünyasının genelinden farklı olarak Ramazan’a bir gün geç başlamıştı.
Şiiler İran’a uyuyor
Irak Sünni Vakfı’ndan yapılan yazılı açıklamada da hilalin görüldüğü ve Ramazan ayının cumartesi başlayacağı ifade edildi.
Irak’ta Şiilerin en büyük dini mercisi Ali es-Sistani’nin ofisinden yapılan açıklamada ise pazar gününün Ramazanın ilk günü olacağı belirtildi.
Başlangıç tarihinde farklılar yaşanabiliyor
İslam hukukunda, esas alınan ay takvimi, başlangıcı ve bitişi ayın hareketlerine göre belirlenen aylardan oluşuyor. Ramazan ayı da ay takvimine göre her yıl değiştiğinden, oruca başlayabilmek için öncelikle Ramazan ayının başladığını tespit etmek gerekiyor.
İslam fıkhında yeni ayın tespiti için iki görüş bulunuyor. Ay başlarının belirlenmesinde çıplak gözle görülme yöntemini tercih edenler ile bilimsel ölçüm ve hesaplamaları esas alan fıkıh otoriteleri, zaman zaman tarihlendirme konusunda farklılaşıyor.
İslam ülkelerinin bazılarının hilalin dünyanın herhangi bir yerinde görülmesini veya görülebilirliğini değil kendi ülkelerinde görülebilirliğini esas alması nedeniyle Ramazan ayının başlangıcında farklılıklar yaşanabiliyor.
Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı da Ramazan ayının başlangıcı ve bayramların tespitinde, İslam alimlerinin büyük çoğunluğunca benimsenmiş hilalin yerel görülmesini değil dünyanın herhangi bir yerinden görülmesini (ihtilaf-ı metali) esas alıyor.
Türkgün