Dolar 34,2173
Euro 37,8498
Altın 2.925,64
BİST 9.124,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Per 27°C
Cum 29°C
Cts 28°C
Paz 21°C

BM’ye sunulan gizli rapor ortaya çıktı: Ülke her an parçalanabilir

BM’ye sunulan gizli rapor ortaya çıktı: Ülke her an parçalanabilir
03/11/2021 21:45
A+
A-

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt’in Birleşmiş Milletler’e uyarı niteliğindeki raporu basına sızdı. Raporda, Bosnalı Sırpların ırkçı lideri Milorad Dodik’in gerilimi yükselten adımlarının ülkenin parçalanması sonucunu doğuracağı ve iç savaşın yaşanmasının an meselesi olduğu belirtildi.

Bosna Hersek’te Sırplar, Balkanlar’ı kan gölüne çevirebilecek yeni bir iç savaşın işaret fişeğini ateşledi. Sırp lider Milorad Dodik’in “bağımsız ordu kuracağını” açıklamasının ardından ülke diken üstünde. Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, BM’ye rapor yazdı: Ülke her an parçalanabilir. İç savaşın çıkması an meselesi. BM bu kez seyirci kalmasın!

Bosna-Hersek’te, Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik’in ordu kuracağını açıklaması ve Bosnalı Sırpların devlet içinde özerk bir yapılanmaya giderek Bosnalıları bu oluşumun dışında bırakmaları tehdidinin ardından ülke diken üstünde. Guardian’ın haberine göre, Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, Birleşmiş Milletler’e (BM) hazırladığı gizli raporda, Birlik’i derhal harekete geçmeye çağırdı.

Hayati tehdit altında
Raporda, Bosna’nın “savaş sonrası dönemin en büyük hayati tehdidi” ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan Schmidt, Bosna Sırp polisinin geçen ay, 1992-1995 yılları arasında Sırp güçlerin Saraybosna’yı hedef aldığı Jahorina Dağı’nda sözde “terörle mücadele” tatbikatları gerçekleştirdiğini belirtti. Temsilci, “Bu, ilan etmeden ayrılmakla eşdeğerdir” ifadelerini kullandı. Schmidt’in raporu, ülkede barış gücü görevinin uzatılmasına yönelik BM Güvenlik Kurulu yıllık kararından önce geldi.

Çatışma ihtimali artıyor
Bosna ulusal kolluk kuvvetleri ile Bosnalı Sırp polisi arasında çatışmalar yaşanmasının mümkün olduğunu kaydeden Schmidt, Birlik’in Srebrenitsa katliamında olduğu gibi yeni bir katliama göz yumulmaması için hızlı hareket etmesi gerektiğinin önemine işaret ederek, sayıları 700’ü bulan uluslararası barış gücünün artırılması gerektiğinin altını çizdi.

Bölgesel sonuçları olur
Raporda Dodik’in eylemlerinin yalnızca ülkenin ve bölgenin barış ve istikrarını tehlikeye atmakla kalmayacağını vurgulayan BM yetkilisi, “Dodik’in hamleleri uluslararası toplum tarafından yanıtlanmadığı takdirde Bosna’da oluşacak istikrarsızlığın daha geniş bölgesel sonuçları olacaktır” uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler seyirci kalmıştı
Bosna-Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da 11 Temmuz 1995’te, en az 8 bin 372 Boşnak Müslüman, Ratko Mladic komutasındaki Sırp askerler tarafından kadın ve çocuk ayırmaksızın hunharca katledildi. Bölgede BM Barış Gücü kapsamında görev yapan Hollandalı askerler, şehri Sırplara teslim ederek katliama göz yummuştu.

Sırpları cesaretlendiren harita
Irkçı Sırp lider Milorad Dodik’in ve Sırpların, geçen Nisan ayında Slovenya Başbakanı Janez Jansa’nın Bosna Hersek’in parçalanmasını isteyen haritayı gündeme getirmesinden cesaretlenerek yeni soykırım hazırlığı olarak nitelenen çıkışı yaptığı düşünülüyor. Reuters’in varlığını teyit ettiği ve çok sayıda AB diplomatının gördüğünü aktardığı belgede, Bosna Hersek’in toprak bütünlüğünün parçalanması, Bosna Hersek’in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti’nin (RS) Sırbistan’a bağlanması, Hırvatların yoğunlukta olduğu kantonların Hırvatistan’a bağlanması ve Kosova’nın Arnavutluk ile birleşmesi maddeleri yer alıyordu.

Rusya destekliyor
Rusya’nın bölgedeki istikrarı tehlikeye atan tutumundan cesaret alan Dodik’in 28 Ekim’de basına sızan deklarasyonunda, Bosna Sırpları olarak ayrı bir ordu kurmayı planladığı ve Bosnalı Sırp kurumlarının devlet kurumlarını entiteden kovmayı hedeflediği ortaya çıkmıştı. Dodik, Batı’yı askeri müdahaleye kalkışması halinde, destek sözü veren müttefiklerinin olduğunu (Sırbistan ve Rusya) vurgulayarak tehdit etmişti.

Kaynak: Türkgün