Dolar 34,2141
Euro 37,8625
Altın 2.914,05
BİST 9.012,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Per 27°C
Cum 29°C
Cts 27°C
Paz 21°C

Türkiye’den müthiş savunma hamlesi! Fersah ortaya çıktı

Türkiye’den müthiş savunma hamlesi! Fersah ortaya çıktı
01/09/2021 21:41 | Son Güncellenme: 01/09/2021 21:55
A+
A-


Mavi Vatan’ın güçlü aktörü Türkiye, askeri platformlarda kullanılacak sistemleri de yerlileştiriyor.

Kilometrelerce öteden hedeflerini tespit edebilen Fersah da bunlardan biri. Fersah, uygun bir ortamda kilometrelerce öteden hedeflerini tespit edebiliyor. Yerlilik oranı ise yüzde 95 seviyesinde. Ancak hem ASELSAN, hem de ARMELSAN tarafı bu oranı yüzde 100’e tamamlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

[Sistemin işlemci kabineti muadillerine göre son derece az yer kaplıyor.]

Pasif ve aktif olarak farklı görevler üstleniyor
Sahip olduğu yeni nesil elektronik sistemler ve algoritmalar ile korvet ve fırkateynlerimizin su altı tehditlerine karşı caydırıcılığını artıracak olan Fersah’ı bir ‘sistemler bütünü’ olarak tanımlamak mümkün.

Bu sonar sayesinde aktif modda denizaltı ve mayın benzeri objeler gibi su altı tehditlerini, pasif modda ise denizaltı, su üstü gemisi ve torpido gibi su altı tehditlerini tespit, analiz ve takip etme imkanınız oluyor.

ASELSAN’ın ana yükleniciliğinde devam eden proje de ARMELSAN önemli görevler üstleniyor. Biz de sistemin detaylarını ve bugün gelinen noktayı ARMELSAN Genel Müdür Yardımcısı Erkan Helvacılar TRT Haber’e anlattı.

Yüzde 98 verimlilikle çalışıyor
Aslında su alt harbine yönelik sistemler genellikle çok karmaşık oluyor. Helvacılar ile buluştuğumuzda arkamızda duran güç yükseltme birimi, operatör konsolu ve diğer unsurlar göze ilginç geliyor.

Helvacılar bir yandan sistem unsurlarını tanıtıyor, bir yandan da projeye dair bazı detayları anlatıyor… 2018 yılında ASELSAN yükleniciliğinde başlayan yeni nesil karinaya monteli sonarın denizaltı savunma harbinde çok önemli olduğunun altını çiziyor.

Bu sistemlerde en temel gereksinimlerden birinin ‘yüksek verimlilik’ olduğunu kaydeden Helvacılar’a göre Fersah’ın alt bileşenlerinde yüzde 98 gibi son derece başarılı bir verimlilik oranı var.

Yüksek verimliliğin neden önemli olduğu sorumuza ise “Verim yüksekse ısı atımınız düşük olur. Dolayısıyla bu sistemi soğutmak için daha az boyuta sahip soğutma sistemleri kullanırsınız. Daha az enerji harcarsınız. Bu da eskiden yüzde 60 verimlikle çalışan sistemlere karşı üstünlük sağlar” yanıtını alıyoruz.

 

[Barbaros sınıfı firkateynlerde kullanılacak sistemin diğer yeni projelerde de gemiye dahil edilmesi bekleniyor.]

Fersah hangi projelerde kullanılacak?

Merak ettiğimiz bir diğer konu Fersah’ın hangi gemilerde kullanılacağı oluyor. Temmuz ayında Savunma Sanayii Başkanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yetkililerinin katılımıyla ‘fabrika kabul testleri’ gerçekleşen sistemin önümüzdeki yıl içinde gemilere montajları tamamlanacak.

Fersah’ın Barbaros ve İ sınıfı firkateynlerde kullanılacağını anlatan Erkan Helvacılar, “Söz konusu sistemi MİLGEM’in 6. ve 8. gemisinde de kullanmayı planlıyoruz. Ayrıca Türkiye’nin ilk hava savunma firkateyni olan TF 2000’de de bu sistemim kullanılmasını öngörüyoruz” bilgisini paylaşıyor.

Teknik özellikler göz dolduruyor
Haberin sonuna doğru Fersah’la ilgili teknik bazı detaylara da değinme niyetindeyiz. Genel Müdür Yardımcısı Helvacılar, güç yükseltme biriminin 72 kilovata kadar güç ürettiğini söylüyor. Tabii konuya yabancı olanlar için bu rakam pek bir şey ifade etmiyor ama Helvacılar, “Hatırı sayılır bir güçten bahsettiğimizin bilinmesini isterim” diyerek ortaya konan performansın önemine işaret ediyor.

Fersah, uygun bir ortamda kilometrelerce öteden hedeflerini tespit edebiliyor. Yerlilik oranı ise yüzde 95 seviyesinde. Ancak hem ASELSAN, hem de ARMELSAN tarafı bu oranı yüzde 100’e tamamlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Erkan Helvacılar ile sohbetimizde bu tür sistemlerin doğrudan ihracatının pek de mümkün olmadığını öğreniyoruz. Ancak Türkiye’nin hem askeri hem de sivil tersanelerinden Malezya ve Endonezya gibi ülkelere ihracat yaptığı biliniyor. Helvacılar da buna işaret ediyor ve gelecek dönemde belki de bu şekilde Fersah’ın başka ülkelere satılabilmesinin mümkün olacağının altını çiziyor.

Kaynak: Türkgün